Deszcz a skuteczność hamulców
Started By
Kolis
, 24 Jun 2013 23:06
8 replies to this topic
Posted 24 June 2013 - 23:06
Witam.
Czy to normalne, iż, jak przejechałem się po deszczu kolarzówką, która była zmoczona, skuteczność hamulców była praktycznie znikoma? Co prawda, gdy zacisnąłem hamulec mocniej tylne koło sie zablokowało, jednak w rowerach szosowych tylne koło jest odciążone i gdy obręcz/klocki są suche koło blokuję się przy delikatnym hamowaniu. Jeżeli mokre klocki nie hamują to nadają się do wymiany czy w tego rodzaju hamulcach to normalne?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Czy to normalne, iż, jak przejechałem się po deszczu kolarzówką, która była zmoczona, skuteczność hamulców była praktycznie znikoma? Co prawda, gdy zacisnąłem hamulec mocniej tylne koło sie zablokowało, jednak w rowerach szosowych tylne koło jest odciążone i gdy obręcz/klocki są suche koło blokuję się przy delikatnym hamowaniu. Jeżeli mokre klocki nie hamują to nadają się do wymiany czy w tego rodzaju hamulcach to normalne?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Posted 24 June 2013 - 23:12
Są różne klocki, jedna lepiej działają na deszczu inne lepiej gdy jest sucho, standardowo montowane do rowerów są raczej klocki przeznaczone do jazdy po suchym.
Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade
Posted 25 June 2013 - 09:23
Normalne jest, że siła hamowania jest mniejsza. Ale jeżeli tracisz kontrolę nad rowerem, to warto pomyśleć nad solidnym przeczyszczeniem obręczy i okładzin, a jeżeli to nic nie da, to nad wymianą okładzin.Czy to normalne, iż, jak przejechałem się po deszczu kolarzówką, która była zmoczona, skuteczność hamulców była praktycznie znikoma?
Jeżeli często jeździsz w deszczu, warto pomyśleć nad klockami na mokre warunki - kosztują o kilka złotych więcej i zużywają się minimalnie szybciej, ale bezpieczeństwo jest wg mnie warte każdej ceny.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 25 June 2013 - 11:03
Hamowanie to nieodłączny element panowania nad rowerem... :roll:

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Gosc_Stas_*
Posted 25 June 2013 - 14:13
Szczególnie twarde stare i tanie klocki w czasie deszczu nie hamują prawie wcale. Dla swojego bezpieczeństwa musisz zadbać o dobre klocki.Nie chodzi o to, że nie panuję nad rowerem , tylko o to, że gdy obręcz/klocki są mokre, praktycznie nie ma hamowania. :/
Stas