Mavic Aksium pęknięta szprycha
Napisano 11 sierpień 2013 - 20:25
oniemialem....... sorry za sarkazm, ....albo lepiej sie powstrzymam.
ale jednak odpowiem na twoje pytanie .
Jesli po odgieciu szprycha okaze sie za dluga ( wymiar podawany jest z zagieciem ), nalezy zawiazac na niej 1 lub 2 suply- zalezy o ile za dluga sie zrobila po odgieciu. Zazwyczaj 1 supel wystarcza. Ewentualnie mozna obciac gwint i wkleic szpryche w nypel za pomoca kleju biurowego. najlepsza bylaby guma arabska ( juz raczej niespotykana )- ale taki w sztycie tez bedzie OK.
psy szczekaja, a karawana jedzie dalej.
porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos.
Napisano 11 sierpień 2013 - 21:19
Serwisy mają dostęp do części Mavica, można im oddać koło albo ładnie poprosić o szprychę i sprawa załatwiona. Aksiumy mają dość nietypowe szprychy i chyba trudno by było coś dopasować.
Petri, na prawdę da się normalnie/kulturalnie napisać, że masz inne zdanie - spróbuj kiedyś, to nie boli
Napisano 11 sierpień 2013 - 22:44
oczywiscie że nie da rady ......
Krzysiek-kr, szprychy do kół Mavica są dostepne u dystrybutora Harfa Harryson, możesz je sprowadzić ( niestety nie sam ) przez sklep współpracujący z nimi, aczkolwiek, sugeruje koło oddać w dobre ręce do załozenia i wycentrowania
Prowizorycznie.......jeśli prosta szprycha pęknie , ale o standardowej główce to można odgiąć normalną szpryche j-bend , ale dobrej klasy , odginanie trzeba zrobić niestety jednym ruchem , co nie jest łatwe , szprycha powinna mieć przekrój ( grubość ) przynajmniej taki jak oryginał .
Przy odginaniu jednakże pamiętajmy, że szprycha bazowa do tej operacji powinna być ok. 4 mm krótsza od montowanej, gdzyż tyle doda nam dodatkowo wyprostowanie
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 12 sierpień 2013 - 13:32
Już dawno to naprawiłem, wstawiona została oryginalna szprycha Mavica w serwisie u pana Piotrowskiego w Wałbrzychu(wówczas byłem w Karpaczu, a w Jeleniej Górze nikt nie miał odpowiednich szprych).
Pytałem o rozwiązanie PROWIZORYCZNE (druciarskie, mocno tymczasowe), ponieważ chciałem zrobić jeszcze dwa treningi będąc w górach i dziękuję za odpowiedzi, może przydadzą się dla następnych którzy będą potrzebowali takiej porady.
Nawet jeśli nie znalazłbym wtedy tej szprychy i założył odgiętą prostą, co przy odrobinie kombinacji mogłoby być możliwe, to po przyjeździe do domu oddałbym koło na wstawienie oryginalnej szprychy.
Petri opowiedz mi więcej o tym, poczytam też chętnie o Finlandii, zarobkach, polityce i twoich rowerach.