Witam.
Pytanie troszkę błache jednak mam ostatnio niezły mętlik w głowie odnośnie kręcenia.
Pojechałem ostatnio z doświadczonymi kolarzami - amatorami na ustawkę i zwrócili mi uwagę na to że pedałuję w zły sposób ! Podobno moje kolana w zbyt dużym stopniu skierowane są w kierunku ramy , I z tego powodu chciałbym się dowiedzeć od Was jednej rzeczy. Czy w trakcie pedałowania kolana powinny w momencie zgięcia w nodze kierować się w wewnętrzną strone ( w sensie do ramy roweru) czy na zewnątrz? Próbowałem podpatrzeć kolarzy na TDF i ogólnie amaotrów podczas treningu i nie wydaje mi się żebym jeździł w inny sposób, no ale skoro ludize mówią mi że źle kręcę to coś w tym jest. Jeśli jest taka możliwość to poprosił bym o jakiś link z filmikiem jak powinno się kręcić .
Prawidłowe kręcenie
Started By
ditom
, 22 lip 2013 22:49
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 22 lipiec 2013 - 23:30
ja tez mam taka tendencje i jakos nie widze problemu. znam takich co maja tendencje to wywalania kolan na zewnatrz i ci tez nie maja problemow - pewno ktos madry zaraz napisze ze nalezy noge prowadzic maxymalnie w linii prostej w pionie, ale ja mysle ze tu po prostu wylaza jakies indywidualne ukierunkowania anatomiczne czy whateva. jak cie kolana nie bola to chyba nie ma problemu, generalnie imho wazniejsze jest ulozenie stop niz kolan, bo zle ulozone stopy moga narobic problemow...
Napisano 23 lipiec 2013 - 11:19
Wszystko to indywidualna sprawa, co ważne prawidłowo muszą być ustawione stopy (napisał już o tym LoveBeer) i to prawidłowe ustawienie stóp samo z siebie powoduje odpowiedni ruch kolan...
Jak ktoś ma szpotawe kolana będzie kręcił zupełnie inaczej niż ktoś kto ma je proste.
pzdr
Jak ktoś ma szpotawe kolana będzie kręcił zupełnie inaczej niż ktoś kto ma je proste.
pzdr
Żeby wygrać trzeba wystartować...
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 23 lipiec 2013 - 11:20
Wszystko to indywidualna sprawa, co ważne prawidłowo muszą być ustawione stopy (napisał już o tym LoveBeer) i to prawidłowe ustawienie stóp samo z siebie powoduje odpowiedni ruch kolan...
pzdr
pzdr
Żeby wygrać trzeba wystartować...
Napisano 23 lipiec 2013 - 22:15
Szpotawych kolan na pewno nie mam bo to widać gołym okiem. Ból kolan pojawił się u mnie wtedy kiedy mi powiedzeli że dziwnie kręcę bo zacząłem myśleć o tym jak to robie i wyginałem kolana trochę na zewnątrz-już tego na pewno nie powtórze . Jeśli chodzi o fitting to póki co kasa mi na to nie pozwoli. Wracam do normalnych treningów i zobaczę jak się sprawa będzie miała .