Skocz do zawartości

MP3 i szosówka

147 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy s³uchacie MP3 na rowerze? (255 użytkowników oddało głos)

Czy s³uchacie MP3 na rowerze?

1. Tak (101 głosów [39.45%])

Procent z głosów: 39.45%

2. Nie (92 głosów [35.94%])

Procent z głosów: 35.94%

3. Zale¿y/ Od czasu do czasu (63 głosów [24.61%])

Procent z głosów: 24.61%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 07 kwiecień 2007 - 16:57

Witam, temat wydawać by się mógł wydawać błahy ale ze zwykłej ciekawości zadam Wam koledzy- kolarze kilka pytań:
1. Czy na treningi i wypady kolarskie zabieracie ze sobą MPtrójki?
2. Czego najczęściej słuchacie? (radio, muzyka dynamiczna etc.)
3. Gdzie ją trzymacie? (kieszeń na plecach, pasek spodni etc.)

Sam czasem zabieram ją ze sobą ale ze względu na bezpieczeństwo słucham tylko na jedno ucho. Pozdro!

#2 wikiyu

wikiyu
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 kwiecień 2007 - 17:05

co prawda póki nie jeżdżę jeszcze na szosie tylko na góralu, ale najczęściej słucham muzyki wybitnie dynamicznej [punk i pokrewne], ze sobą odtwarzacz mam praktycznie zawsze, ale nie zawsze mam w uszach słuchawki, to zależy głównie od tego czy mam akurat ochotę czegoś posłuchać czy nie.
trzymam w kieszeni na plecach, a słuchawki mam przywiązane do pasków kasku tak że mogę szybko je włożyć do ucha, a gdy szybko wyciągam [np żeby się upewnić czy to co słyszę to nie jest aby coś na sygnale] to nie wypadają daleko.

a i jak jadę to też tylko z jedną słuchawką, chociaż myślę o założeniu jakiegoś małego głośniczka zamocowanego do kasku nad którymś uchem, imho byłoby sporo wygodniejsze jednak i bezpieczniejsze bo nie trzeba wyjmować słuchawki z ucha jednak.

aha - słuchawka tylko za miastem, w ruchu ulicznym nawet nie myślę o włączaniu odtwarzacza.

#3 Tik_Tak

Tik_Tak
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • Skądwschodnie rubieże

Napisano 07 kwiecień 2007 - 17:14

a ja tam słuchawek prawie w ogóle z uszu nie wyciągam, no chyba że czuję że uszy będą mi potrzebne (zazwyczaj w mieście). A co do muzyki to ja osobiście trance preferuję choć nie gardzę też innymi kawałkami z pogranicza progresywnej muzyki techno :-D

#4 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 07 kwiecień 2007 - 17:30

Tak tak, przestrzegam Cię przed takim czymś, nawet na trasie przydają się uszy i w lesie wszędzie. Ja rzadko słucham czegoś podczas jazdy ze względu na bezpieczeństwo a jeśli już to tylko na jedno ucho. Ogólnie to słucham radia bo mam takowe w komórce. A radio to tylko Trójka.

#5 pañcio

pañcio
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądGorzów Wlkp

Napisano 07 kwiecień 2007 - 18:18

ja tam bałbym się słuchać mp3 na kolarce a muzyki lubię słuchać głośno - jeszcze bym się zdekoncentrował...

a na mtb po górach i lasach szkoda zakłócać "okoliczności przyrody"

pozdr

pańcio

#6 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 07 kwiecień 2007 - 18:34

Faktycznie, jeżeli już to tylko na jedno ucho, co do radia, rzecz gustu. Osobiście nic do Trójki nie mam ale wolę Złote Przeboje. Pozdro![/quote]

#7 Azariel

Azariel
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 07 kwiecień 2007 - 18:35

kiedys praktycznie na kazdym samotnym treningu przez 100% jego trwania, teraz w ogole - chyba ze wzgledu na to jak slabo slychac muzyke i jak malo mozna sie na niej samej skupic

#8 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 07 kwiecień 2007 - 20:09

ja zabieram mp3ke tylko jak gdzies jade po cywilu. podczas treningu wole slychac co sie do okola mnie dzieje.

#9 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 07 kwiecień 2007 - 20:28

Jeździłem trochę z mp3 (w tylnej kieszące) ale ze względu na własne bezpieczeństwo zrezygnowałem z tego.
Teraz w porę pozdrawiam na mnie trąbiących kierowców.

#10 Gosc_BikerFG_*

Gosc_BikerFG_*
  • Gość

Napisano 07 kwiecień 2007 - 20:41

prawie zawsze jezdze z muza na uszach (tylko jak jezdze sam), najczesciej jest to zywszy rock, metal, czasami reagge, punk... byleby by bylo radosne, rytmiczne i dynamiczne :)

#11 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 07 kwiecień 2007 - 20:47

Jadąc w grupie, mp3 nie słucham. Podczas jazdy samotnej zazwyczaj tak. Najchętniej słucham blues'a i rock and roll'a,... wyzwalają we mnie chęć do walki np na podjazdach :-P
Mając w uszach słuchawki, ze wzgledów bezpieczenstwa trzeba bardziej koncentrować się na jeździe i częściej się ogladać za siebie,... ale za to w uszy nie nawiewa :-D

pozdro horny

#12 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • SkądGliwice

Napisano 07 kwiecień 2007 - 21:15

j czasem jak jade sama na długo trening to mam mp3ke. jakiś punk/rock, a trzymam ją normalnie w tylnej kieszeni,a kabelki pod koszulke.

#13 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 07 kwiecień 2007 - 22:46

Cóż, widać, że Wasze zdania są bardzo podzielone. Podobnie jak Horny jeżeli już słucham to czegoś co dodaje mi sił, uważam, że dynamiczna muzyka działa jak ,,naturalny doping,,. Najważniejsze by przy tym nie zapominać o bezpieczeństwie i zachowaniu środków ostrożności! Pozdro!

#14 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 08 kwiecień 2007 - 07:29

ja słucham muzyczki na rowerku, preferuję speedmetal, albo black metal i punk, ostatnio największego kopa dają mi Rage Against The Machine a odtwarzacz upycham gdzie się da... pozdrawiam

#15 lukkas

lukkas
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądgliwice / DG

Napisano 08 kwiecień 2007 - 10:01

ja mp3 na rowerku nie uzywam. moze dlatego ze jazda na ostrym kole wymaga nieco wiekszej koncentracji, ale mimo wszystko uwazam ze nawet na rowerku z hamulcami sluchanie muzyki jest niebezpieczne.

jesli jade droga i jest duzy ruch to wole miec oczy i uszy szeroko otwarte, natomiast gdy jade przez nieuczeszczane poboczne drozki, lub po drogach rowerowych ktorych w moim miescie nie brakuje (dabrowa gornicza - pogoria IV - wspaniale miejsce do treningu), to naprawde duzo bardziej wole sie wyciszyc i zrelaksowac niz sluchac muzyki.

zebysmy sie dobrze zrozumieli - ja jestem niemal uzalezniony od muzyki. u mnie w pokoju zawsze cos leci, zawsze ucze sie przy muzyce, ale uwazam polaczenie rower + muzyka za nieodpowednie, prznynajmniej dla mnie.

pozdrawiam 8-)

#16 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Napisano 08 kwiecień 2007 - 22:27

mam takie zdanie jak horny, muza mi do daje nie złego kopa. Ostatnio jestem na topie muzyki z filmu ROKY.[glow=blue][/glow]

#17 Gosc_gobo_*

Gosc_gobo_*
  • Gość

Napisano 09 kwiecień 2007 - 15:47

Witam
Słuchanie muzyki to jedno a jazda rowerem to drugie dla mnie te dwie rzeczy kompletnie do siebie nie pasują.
Muzyka tylko w fotelu wygodnie a dla jakiegoś "umpa umpa " z odt. mp3 to szkoda mi uszu i zdrowia.
Jeśli ktoś ma ochotę to jego sprawa jeśli jedzie samemu ale jeśli chodzi o jazdę w grupie to takiego delikwenta powinno się wygonić do" mamy na obiad".Ludzie bez rozsądku ale cóż taki wiek.
Pozdrawiam

#18 lukkas

lukkas
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Skądgliwice / DG

Napisano 09 kwiecień 2007 - 16:34

zgadzam sie w 100% - to jest po prostu niebezpieczne. ale o tym niektorzy widocznie sie chca przekonac na wlasnej skorze.

#19 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 09 kwiecień 2007 - 19:43

gobo, wyluzuj trochę. Zapewniam, mp3 i rower da się pogodzić. Fakt,... bez rozsądku trudno ;-)
Nawet produkują specjalne na rower, pod kask słuchawki (oczywiście dla rowerzystów, tych bardziej rozgarniętych :-P )
Pewnie, że jazda ze słuchawkami w uszach w centrum miasta, na dodatek w szczycie, może wydawać niezbyt pozytywne świadectwo o rozsądku bikera. Nie widzę natomiast, nic złego i niebezpiecznego w słuchaniu muzy nawet na szosach, ale poza miastem, na mało uczęszczanych drogach (u mnie takich nie brak).

pozdro horny

#20 Gosc_Królik_*

Gosc_Królik_*
  • Gość

Napisano 18 kwiecień 2007 - 13:43

Ja osobiscie nie slucham MP3 moim zdaniem to dosyć niebezpiczne bo na drogach pełno pijanych kierowcow i wariatów. Wole nie ryzykować
Pozdro

Dodaj odpowiedź