Nie mogłem znaleźć podobnego tematu choć pewnie gdzieś tam się pojawił. jeśli tak proszę o link.
Dopiąłem swego i kupiłem dziewczynie szosę
Napisano 08 lipiec 2013 - 07:48
Napisano 08 lipiec 2013 - 08:09
Napisano 08 lipiec 2013 - 08:20

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 08 lipiec 2013 - 09:23
Napisano 08 lipiec 2013 - 10:47
Napisano 23 wrzesień 2013 - 16:08
Witam, nie chcę zakładać nowego tematu dlatego podłączę się z pytaniem. Mam dosyć barana i prawdopodobnie ucywilizuję moją szosę jak jej nie sprzedam.
Chodzi mi o przednią przerzutkę Sora 3 blaty. U mnie klamkomanetka ma na największym blacie jakby dwa kliki, łatwiej ustawić jeśli łańcuch idzie po większych tylnych zębatkach (nie przyciera). Wiem że z mtb mają 3 kliki na każdy blat, rozumiem że stracę wtedy dobrodziejstwo podwójnego ustawienia.
Czy w takim razie jestem skazany na taką manetkę?:
http://allegro.pl/sh...3572019604.html
Nie jestem pewien czy przy terenowej manetce pojedyncze ustawienie przerzutki przedniej na dużym blacie da radę obsłużyć np. 6 mniejszych tylnych zębatek bez szemrania.
Chaotycznie wyszło :-/
Napisano 23 wrzesień 2013 - 17:33
A jaka masz kasete? Moja zona ma dokladnie taki config - sora triple z przodu, z tylu bodajze 8, do tego prosta kierownica i manetki ktore podlinkowales. Calosc dziala ok. Przy trzech biegach z przodu ciezko mi sobie wyobrazic sytuacje, w ktorej przekos bylby znaczacym problemem - ale moge jeszcze sprawdzic, jak tylko kobieta wroci z przejazdzki?
EDIT: Sprawdziłem. Wstyd przyznać, że zapomniałem jak to wszystko wygląda, bo ledwie 2 miesiące temu wszystko to ustawiałem
. Z przodu Sora, z tyłu Tiagra. Manetki podobne do tych z podanego linka, z tym, że 3x9 (na zdjęciu na allegro jest przednia manetka do double, nie triple. w opisie co innego...).
Wszystko działa bardzo dobrze i jest zmiana biegów z przodu odbywa się również na 2 kliki, tak samo jak w przypadku szosowych klamkomanetek. Nawet przy maksymalnym przekosie obyło się bez obcierania.
Napisano 23 wrzesień 2013 - 19:25
Ja mam 3x9, jeździłem zazwyczaj na dużym blacie i tył od dołu 456 i czasami 7, przekos był.
Jak przerzutka przednia była ustawiona w pozycji bliżej środka to było ok jak na zewnątrz to szurnęło.
Czyli że w tych dedykowanych także jest podwójna pozycja na dużym blacie?
Mam dosyć tych szosowych klamkomanetek i barana :-x
Kurde policzyłem że z 5pak trza :-(
Napisano 23 wrzesień 2013 - 19:43
No jak masz ustawione dajmy na to 50x30, to zaczyna obcierać, ale bardziej łańcuch o zębatki niż o przednią przerzutkę. Skok tego dwukliku w sorze jest w sumie większy, niż u mnie na ultegrze - bez problemu daje radę. W każdym razie konfiguracja zdaje egzamin i działa, ale oczywiście pozostaje pytanie o sensowność takiej inwestycji. Nie lepiej polować na kogoś, kto sprzedaje prostą kierownicę z rapidfire, bo chce zamontować baranka? ;-)
Napisano 18 październik 2013 - 18:12