Jump to content

Photo

Wybór kół

• This topic is locked This topic is locked
4494 replies to this topic

#2061 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 503 posts
  • SkądWroclaw

Posted 22 August 2009 - 07:30

To ja tak offtopowo wam powiem, że moje piasty DEORE535 pod centerlock przejechały w naprawdę najgorszym syfie w terenie, w zimowym śniegu i soli, katowane w górach, myte kilkanaście razy pod ciśnieniem, w wannie, pod prysznicem, bez ŻADNEGO serwisu 17tys niecałe, dopóki nie zmieniłem kółek. Nie mają luzów nigdzie, na bębenku też nie, bębenek się obraca tak jak była nowa (czyli nie całkiem idealnie płynnie ale to już tak ma, z pojedynczym cichym cyknięciem co obrót), nigdy mi nie strzelił, nigdy się nie zaciął, od ponad roku leżą u mnie na szafie, pewnie przejechałyby dużo więcej.

Tak więc regularnie serwisowane 10-20tys to żadne osiagnięcie, skoro tyle to może bez problemu pojeżdżane na wszystkich frontach deore i to w miarę nowe, nawet nie muszę opowiadać o tym że maja 20 lat i są kultowe bo nie są, ale jak jeszcze poleżą na szafie to za jakiś czas może będą :)

PS: Moje pedały pd-m747 mają już nabite około 50-60tys, tzn sprzedawca powiedział że mają jakieś 20-30 jak kupiłem je używane, ja zrobiłem 30 z niewielkim haczykiem. Żyją, lewy ma niewielki luz na osi, nigdy nie serwisowane, może wystarczy coś dokręcić. Tak więc nie jest źle z tymi częściami tylko dzisiaj chyba nikt takich przebiegów nie robi, raczej zmieni sprzęt bo mu się znudzi. Tylko stery i supporty szybko mi padają :)

#2062 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 22 August 2009 - 08:53

Heavy_puchatek, każdy jeździ inaczej, ja takie piasty w terenia mam na sezon, niektóre Shimano nawet krócej, tyle że jeździ się po górach w rzadkim błocie i depta zdrowo pod góre, bębenki się niszczą poniżej grupy LX, choć dopiero Xt mozna było spokojnie zaufać, jeszcze nie udało mi się żeby tylna piasta przetrwała powyżej 2-3 tyś w lzejszych warunkach, ale z drugiej strony przyjeżdzają klienci z przebiegami po kilkanaście tysiaków i do piast zaglądamy tylko , bo smar jest dalej jak nowy.

Kumpel ma przerzutke tylną Sachs Quartz , załozył do szoski, hm pięknie wyglada.

Mam pytanie do speców, mam piaste szosową tylną FRM jest cienka jak ołówek, pewnie i lekka, jest tam inne mocowanie szprych, szprychy są proste, jest sens reanimować koło ( ma 28 szprych chyba ), szprychy 2/1.8 , wymieniać obrecz bo jest uszkodzona, na osobe ok 90 kg?? pytam bo łożyska tam są dosyc małe.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2063 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 22 August 2009 - 17:44

SPIKE, FRM ta ze złotymi kołnierzami i karbonową tuleją między nimi? One są delikatne jeśli chodzi o sprzęgło, a szczególnie łożyska. Nadaja się dla lekkich kolarzy, ale nie na 90 kg.

#2064 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŁódź / Łowicz

Posted 23 August 2009 - 06:32

Witam Panowie, (i Panie)... Proszę o pomoc w pewnym problemie dotyczącym kół do starego roweru.

Mój Tatuś jechał ostatnio i nie zauważył studzienki, oczywiście wp****** się w nią moją starą szosą niszcząc kompletnie tylne koło. :-x :-x Pęknięta jest szprycha, koło ma z 5 cm odchyłu na boki... Jako, że moim celem jest absolutne odnowienie tego roweru, chciałbym doprowadzić te koła do stanu używalności, ale:

- te koła mają ze 20-30 lat, są na starych obręczach Schurmann'a
- tylna kaseta jest na 5 zębatek

Nie wiem co z tym zrobić. Najchętniej kupiłbym zestaw WHR 500 i tyle, ale z tego co wiem rozstaw widełek w starym rowerze jest za mały, mam kasetę na 5, a nie na 10 przełożeń z tyłu, więc lipa. Z reszą nie chciałbym nowych kół do starego roweru wrzucać, bo to będzie głupio wyglądało.

Czy można nowe koła zapleść na starych piastach?
Czy można gdzieś kupić takie pasujące piasty z tyłem na 5 przełożeń?
Czy po tylu latach jest sens wykorzystać te obręcze które są i piasty też, tylko kupić szprychy?
Czy takie obręcze (są jeszcze w niezłym stanie) do czegoś się będą nadawać?
Ile mnie to może kosztować, w sensie części, tak "Pi razy drzwi" ?

#2065 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 23 August 2009 - 08:59

Czy można nowe koła zapleść na starych piastach?

Oczywiście, że można.

Czy można gdzieś kupić takie pasujące piasty z tyłem na 5 przełożeń?

Szukaj na allegro w dziale rowerowym 'Zabytkowe'. To samo tyczy się obręczy.

Czy po tylu latach jest sens wykorzystać te obręcze które są i piasty też, tylko kupić szprychy?

Jeśli chcesz osiągnąć w ten sposób zamierzony cel, to ma to sens ;-) Sam tak zrobiłem - stare koło Mavic'a, oldschoolowa piasta o nowe szprychy, bo zmieniałem sposób zaplotu koła.

Czy takie obręcze (są jeszcze w niezłym stanie) do czegoś się będą nadawać?

Jeśli faktycznie są w nizłym stanie to jeszcze pośmigasz na nich. Najważniejsze, żeby były proste. Chociaż i lekko krzywe można wyprostować.

Ile mnie to może kosztować, w sensie części, tak "Pi razy drzwi" ?

Ostatnio na allegro były ładne obręcze Mavica, niski profil, pełen oldschool, za 50zł komplet. Więc szukaj i czatuj na aukcjach. Możesz też czasem wyczaić stare kompletne koła i kupic je tylko dla obręczy; zapleść swoje aktualne piasty, nowe szprychy i masz koło jak przed wypadkiem/awarią ;-)

#2066 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 23 August 2009 - 11:24

SPIKE, FRM ta ze złotymi kołnierzami i karbonową tuleją między nimi? One są delikatne jeśli chodzi o sprzęgło, a szczególnie łożyska. Nadaja się dla lekkich kolarzy, ale nie na 90 kg.

Nie az tak wysoki model, może zdjecie wyśle jak odkopie koło w piwnicy, piasta jest czarna całe alu.

Fan911 na placach -szrotach kupisz całą kolarke juzna 7 biegów za 200-300 zł, .

#2067 gazela93

gazela93
  • Użytkownik
  • 117 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 24 August 2009 - 16:02

Kto ma jakiś pomysł na tylne koło budżet do 600zł. Piasta koniecznie pod 10 biegów żeby kaseta podchodziła bez żadnych podkładek;/. Hmm nio i jak najlżejsza stosunkowo do mojego budżetu. Gdzie można znaleźć obreżcze 40mm-50mm żeby po złożeniu sie zmieścić w 600zł. ;-)

#2068 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 24 August 2009 - 19:35

jak najlżejsza stosunkowo do mojego budżetu. Gdzie można znaleźć obreżcze 40mm-50mm żeby po złożeniu sie zmieścić w 600zł

Warunki wykluczające się. Nie ma takich rzeczy.

#2069 gazela93

gazela93
  • Użytkownik
  • 117 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 24 August 2009 - 21:57

To pomijając tak wysokie obręcze..

#2070 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 posts
  • SkądRacibórz

Posted 28 August 2009 - 14:30

Witam. Zamierzam wymienić szprychy w przednim i tylnym kole. W związku z tym mam kilka pytań. Ale po kolei posiadam obręcze mavic cxp23 piasty sh ultegra 6600 Na razie są obydwa koła zaplecione na 3X. Chciałbym zapleść przednie na "słoneczko" szprychami sapim race 2/1.8/2 a tylne tymi samymi szprychami na 3X nyple mosiężne . W związku z tym pytanie czy taka konfiguracja ma sens przy mojej wadze ok 84 kg a może zastosować inne szprychy lub zaplot ? Proszę poradźcie.

#2071 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 28 August 2009 - 14:51

Ja bym zrobił na race'ach przód 2x lub 3x, a tył na leaderach 18/8 na 3x.

#2072 pulse_

pulse_
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • Skądlodz

Posted 28 August 2009 - 15:27

witam wszsytkich :)

co sadzicie o zaplocie na sloneczko na przod na race'ach, open pro na 36 szprych, i na tyl od strony kasety na 2x od przeciwnej na sloneczko, tez open pro na 36.

waga kolarza okolo 95

pytam tylko o sposob zaplotu i ew. rodzaj szprych, obrecze i piasty juz mam:)

pozdrawiam serdecznie:)

#2073 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 28 August 2009 - 15:36

To samo co u kolegi karolcioo, a nawet przód i tył na leaderach i 3x. Żadne słoneczka itp wynalazki przy takiej masie.

#2074 pulse_

pulse_
  • Użytkownik
  • 2 posts
  • Skądlodz

Posted 28 August 2009 - 15:41

dzieki :)

#2075 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 posts
  • SkądRacibórz

Posted 28 August 2009 - 18:28

Również dziękuję za szybką odpowiedź.

#2076 gazela93

gazela93
  • Użytkownik
  • 117 posts
  • SkądTarnowskie Góry

Posted 30 August 2009 - 10:06

Co myślicie o tych piastach ??
http://www.sklep.ols...products_id=175

#2077 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 30 August 2009 - 10:36

Ja mam komplet kół złożony na tych: http://www.sklep.ols...products_id=174 , do zwykłych szprych. Podejrzewam, że konstrukcją wewnętrzną się nie różnią. Kończę na nich 3-ci sezon i sprawują się bez zarzutu. Jedyna uwaga, to tylna piasta przy puszczeniu luzem jest dość głośna (chodzi o głośne "cykanie"), ale ma to swoje dobre strony, bo zastępuje dzwonek i ostrzega, że nadjeżdżam. Na razie chodzą lekko i bez luzów, no i są bezobsługowe - łożyska maszynowe.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#2078 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 02 September 2009 - 20:58

Cześć,
mam możliwośc kupienia od ręki koła MAVIC AKSIUM [uzywane] za 300zł od znajomka z klubu.. wiem ,że nic uszkodzonego etc. mi nie sprzeda.. koła te mają jakies 5000km i są na campie [kolega powiedział ,że da do serwisu zeby zamienili bębenek na SH]
opłaca się ??

#2079 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 02 September 2009 - 21:01

A nie opłaca sie??? :lol: no co za 3 stówki kupisz jesli ładnie się kręcą ?

co sadzicie o zaplocie na sloneczko na przod na race'ach, open pro na 36 szprych, i na tyl od strony kasety na 2x od przeciwnej na sloneczko, tez open pro na 36.

waga kolarza okolo 95

pytam tylko o sposob zaplotu i ew. rodzaj szprych, obrecze i piasty juz mam:)

pozdrawiam serdecznie:)

Race (2/1.8 ), na słoneczko możesz zapleść jeśli specyfikacja piasty pozwala na to, koło bedzie mocne na 36 otw, daj nyple mosiądz.
Mozesz dać klasyczny naciąg 3x i nawet szprychy 2/1.6(5) w przednim kole.
Mozna sie pokusić nawet o alu nypelki w wersji krzyżowej ( 2/1.8 )

Tył normalnie 3x, nyple mosiądz, szprychy 2/1.8 , przy 36 otw z tyłu będą wystarczajace.

W sumie wole szprychy DT.

Są rózne szkoły i wersje.

#2080 jarabl

jarabl
  • Użytkownik
  • 281 posts
  • SkądSierpc

Posted 03 September 2009 - 19:28

Witam
Czy kółka Campagnolo Scirocco przy 100kg wytrzymają troche?
http://www.allegro.p...ega_lekkie.html