Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pierwsze buty pod bloki

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 04 lipiec 2013 - 21:17

Witam

Przymierzam sie małymi krokami do zamiany pedałów z nosków na bloki SPD i za chiny nie wiem jakie buty mógłbym kupić. Dysponuje 200zł, zależy mi na prostym wyglądzie, chce też zeby blok był schowany w podeszwe tak zebym mógł zsiąsć z roweru i wejsć do sklepu po picie i nie szorowac blokiem po podłodze. Zastanawiam sie nadal czy mają być po prostu sznurowane, czy moze jakiś inny system. Co polecacie na pierwsze obuwie, zakładając ze za rok maks półtora zmienie na cos innego. To ma być coś co pozwoli mi sie przyzwyczaić do bloków, do samego faktu sztywniejszej podeszwy itd.

Pozdrawiam

#2 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 05 lipiec 2013 - 07:59

M077 - jeździłem jeden sezon + dalej używam w czasie zimy/wczesnej wiosny. Podeszwa nie jest jakaś super sztywna, stopa dobrze się układa. Wszystkie odczucia z jazdy w zatrzaskach masz zapewnione, dodatkowo łatwe wpinanie i wypinanie. Do nauki będą dobre. Tylko jedno ale: kupuj tylko jeśli będą w cenie <170-180zł, bo to buty z zeszłego sezonu, już nie produkowane, więc sklepy mające je za 220zł po prostu czekają na buraków, którzy się na to naciągną.

#3 adriansocho

adriansocho
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lipiec 2013 - 08:13

Czy są w ogóle buty szosowe, gdzie blok nie szoruje przy chodzeniu? Ja mam Shimanowskie górskie i jest całkiem dobrze, wcześniej miałem Accenty (też górskie) i dało się chodzić w nich nawet cały dzień.

#4 Gosc_iPod_*

Gosc_iPod_*
  • Gość

Napisano 05 lipiec 2013 - 08:35

Ja dołącze się do tematu bo również poszukuje butów spd do tej kwoty co autor, ale oprócz butów potrzebne będą mi jeszcze bloki i pedały.. no własnie i tu problem bo jestem zielony w tych sprawach.Mógłby ktoś podrzucić jakiegoś linka gdzie znajdę pedały + bloki do tych butów (Shimano SH-M077) za rozsądną kase (max 170zł)

#5 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 05 lipiec 2013 - 08:53

Pedały slyszałem ze na początek to shimano m540 sa dobre nie wiem co na to ludzie którzy jeżdzą w blokach bo to jest opinia jednego człowieka. Cena to ok 150zł na allegro

#6 Gosc_kubapie_*

Gosc_kubapie_*
  • Gość

Napisano 05 lipiec 2013 - 23:56

Ja mam m520, bo stwierdziłem, że nie będę wydawał połowę więcej kasy. Mam je jednak nie w szosie, a w crossie którego używam jako zimówki i na lżejsze przejażdżki towarzyskie. Różnica między nimi to jakaś tam kompozytowa a nie metalowa część, która podobno się zużywa... Jednak tak samo mam najtańsze pedały SL w szosie, już drugi rower a pedały te same - nic z nimi nie robię i jeżdżą. Ale wiadomo że internetowi maruderzy rządzą...

Mam do tego buty M077 i sprawują się bardzo dobrze. Rzep trzyma mocno. Gdyby były 5 mm krótsze byłyby tak dobre jak te szosowe ;-)

Jeżeli jedynym powodem dla SPD ma być wejście do sklepu i szuranie o podłogę, to kup SPD-SL. No chyba, że chcesz jeździć po bułki a nie chodzi o wejście po picie, batona ;)
Jeżeli też nie masz za dużo kasy do wydania, to się nie spłukuj bo wg mnie nie warto. I tak za jakiś czas przyjdzie czas na zmiany.

#7 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 06 lipiec 2013 - 06:19

A jak żywotność tych m520 bo ja słyszałem że jedyna róznica między 520 a 540 to brak uszczelnienia w 520.

#8 Gosc_iPod_*

Gosc_iPod_*
  • Gość

Napisano 06 lipiec 2013 - 10:47

szymon z tego co czytałem na forach innych to te pedały różnią się jedynie masą i sposobem wkręcenia, pod innym względem to podobno to samo dlatego ja decyduje sie na te tańsze mając na uwadze fakt ze nie jeżdżę wiecej w sezonie niz 5k km :)

#9 lisek57

lisek57
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • SkądOzorków http://lisek571.blogspot.com/

Napisano 06 lipiec 2013 - 19:54

kup sobie te http://allegro.pl/ro...3310201769.html ja je mam i jestem zadowolony :roll:

#10 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lipiec 2013 - 19:57

a ja tych vemontów nie polecam z linka wyżej. Noga nodze nie równa ale dla mnie były poprostu niewygodne. Taka sama szerokość na całej długości butów (uciskały bocznie palce) i jakby płaska - niewyprofilowana podeszwa. Poza tym dwa bolce w butach (z przodu) bardzo szybko łapią luz i się rylają, farba też z nich odchodzi. Szybko się ich pozbyłem i kupiłem Shimano m-086. Wytargowałem 200 zł i jest zdecydowana różnica.

#11 Gosc_iPod_*

Gosc_iPod_*
  • Gość

Napisano 07 lipiec 2013 - 20:59

a czy warto dołożyć i zamiast Shimano SH-M077 wziąć Shimano SH XC30 ? + pedały m520

#12 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 07 lipiec 2013 - 21:44

Znalazłem na allegro zestawy pedały m520 plus buty m088 za ok 400zł z przesyłką, biorąc pod uwage ze same buty to koszt 300zł z przesyłką a pedały to ponad 100zł z przesyłką to prawie to zestaw wychodzi nas te kilka zł mniej ale mamy od razu wszystko, co o tym myślicie jak ten model (m088) ? Słyszałem opinie ze jest ok ze względu na ten górny pasek podobny do tych w butach narciarskich.

#13 Jimmy

Jimmy
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 lipiec 2013 - 22:37

Nie wiem na ile ambitne jest Twoje podejście do tematu, jednak od siebie coś takiego mogę polecić:
http://www.decathlon...id_8199403.html

Nie są takie masywne jak większość shimano pod spd, mimo wszystko mają sztywną podeszwę i można spokojnie w nich chodzić. Na razie mam je tylko kilka tygodni i nie narzekam.
Cenowo mieszczą się w tym co pisałeś w pierwszym poście ;)

#14 Gosc_iPod_*

Gosc_iPod_*
  • Gość

Napisano 11 lipiec 2013 - 22:17

Wczoraj odebrałem pedały M520 i butki SH-XC30, po 60km zrobionych dzis jestem bardzo zadowolony ;-) moge szczerze polecić ten zestaw jest nie chcecie wydać większej sumy pieniędzy

Dodaj odpowiedź