Skocz do zawartości

Zdjęcie

Deszcz a skuteczność hamulców

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kolis

Kolis
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 czerwiec 2013 - 23:06

Witam.
Czy to normalne, iż, jak przejechałem się po deszczu kolarzówką, która była zmoczona, skuteczność hamulców była praktycznie znikoma? Co prawda, gdy zacisnąłem hamulec mocniej tylne koło sie zablokowało, jednak w rowerach szosowych tylne koło jest odciążone i gdy obręcz/klocki są suche koło blokuję się przy delikatnym hamowaniu. Jeżeli mokre klocki nie hamują to nadają się do wymiany czy w tego rodzaju hamulcach to normalne?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

#2 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 24 czerwiec 2013 - 23:12

Są różne klocki, jedna lepiej działają na deszczu inne lepiej gdy jest sucho, standardowo montowane do rowerów są raczej klocki przeznaczone do jazdy po suchym.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#3 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 25 czerwiec 2013 - 09:20

Skuteczność hamowania w deszczu zależy także od obręczy. Tak mi mówi moje doświadczenie z wieloma kołami w tym kołami karbonowymi.

Stas

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 czerwiec 2013 - 09:23

Czy to normalne, iż, jak przejechałem się po deszczu kolarzówką, która była zmoczona, skuteczność hamulców była praktycznie znikoma?

Normalne jest, że siła hamowania jest mniejsza. Ale jeżeli tracisz kontrolę nad rowerem, to warto pomyśleć nad solidnym przeczyszczeniem obręczy i okładzin, a jeżeli to nic nie da, to nad wymianą okładzin.

Jeżeli często jeździsz w deszczu, warto pomyśleć nad klockami na mokre warunki - kosztują o kilka złotych więcej i zużywają się minimalnie szybciej, ale bezpieczeństwo jest wg mnie warte każdej ceny.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 Kolis

Kolis
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 czerwiec 2013 - 10:48

Nie chodzi o to, że nie panuję nad rowerem , tylko o to, że gdy obręcz/klocki są mokre, praktycznie nie ma hamowania. :/

#6 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 czerwiec 2013 - 11:03

Hamowanie to nieodłączny element panowania nad rowerem... :roll:

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#7 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 25 czerwiec 2013 - 14:13

Nie chodzi o to, że nie panuję nad rowerem , tylko o to, że gdy obręcz/klocki są mokre, praktycznie nie ma hamowania. :/

Szczególnie twarde stare i tanie klocki w czasie deszczu nie hamują prawie wcale. Dla swojego bezpieczeństwa musisz zadbać o dobre klocki.

Stas

#8 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 25 czerwiec 2013 - 14:20

Czym wy hamujecie? Klamkomanetki 105, hamulce Tektro Tektro TK-R540 i żadnych problemów z hamowaniem podczas deszczowych, górskich zjazdów z prędkością powyżej 50km/h.

Ważniejszym problemem jest wtedy przyczepność opon do asfaltu na zakrętach, a nie hamowanie...

#9 tommy928

tommy928
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądJanów Lubelski

Napisano 18 lipiec 2013 - 20:43

U mnie też coś takiego występowało ale właśnie po przeczyszczeniu powierzchni hamowania hamulce były jak w YAMAHA R1 :lol: Moj zestaw to koła Shimano Ultegra WH-6600 i hamulce FSA SL-K

Dodaj odpowiedź