Jump to content

Photo

Docinanie linek i pancerzy

20 replies to this topic

#1 wilier87

wilier87
  • Użytkownik
  • 14 posts
  • SkądPoznan

Posted 19 March 2009 - 05:25

Czym dociac jesli nie posiadam obcinaczek do linek i pancerzy??

#2 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 posts
  • Skądz neta

Posted 19 March 2009 - 06:44

przypal i odłam - zapalniczka powinna dać radę - jak nie to nad gazem

#3 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 19 March 2009 - 07:26

Czym dociac jesli nie posiadam obcinaczek do linek i pancerzy??

Mieszkasz w Poznaniu, a więc rusz tyłek do sklepu narzędziowego i kup sobie obcinaczki ;-)
Do pancerzy przerzutkowych najlepsze są obcinaczki okrągłe np takie:

Dołączona grafika

#4 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 19 March 2009 - 07:53

Ja miałem obcinaczki do drutu nie rowerowe narzędzie ale dało rady. Linki obciąłem kleszczami tylko trzeba mieć dobre kleszcze bo inaczej postrzępisz linkę i potem się odwija.

#5 Skeletor

Skeletor
  • Użytkownik
  • 128 posts
  • SkądTarnobrzeg /Krk

Posted 19 March 2009 - 08:11

ja też się zastanawiałem na kupnem tak jak Ty. Szukałem na allegro i znalazłem takie oto: http://allegro.pl/it...la_i_pewna.html CENA: 53,49 zł oraz http://allegro.pl/it..._firmy_pro.html CENA: 68,00 zł. Jako że budżet nie za dużo a były mi potrzebne te obcinaczki to pochodziłem po mieście ale nie było takich okrągłych. Więc poszukałem na allegro w innej kategorii i znalazłem o połowę tańsze. http://allegro.pl/it..._200mm_neo.html CENA: 22,00 zł Sprawują się dobrze, już nie muszę męczyć się z kleszczami :-D

#6 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 19 March 2009 - 08:21

Z narzędziami to jest tak kupisz tanio to jest zazwyczaj syf i zaraz wyrzucisz. Lepiej kupić markowe i mieć na lata. Z doświadczenia wiem.

#7 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 19 March 2009 - 11:09

Niekoniecznie, zazwyczaj tak jest że jak ma coś napisane że jest do "rowerów" to cena jest sporo wyższa, przykładowo zwykłe klucze imbusowe, lub do śrubek do tarcz hamulcowych.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#8 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 March 2009 - 13:25

kombinerki i brzeszczot stosuje od lat i daje rady ;-) ;-)

#9 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 posts
  • SkądKraków

Posted 19 March 2009 - 13:56

Ja używam szlifierkę kątową z cienką tarczą (bo nie mam obcinaczek).

#10 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Posted 19 March 2009 - 15:30

a ja czegoś takiego używam, tnie elegancko
Dołączona grafika

#11 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 posts
  • SkądTwickenhamus

Posted 19 March 2009 - 20:39

Ja uzywam normalnych obcinaczek do kabli. Jezeli sie nie przycina pancerzy Transfil Flying Snake, to jedna para starcza na 3-4 rowery :)

#12 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 19 March 2009 - 20:55

żeby obciąć linke wystary ostry majzel i młotek ;-)

#13 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Posted 19 March 2009 - 21:45

Hehe, młotka i dłutka jeszcze nie słyszałem...
Ja i do linek i pancerzy używam zwykłych kombinerek. Ważne tylko, żeby były ostre coby nie stępić albo nie "rozciapierzyć" końcówek...
Pozdro!

#14 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 19 March 2009 - 23:12

Ja uzywam takich fajnych obcęg do obcniania dalem za nie 10zl ale tna az milo :-P

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#15 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 20 March 2009 - 08:45

Eee czytam i czytam :-D , zaraz ktoś napisze ze dobre są takze obcinaczki do paznokci lu tytanowy rosyjski skalpel z odzysku z łodzi podwodnej zaginionej na Pasyfiku w 44r.

Jak ktoś nie szuka dziwolągów to wymyślono obcinaczki do linek i pancerzy takie jak Malik pokazał, mogą być za 20 zeta lub za 100 zeta zależy jaką marke firmują.
Takie nadają się do cięcia pancerzy przerzutki , oraz linek.
Pancerz hamulcowy najlepiej ciąć nie klesczami tulko obcinaczkami, poza tym czym by nie ciął należy końce pancerzy zezlifować przed założeniem końcówek na równo np. na pilniku, lub szlifirce, aby "cięcie " było prostopadłe do długości pancerza.
Są takze pancerze , gdzie osnowa jest nie z drutu, ale np. z kevlaru , to się dobrze tnie nozykiem ostrym "do tapet" jak to mówią.
No i są jeszcze pancerze do hydrauliki , te takze jeśli nie są zbrojone to tymże nozykiem ale dokładnie prostopadle..
Dlaczego nie cęgi, obcęgi i inne wynalazki - bo mają powierzchnie cięcia zakrzywioną, a obcinaczki rowerowe mają powierzchnie cięcia prostopadłą.
Czasem z takiego głupiego powodu , okazuje sie ze komuś tam biegi nie chodzą prawidlowo, albo linka przyciera.
Ale to pewnie tylko moje zdanie.
Koszt ok 30-50 zł za dobry sprzęt na xxx lat to niduży wydatek w porównaniu do np, wypitego piwka w ciągu roku.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#16 Gosc_krzysztof_*

Gosc_krzysztof_*
  • Gość

Posted 30 August 2009 - 12:54

wydaje mi się że aby odciąć ten kawałek linki hamulcowej wystarczą kombinerki ponieważ one zazwyczaj mają takie coś do cięcia kabli, drutów itd. http://pl.wikipedia....wiki/Kombinerki jak widać to na zdjęciu

#17 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 01 September 2009 - 08:25

Najlepsze są oczywiście specjalizowane narzędzia. Niestety, cena tych lepszych może przyprawić o ból głowy, zwłaszcza gdy chcemy wymienić komplet linek/pancerzy raz na rok (czy też rzadziej). Kombinerek nie polecam, potrafią nieźle poszarpać zwłaszcza te lepsze (twardsze) linki/linki pancerzy. Obcęgi od biedy może i mogą być, pod warunkiem, że szczęki są dobrze spasowane i zaostrzone. Jednak mają dość duży skos i roboczą powierzchnię cięcia, tak więc pancerz może (i raczej jest) być po cięciu zgnieciony.
Ja osobiście przed każdą wymianą linek/pancerzy (mam 4 rowery w rodzinie i wiadomo jak jest - serwisować trzeba, a jako inżynier wstydziłbym się ganiać do serwisu z pierdołami ;) ) obiecuję sobie, że wreszcie kupię porządny obcinak do linek/pancerzy. Obiecanki cacanki... Póki co, używam porządnego obcinaka do drutu: Dołączona grafika nie do końca ten, ale w odróżnieniu od obcęgów powierzchnię cięcia można dość dokładnie kontrolować, a duża siła nacisku pozwala ciąć linki i pancerze z łatwością i dość dokładnie. Niestety, cięcie też trochę przygniata pancerzyk... Trzeba wyprostować, później pilniczek w łapkę i doszlifowuję pancerzyk, a końcówki linek ładnie zabezpieczam nasadką.
Ale i tak kiedyś kupię porządny obcinak. Kiedyś... 8-)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#18 Gosc_juhas_*

Gosc_juhas_*
  • Gość

Posted 01 September 2009 - 20:36

Ja mam prostą metodę na obcinanie linek i pancerzy. Kombinerki, deseczka i ciężki młotek. Zaciskam kombinerkami, kładę na desce i bum młotem. Ładnie wychodzi zawsze :)

#19 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 posts
  • SkądSilesia

Posted 01 September 2009 - 20:42

Ja mam TE i polecam jeśli ktoś chce zainwestować.

#20 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 07 May 2012 - 21:24

co myślicie o tych obcinaczkach zdadzą się ??

http://allegro.pl/bi...2306763149.html

http://img20.allegro...6/31/2306763149

u2250y2014v3.gif

Reply to this topic