Jump to content

Photo

Wybór kół

• This topic is locked This topic is locked
4494 replies to this topic

#2081 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 03 September 2009 - 19:29

Hamulec aerodynamiczny?

Dołączona grafika

Fajne nowości: http://www.rouesarti...e-35592239.html
Tune znów przeskoczył sam siebie z nową Mag90.

Mavic znów brnie w ciemną d***.

#2082 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 03 September 2009 - 19:50

Hmm Karbonie mój drogi - domyślam się, że chodzi Ci o kształt R-SYSów...

Otóż gdzieś oglądałem wywiad z Eurobajku i przedstawiciel mówił, że nie ma problemu aerodynamiki... a nawet jakby był to przecież do koła górskie gdzie się powoli podjeżdża...

Z mojej strony - zapomniał, że czasem też się zjeżdża...

#2083 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 03 September 2009 - 19:59

Pierwsze R-SYS'y były najmniej aerodynamicznymi kołami fabrycznymi na rynku, te pewnie sa jeszcze gorsze. Koła górskie ważą sporo mniej niż te Mavici.

#2084 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 03 September 2009 - 20:22

Niemniej gdzieś ostatnio widziałem zaklasyfikowane je do jazdy stricte górskiej... niemniej mnie bardziej martwi problem wybijania sobie zębów przez osoby, które im zaufały... one po prostu są robione ze słomek...

Dla mnie mavic juz dawno zginął... przeciez na Cosmicach chyba już żadna grupa z najwyższej ligi nie jeździ...

Ale trzeba im przyznać, że ostatnio dużo widziałem i jestem pewien, że conajmniej 3grupy z najwyższej półki używają Ksyriumów jako kół treningowych...

Będę miał kupować coś to albo składane, albo eastony, albo zippy...

#2085 mama

mama
  • Użytkownik
  • 173 posts
  • Skądswietokrzyskie

Posted 04 September 2009 - 08:10

a moze te cudeńka http://www.hedcyclin...ardennes_c2.asp

#2086 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 04 September 2009 - 10:17

Dołączona grafikaDołączona grafika

To piasta o którą pytałem, jest to na 28 szprych, takie koło dostałem i zastanawiam się już drugi rok czy sens zrobić, w zasadzie jeżdze na kołach Bontragerach i dobrze się spisują nawet przy większej wadze.

Tylko problem mam z obręczą na 28 szprych w niedużej cenie.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2087 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądRADOM

Posted 04 September 2009 - 10:22

Dla mnie mavic juz dawno zginął... przeciez na Cosmicach chyba już żadna grupa z najwyższej ligi nie jeździ...

..

A Szmyd na jakich kołach wygrał na mt. ventuu??!!

#2088 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 04 September 2009 - 10:33

Dobra dobra przyznaję się - zataiłem przed całym kolarskim światem fakt, że Liquigas śmiga na mavikach...
Cóż ja już dziś mogę powiedzieć, że moje nowe koła które pewnie kupię za rok lub może jeszcze tej zimy w zależności o kursu $ to nie będą mavic...

#2089 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 September 2009 - 19:53

mama, HED nie posiada nowoczesnych technologii - ich koła to XX wiek.

SPIKE, te piasty mają bardzo małe łożyska. Myślałem, że pisałeś o innym modelu, nowszym. Na 28 lohów albo KinLin'y oponowe, albo F20 szytkowe. KinLin'y są po 60$/szt. + przesyłka, a F20 43€ + 15 € przesyłka. Zamawiam w Niemczech w przyszłym tygodniu kilka F20, więc mogę Ci wziąć.

#2090 mateusz661

mateusz661
  • Użytkownik
  • 157 posts
  • SkądOkolice Opola

Posted 04 September 2009 - 19:57

Cały Liquigas na nich jeździ. Jeżdżą na Mavic Cosmic Ultimate (nejlepszy model) a na czasówkach jeżdżą na Mavic Comete i Cosmic Ultimate lub iO z przodu. Jeszcze jakaś grupa jeździ na Mavicach w Pro Tuor, tylko nie wiem jaka :?: A teraz pytanie do was ;-) W swoich kołach mam płaskie szprychy, które obracają się w poprzek podczas centrowania :-/ Czy jest na to jakaś rada :?: Dodam, że są to Sapimy CX-Ray

P.S. a co do tej grupy to już znalazłem, Silence Lotto, AG2R La Mondiale też śmiga na kołach od Mavica ;-)

#2091 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 September 2009 - 20:06

płaskie szprychy, które obracają się w poprzek podczas centrowania

Kup klucz do trzymania szprych:
Sapim
Dołączona grafika
lub DT

#2092 mateusz661

mateusz661
  • Użytkownik
  • 157 posts
  • SkądOkolice Opola

Posted 04 September 2009 - 20:09

Kup klucz do trzymania szprych:

A gdzie to można dostać? Sprawdzałem u dystrybutora, czyli Velo i nie mają takich rzeczy

#2093 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 September 2009 - 21:01

Szukaj w sklepach w UK. W PL nie ma takich rzeczy. Klucz DT kosztuje 24€: http://www.starbike....ang=en&pid=6099 , a Sapim 10€: http://www.starbike....ang=en&pid=6033
Ja mam ręcznie robione narzędzie. Małe imadełko podobne do zacisku stolarskiego. Bardzo precyzyjne, trzyma szprychy lepiej niż w/w klucze.

#2094 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 posts
  • SkądSilesia

Posted 04 September 2009 - 22:52

http://www.uniortool...NMNWhFAyqwxFQ37

Ja mam klucz do suportu tej marki. Takie trzymadełko do szprych zrobiłbym raczej własnoręcznie, albo użył jakichś płaskich gładkich szczypiec.
BTW, Karbon, jaki rozmiar mają nyple Polyax, 3,4?

#2095 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 04 September 2009 - 23:36

Polyaxy, jak i wszystkie lepsze nyple mosiężne, stalowe i alu mają 3,2 mm.
Szczypce się nie nadają do trzymania szprych. Własnoręcznie trudno jest wykonać w jakimś stalowym klocku szparkę 1,0 mm.

#2096 mateusz661

mateusz661
  • Użytkownik
  • 157 posts
  • SkądOkolice Opola

Posted 05 September 2009 - 07:47

No dzięki za pomoc, a czy z tych już obróconych w poprzek coś jeszcze będzie :?: Czy nadają się już tylko do wymiany :?:

#2097 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 05 September 2009 - 07:47

mama, HED nie posiada nowoczesnych technologii - ich koła to XX wiek.

SPIKE, te piasty mają bardzo małe łożyska. Myślałem, że pisałeś o innym modelu, nowszym. Na 28 lohów albo KinLin'y oponowe, albo F20 szytkowe. KinLin'y są po 60$/szt. + przesyłka, a F20 43€ + 15 € przesyłka. Zamawiam w Niemczech w przyszłym tygodniu kilka F20, więc mogę Ci wziąć.

Na razie to wykopałem to koło z piwnicy , aby je dokładnie oglądnąć i sprawdzić, takze nie ma potrzeby zamawiać dla mnie obreczy w tej chwili - sprawdze co sie z tą stało.
Wiem że ma małe łozyska, pewnie to starszy model , .
Wszystko po kolei, sprawdze piaste jaki stan i bębenka, potem te szprychy i obręcz.
Jesli będzie sens robić to dam znać, czas jet mało ważny.
Z drugiej strony zobacze co to za kaseta i może pójdzie na sprzedaż , bo zaczyna się od 16 a na tym nie mam gdzie jeździć.

Przy okazji, czy ma ktoś wiadomości gdzie mógłbym zamówic , oprócz DT polskiego, szprychy proste do koła do górala, mam piasty Pulstara pod proste szprychy i nie zabardzo mi sie uśmiecha prostowanie zwykłych, choc to mozliwe jest, szprychy potrzebne 2/1.8

#2098 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 posts
  • Skądelbląg

Posted 05 September 2009 - 20:40

Siemka
Nie wiem, gdzie to napisać, a dotyczy koła, to zdecydowałem się, aby tutaj napisać:
Zaplatałem koło przednie, przejechałem na nim ok. 250 km i dlatego mam pytanie
Czy mam iść na dociąganie szprych? Czy nie trzeba? Za tą usługę trzeba dodatkowo płacić jak za centrowanie, czy to już jest wliczone w zaplatanie koła?

#2099 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 05 September 2009 - 21:02

Siemka
Nie wiem, gdzie to napisać, a dotyczy koła, to zdecydowałem się, aby tutaj napisać:
Zaplatałem koło przednie, przejechałem na nim ok. 250 km i dlatego mam pytanie
Czy mam iść na dociąganie szprych? Czy nie trzeba? Za tą usługę trzeba dodatkowo płacić jak za centrowanie, czy to już jest wliczone w zaplatanie koła?

Zazwyczaj serwisy robią usługe gratis jeżeli u nich było koło robione od zera, czasem to zalezy od "poziomu" serwisu.

Ile i czy w ogóle to robić zalezy od koła.

#2100 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 05 September 2009 - 22:01

Proste pytanie - czy na piastę 8/9 biegów założę kasetę 10 biegów w przyszłości?