Deszcz a skuteczność hamulców
Napisano 24 czerwiec 2013 - 23:06
Czy to normalne, iż, jak przejechałem się po deszczu kolarzówką, która była zmoczona, skuteczność hamulców była praktycznie znikoma? Co prawda, gdy zacisnąłem hamulec mocniej tylne koło sie zablokowało, jednak w rowerach szosowych tylne koło jest odciążone i gdy obręcz/klocki są suche koło blokuję się przy delikatnym hamowaniu. Jeżeli mokre klocki nie hamują to nadają się do wymiany czy w tego rodzaju hamulcach to normalne?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Napisano 24 czerwiec 2013 - 23:12
Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade
Napisano 25 czerwiec 2013 - 09:23
Normalne jest, że siła hamowania jest mniejsza. Ale jeżeli tracisz kontrolę nad rowerem, to warto pomyśleć nad solidnym przeczyszczeniem obręczy i okładzin, a jeżeli to nic nie da, to nad wymianą okładzin.Czy to normalne, iż, jak przejechałem się po deszczu kolarzówką, która była zmoczona, skuteczność hamulców była praktycznie znikoma?
Jeżeli często jeździsz w deszczu, warto pomyśleć nad klockami na mokre warunki - kosztują o kilka złotych więcej i zużywają się minimalnie szybciej, ale bezpieczeństwo jest wg mnie warte każdej ceny.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 25 czerwiec 2013 - 11:03

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Gosc_Stas_*
Napisano 25 czerwiec 2013 - 14:13
Szczególnie twarde stare i tanie klocki w czasie deszczu nie hamują prawie wcale. Dla swojego bezpieczeństwa musisz zadbać o dobre klocki.Nie chodzi o to, że nie panuję nad rowerem , tylko o to, że gdy obręcz/klocki są mokre, praktycznie nie ma hamowania. :/
Stas
Napisano 25 czerwiec 2013 - 14:20
Ważniejszym problemem jest wtedy przyczepność opon do asfaltu na zakrętach, a nie hamowanie...