Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pulsometr problem z sygnałem

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 arcik

arcik
  • Użytkownik
  • 133 postów
  • SkądWielkopolska/Bralin

Napisano 14 kwiecień 2007 - 07:05

Mam pulsometr PC 15 Sigma i zdarza mi się coraz często szczególnie jak wracam późnym popołudniem to zanika mi sygnał .Początkowo myślałem że zakłóca jakiś sygnał ale wracałem na drugi dzień i było ok., baterie też podejrzewałem, jednak jak stanę to sygnał wraca. Podejrzewam przyczyną tego może być wychłodzenie organizmu i czujnik ma kłopot złapać puls .Jeżdżąc do południa w ciepły dzień nic takiego się nie dzieje ,również na rolkach w domu jest ok. Czy macie też podobny problem? :-P

#2 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 14 kwiecień 2007 - 08:09

Ja też podejrzewałbym baterie. Właśnie późnym popołudniem i w czasie jazdy temperatura działająca na urzadzenie obniża się i słabsze baterie mogą siadać.

pozdro horny

#3 wikiyu

wikiyu
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 kwiecień 2007 - 13:21

Też mam Sigmę, tyle że Fit Watch i mam ten sam problem, baterie zmieniałem ale problem nie ustał, najbardziej ostatnio podejrzewam że on nie tyle traci sygnał, co że pasek traci sygnał serca, problem u mnie praktycznie zanika jeśli przed wyjściem dokładnie umyję te części które stykają się z człowiekiem.

#4 arcik

arcik
  • Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 14 kwiecień 2007 - 18:49

Ja Sigmę mam 3 m-ce i trochę dziwne żeby już baterie były do wymiany . Jak Stanę to sygnał wraca, a jak jadę przy prędkości 30 km/h to sygnał zanika :-(

#5 Prober

Prober
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 14 kwiecień 2007 - 19:11

Ja mam sigme Fit watch i w czasie jazdy raczej nie mam dluzszych przestojow. Jedyne co mi przeszkadza to ciezko mi zmierzyc puls lezac( sprawdzanie tetna spoczynkowego).

#6 arcik

arcik
  • Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 14 kwiecień 2007 - 19:35

Najlepiej stoper dwa palce na nadgarstek i licz puls przez 15 sekund i pomnóż to przez 4 ;-)

#7 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 14 kwiecień 2007 - 20:04

sigma moze robi ok liczniki, ale ich pulsometry pozostawiaja wiele do zyczenia.

#8 Prober

Prober
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 14 kwiecień 2007 - 20:10

Tylko czy sa jakies lepsze pulsometry na rynku oprocz troche drogich Polarow ? bo ten s-725 fajny jest tylko troche drogi i do tego trzeba jeszcze dokupic czujnik kadencji ? jakie polecicie oprocz sigmy, z podstawowymi funkcjami ?

#9 Gosc_zielu85_*

Gosc_zielu85_*
  • Gość

Napisano 26 luty 2008 - 19:56

Co do zakłóceń, wiecie może czy na połączenie między opaską a pulsometrem ma wpływ telefon komórkowy? trzymam telefon na smyczy przez co jest dość blisko opaski, ciekaw jestem czy ma to jakiś wpływ na odczyt...
Zastanawiam się czy są miejsca w których można testować swoje pulsometry, w sensie sklepy sportowe, medyczne itd gdzie można by sprawdzić czy pulsometr dobrze wskazuje puls, jeśli ktoś wie coś na ten temat będę wdzięczny za wszelkie informacje:)

#10 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 26 luty 2008 - 20:46

Ja mam podobny problem, też z sigmą PC-15. Wiadomo że aby czujnik serca dobrze działał musi być wilgoć pomiędzy elektrodami a skórą. Czasem potrzeba sporo czasu żeby się spocić wystarczająco, żeby czujnik działał więc zazwyczaj przed założeniem mocze palec i przecieram elektrody - w ostateczności dobra i .. ślina. Ale wydaje mi się, że czasem - zazwyczaj dzieje się to na długich zjazdach przy niezbyt wysokiej temperaturze - pot na "klacie" po prostu wysycha całkowicie od pędu powietrza i nie ma sygnału. Raz zmieniałem baterię myśląc że jesy słaba i probelm wcale nie zniknął także typuję wysychanie.

#11 zabbas

zabbas
  • Użytkownik
  • 52 postów
  • SkądJyvaskyla

Napisano 26 luty 2008 - 21:27

Miałem dwa pulsometry i oba miały ten sam problem (jeden to no-name, a drugi firmy Suunto), trzeba się spocić, by elektrody zaczęły dobrze działać.
Rozwiązania są trzy:
- cierpliwie czekać (i się wkurzać)
- zmoczyć elektrody wodą (jak to napisał tozik)
- kupić w aptece żel do badań ekg i tego używać zamiast wody

Jeszcze trzeba mieć na uwadze, że prace czujnika mogą mieć wpływ linie wysokiego napięcia

EDIT: zielu85: najlepiej pożyczyć pulsometr od kolegi i porównać pomiary

#12 Abes

Abes
  • Użytkownik
  • 27 postów
  • SkądHamburg Niemcy

Napisano 06 marzec 2009 - 18:18

Ja mam SIGME onyx fit i trzeba pilnowac zeby czujniki od opaski byly wilgotne ja zawsze przed treningiem mocze je woda i jest szystko ok. nie gubi sygnalu ale jeszcze lepsze jest zel do usg morzna kupic w aptece i morzesz zapomniec ze opaska nie otczyta pulsu najlepszy sposob.

A co do inych pulsometrow to zamowilem sobie 2, jeden SIGMY onyx fit (kodowany sygnal), a drogi POLAR F6 (kodowany sygnal) i je przetestowalem na treningu oby dwie opaski trzeba zwilrzyc nie gobia sygnalu ale SIGMA ma lepsze menu latwiejsze i czytelniejsze ale zo to polar jest ladniej wykonany, Sigma wytszymuje 10m. pod woda a Polar 30m, wada polara to ze nie morzna wymieniac bateri opaska jest jedno razowa a w zegarku musi to zrobic serwis bo tracisz gwaracje, w przeciwiestwie do sigmy gdzie morzesz to sam wykonac. Sigma w koplecie daje wszystko uchwyt na kierownice,opaska, zegarek, woreczek do przechowywania, a w polarze tylko zegarek i opaska podobno bateria w opasce starcza srednio na 2500godzin tak podaje producent. Ale ja wybralem SIGME wiecej opcji lepsze menu czytelne i tatwe w obsludze i nie zaluje waboru jestem zadowolona :mrgreen: a cha i ma wiecej pamieci a polara odeslalem. Poza tym Sidma byla tansza od polara o 15 euro

#13 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 06 marzec 2009 - 19:26

Jak nie chcesz wydawać na żel, to słona woda. pozdr

#14 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2009 - 23:03

za żel dałem 3.99zł....