Skocz do zawartości

Zdjęcie

KIEROWNICA ZINTEGROWANA CARBON - FSA z allegro - warto?

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 czerwiec 2013 - 09:05

czołem. mam pytanie, warto taki sprzęt nabyć? cena kusząca a jak wiadomo carbonowe bajery dodają uroku rowerkom.zastanawiam sie tylko czy to nie wyrzucone pieniądze w błoto. ktoś może używał/używa?

http://allegro.pl/ki...3337157917.html

#2 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 czerwiec 2013 - 09:33

zastanawia mnie też wymiar podany na aukcji: ŚREDNICA: 28.6mm, czy to jest standardowy wymiar? mam karbonowy widelec i obecnie na nim mostek ritchey comp

#3 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 26 czerwiec 2013 - 09:51

Ta kierownica to oczywiście podróba .
  • GoscNiedzielny lubi to

#4 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 26 czerwiec 2013 - 10:42

Szkoda kasy na tego typu kierownice, ladnie pomalowana to wszystko kumpel kiedys mial ten, sam model musial troche zmienic pozycje na rowerze i szybko zmienil ;-)

Szukaj orginalu jakiegos Deda albo Cinneli bedziesz zadowolony ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#5 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 czerwiec 2013 - 10:47

a ile za taki oryginał trzeba zapłacić? i jak z tym wymiarem?

#6 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 czerwiec 2013 - 11:08

a to:
http://allegro.pl/ki...3325792698.html

#7 Gosc_Paweł T._*

Gosc_Paweł T._*
  • Gość

Napisano 26 czerwiec 2013 - 11:24

Tak swoją drogą... kupowanie karbonowych wypasów od sprzedawców, którzy sprzedają: telefony, żarówki, maski konia i zestawy do makijażu ORAZ karbonowe części do rowerów, a layout aukcji to "WYPRZEDAŻ -10 -20 -30%" to śliska sprawa i jak dla mnie gra niewarta świeczki.

#8 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 26 czerwiec 2013 - 11:46

BYŁO ---> http://www.forumszos...pic.php?t=16540

#9 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 czerwiec 2013 - 12:12

chodziło mi o konkretną kierownice i opinie a nie dyskusje ogólnie o zintegrowanych kierach także to chyba jednak nie to samo

#10 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 26 czerwiec 2013 - 12:47

pythonpunk, skoro tak uważasz to ok ... chciałem pomóc ;-)

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 czerwiec 2013 - 12:53

Nie warto. Jakakolwiek zmiana pozycji czy niedopasowanie do kierownicy i masz poważny problem.

Poza tym: karbonowe bajery może i dodają uroku, ale karbonowe podróby są zdaniem wielu raczej żenujące, a jeszcze inni nazywają to pospolitą kradzieżą (nie mnie oceniać, stwierdzam fakt).

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#12 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 czerwiec 2013 - 13:30

rozumiem. a żeby wymienić mostek i kierownice na karbon to co można kupić w przystępnej cenie?

#13 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 26 czerwiec 2013 - 13:46

karbonowe bajery może i dodają uroku, ale karbonowe podróby są zdaniem wielu raczej żenujące, a jeszcze inni nazywają to pospolitą kradzieżą (nie mnie oceniać, stwierdzam fakt).

Zgadzam sie jezeli ktos, posiada dobry rower to lepiej inwestowac w org marki. Ale nie o to idzie pythonpunk, nie lepiej klasycznie mostek + kiera ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#14 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 26 czerwiec 2013 - 13:53

rozumiem. a żeby wymienić mostek i kierownice na karbon to co można kupić w przystępnej cenie?

OK, ale po co uparłeś się na ten karbon? Jeśli chcesz kupić DOBRY mostek karbonowy z pewnego źródła, to nastawiaj się na wydatek ok. 500 zł - poniżej tego przeważnie albo chińskie podróbki, albo alu owijane karbonem, które waży koszmarnie dużo, a nie daje żadnej realnej korzyści.

Co do kiery - tu może i jest jakiś sens, ale licz się z tym, że w razie upadku możesz załatwić taką kierownicę w ułamku sekundy. Jeżeli Ciebie stać, to nie bronię, ale jeżeli pierwotnie celowałeś w poziom 359 zł za kombos mostek+kiera, to szczerze mówiąc nie mam pewności, czy faktycznie jesteś finansowo gotowy na konsekwencje posiadania karbonowych części (w żadnym wypadku nie chcę być złośliwy!).

Pamiętaj też, że dobre alu to coś lepszego niż byle jaki karbon, a dobry karbon swoje niestety kosztuje.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#15 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 26 czerwiec 2013 - 15:58

Matko Boska !!! Nie tykaj tego !
W 2010 r. za swoją FSA-Plasmę dałem 650 USD, kupowana w sklepie rowerowym w USA z przesyłką do Kanady.
  • dejo lubi to

www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna

"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."

#16 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 czerwiec 2013 - 17:29

dzięki za opinie. generalnie chciałem wiedzieć czy można w to wchodzić czy jest tak jak piszecie a jak myślałem że może być;) wiem że carbonowe części są z reguły bardzo drogie ale zapewne w dużej części płaci się za markę a docelowo i tak wszystko jest robione w tej samej fabryce;) nie twierdze że tzn że nie ma różnicy bo nie mam doświadczenia i dlatego pytam. Nie uparłem się na carbon ale jest to pewien bajer a człowiek czasem by zaszalał;)pzdr

#17 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 26 czerwiec 2013 - 17:43

docelowo i tak wszystko jest robione w tej samej fabryce

Argument tych, ktorzy nie kupuja oryginalow :)
Jak juz chcesz miec ten karbon, to poszukaj zintegrowane kiery na ebayu. Mozna kupic takowe albo bez malowania lub w malowaniu chinskich/tajwanskich rzemieslnikow.

#18 Gosc_daroq_*

Gosc_daroq_*
  • Gość

Napisano 28 lipiec 2013 - 17:26

Kierownica zintegrowana to słaby pomysł. Dla amatora różnica w sztywnosci praktycznie niezauważalna, a ograniczenie możliwości zmiany pozycji nieodwracalne.
Jak tu ktoś wcześniej napisał- na komponenty z karbonu trzeba być finansowo gotowym. Moim zdaniem takie karbonowe podróby to po prostu obciach, a i z bezpieczeństwem nigdy nie wiadomo, loteria.

Jak chcesz mieć dobrej klasy, w miarę lekki kokpit, to uderzaj a alu (np mostki Thomsona, wyższe modele kierownic Eastona)

#19 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 22 sierpień 2013 - 20:31

Thomson to akurat przerost formy nad treścią, dużo kosztuje i jeszcze więcej waży.

#20 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 22 sierpień 2013 - 20:47

Thomson to nawet w mtb jest przerostem.

Jedynym wdziecznym elementem jest sztyca mastepiece, ktora mozna sprowadzic do bardzo przyzwoitej wagi sztyc karbonowych.

27.2x330 150g.

Dodaj odpowiedź