Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mavic Aksium pęknięta szprycha

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 15 lipiec 2013 - 18:16

Na wyjeździe pękła mi szprycha w Aksiumach, płaska, prosty ciąg, oczywiście w pobliżu nikt nie ma prostych, o konkretnej szprysze nie ma mowy. Czy jako prowizoryczne rozwiązanie można zrobic tak, ze normalną szprychę odginamy i zakładamy?

#2 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 11 sierpień 2013 - 20:25

oniemialem....... sorry za sarkazm, ....albo lepiej sie powstrzymam.   

ale jednak odpowiem na twoje pytanie . 

Jesli po odgieciu szprycha okaze sie za dluga ( wymiar podawany jest z zagieciem ), nalezy zawiazac na niej 1 lub 2 suply- zalezy o ile za dluga sie zrobila po odgieciu. Zazwyczaj 1 supel wystarcza. Ewentualnie mozna obciac gwint i wkleic szpryche w nypel za pomoca kleju biurowego. najlepsza bylaby guma arabska ( juz raczej niespotykana )- ale taki w sztycie tez bedzie OK. 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#3 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 11 sierpień 2013 - 21:00

Jak nie masz wyjścia, to można. A smarkazm ma zwolenników na różnych forach. pozdr

#4 przemonr1

przemonr1
  • Użytkownik
  • 419 postów
  • SkądKobiernice

Napisano 11 sierpień 2013 - 21:19

Serwisy mają dostęp do części Mavica, można im oddać koło albo ładnie poprosić o szprychę i sprawa załatwiona. Aksiumy mają dość nietypowe szprychy i chyba trudno by było coś dopasować.

Petri, na prawdę da się normalnie/kulturalnie napisać, że masz inne zdanie - spróbuj kiedyś, to nie boli :D 

#5 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 sierpień 2013 - 22:44

oczywiscie że nie da rady ......

Krzysiek-kr, szprychy do kół Mavica są dostepne u dystrybutora Harfa Harryson, możesz je sprowadzić ( niestety nie sam ) przez sklep współpracujący z nimi, aczkolwiek, sugeruje koło oddać w dobre ręce  do załozenia i wycentrowania

Prowizorycznie.......jeśli prosta szprycha pęknie , ale o standardowej główce to można odgiąć  normalną szpryche j-bend , ale dobrej klasy , odginanie trzeba zrobić niestety jednym ruchem , co nie jest łatwe , szprycha powinna mieć przekrój ( grubość ) przynajmniej taki jak oryginał .

Przy odginaniu  jednakże pamiętajmy, że szprycha bazowa do tej operacji powinna być ok. 4 mm krótsza od montowanej, gdzyż tyle doda nam dodatkowo wyprostowanie

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#6 localhost

localhost
  • Użytkownik
  • 368 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 12 sierpień 2013 - 13:32

Już dawno to naprawiłem, wstawiona została oryginalna szprycha Mavica w serwisie u pana Piotrowskiego w Wałbrzychu(wówczas byłem w Karpaczu, a w Jeleniej Górze nikt nie miał odpowiednich szprych).

Pytałem o rozwiązanie PROWIZORYCZNE (druciarskie, mocno tymczasowe), ponieważ chciałem zrobić jeszcze dwa treningi będąc w górach i dziękuję za odpowiedzi, może przydadzą się dla następnych którzy będą potrzebowali takiej porady.

Nawet jeśli nie znalazłbym wtedy tej szprychy i założył odgiętą prostą, co przy odrobinie kombinacji mogłoby być możliwe, to po przyjeździe do domu oddałbym koło na wstawienie oryginalnej szprychy.

Petri opowiedz mi więcej o tym, poczytam też chętnie o Finlandii, zarobkach, polityce i twoich rowerach.

#7 afro

afro
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • SkądWarszawa/Radom

Napisano 14 sierpień 2013 - 07:19

witam, ja natomiast mam pewien problem w przednim kole mavic aksium pyka mi sprycha zwlaszcza po wiekszej sile nacisku na kierownice, co to moze być jak to wyeliminować ? organoleptycznie wygląda wszystko ok

Dodaj odpowiedź