Gore - linki dobre, żeby się powiesić.
Posted 25 June 2013 - 22:36
Gosc_tobo_*
Posted 26 June 2013 - 07:48
Zestawy Gore występują w dwóch wersjach - z linerem i bez niego, zestawy bez są bez sensu, efekt będzie taki jak napisałeś.
Ja używam zestawu Gore po raz trzeci w życiu. Dwa razy w rowerze mtb, zwykły i light, teraz ten sam jeden komplet najpierw w rowerze mtb a teraz w szosie. Pierwszy komplet użytkowałem ostatecznie 3 lata, wymieniłem tylko dlatego że do nowej ramy nie pasował.
Obecny nie nosi żadnych śladów zużycia czy strzępienia się.
Gore montowane jest seryjnie w rowerach np Cannondale posiadających grupę Red Srama, linki te są częścią zestawu manetkowego. Niestety jest to zestaw ze zwykłym pancerzem o małej średnicy, bez linera - pomysł bez sensu.
Żywotność "pełnego" zestawu jest praktycznie nieograniczona, chyba że pancerz lub jakikolwiek jego element ulegnie uszkodzeniu mechanicznemu np w czasie upadku.
Posted 26 June 2013 - 21:09
sie ma - szukałem na forum ale nie znalazłem tematu poświęconemu linkom Gore. W każdym razie dobrze, że przestali to gówno produkować. Na aukcjach systemy osiągają jakieś ceny kosmiczne, a tymczasem nie ma bata - to takie samo gówno, jak 10 razy tańsze gówno. Założyłem system Low Friction w marcu, a super polerowane linki powleczone teflonem wytarły się w cholerę, wiszą z nich włókna teflonu, a pancerze skorodowały nawet tam, gdzie w życiu wody nie było. Generalnie końcówki pancerzy wyglądają tak w szosie, jak tani Dżagłajer w moim rowerze do topienia w błocie. Wydałem po blisko 400 zł na petardę, bo nie chciało mi się bawić w Nokona (te koraliki mnie przerażały. Nie ma wyjścia - jak ma być pancernie, to Nokon. A jak nie, to każdy inny będzie co najmniej tak dobry, jak Gore.
jak już tak od "gówna " zaczynasz to może jakieś fotki zapodaj ?? bo opinia bez dowodów raczej jest ....bezpodstawna .
Linki pokryte teflonem , czy innym paskudztwem wymagają końcówek pancerza z tworzywem , oraz czasami z noskami, aby właśnie nie strzępiły sie na końcach pancerzy.
wiele osób kupuje linki powlekane, zakładając do zwykłych pancerzy - metalowe końcówki , czego nie powinno sie robić .
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Gosc_tobo_*
Posted 26 June 2013 - 22:20
Powyższy zestaw ma niewiele wspólnego z "prawdziwym" zestawem Gore, posiada zwykłe pancerze 4mm i brakuje w nim tzw linera. Jego konstrukcja mija się z jakimkolwiek sensem montażu okablowania Gore. Ten zestaw jest dodany do manetek Sram Red.
http://velo.pl/czesc...wych-ultralight
Ten zestaw jest "pełnowartościowy" i ma sens.
Zmiana końcówek na inne w przypadku Gore raczej nic nie da.
Przy montażu w szosie warto usunąć z pierwszego kawałka linki powłokę "teflonu" czy czegokolwiek innego co na nich jest; w przeciwieństwie do manetek mtb w manetkach szosowych linka przesuwa się w prowadnicach mechanizmu zmiany biegów trąc o nie, co spowoduje przetarcie pokrywy linki.
Wspomniane na początku kosmiczne ceny dotyczą zapewne właśnie tej lepszej wersji.
Gosc_tobo_*
Posted 27 June 2013 - 19:46
Posted 27 June 2013 - 21:52
O dziwo,5kkm i .....nic,pracują jak pierwszego dnia.Komplet pełnych pancerzy jagwire leży i czeka dwa lata.