Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#2441 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 grudzień 2009 - 13:49

Zamiast Alexów DA28 zaproponowałbym jednak Mavici CXP 22 lub Open Sport za względu że są oczkowane. Mniejsze ryzyko wyrwania nypla z obręczy lub napęknięcia obręczy przy nyplu.
Może jeśli trochę do budżetu dorzucić wystarczyło by na Ambrosio Excellence ???

#2442 Pabl0000

Pabl0000
  • Użytkownik
  • 24 postów
  • SkądLublin

Napisano 13 grudzień 2009 - 14:57

Bierz fulcrumy 7, ja ważę 82 kilo zrobilem na nich kolo 3kkm i nic im nie jest, nie rozcentrowały się nawet o milimetr, bardzo sztywne, no i ten wygląd ( mi się podobają ), a i waga jak za te pieniążki fajna, co do aksiumów, kolega ma i stwierdził że wiecej mavica nie kupi, szybko sie rozcentrowują, wiotkie, do tego problemy z serwisem i przedstawicielem na polske który nie bardzo uznaje gwarancje. W Fulcrumach może ci się jedynie nie podobac dźwięk bębenka ( typowy dla campy ) dość głośny, no ale co kto lubi, rzecz gustu. Pozdr

[ Dodano: 2009-12-13, 15:01 ]
co do moich opinii nt. aksiumów, to zaznaczam że przypadek o którym mówiłem to przypadek mojego kolegi, nie miałem tu na myśli dyskredytować mavica, to że on miał przykre doświadczenia z dystrybutorem nie znaczy że to jest reguła, ale faktem jest to że są troche gorsze jakościowo od fulcrumów.

#2443 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 13 grudzień 2009 - 15:44

Skłamałbym gdybym nie powiedział, że Fule7, szczególnie w czerwonym kolorze to mój faworyt pod wzgledem wyglądu :) Ale jak widać wygląd idzie w parze z jakością :)

#2444 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 13 grudzień 2009 - 19:04

Ostatnio znalazlem w neci szprychy tytanowe:
http://cheapbikepart...i-ti-dye-spoke/
Co o nich sadzicie? Mi sie wydaje ze raczej szprychy z tytanu to nie najlepszy pomysl, wiadomo tytan jest dosc plastyczny wiec na szprychy to chyba nie jest dobry material.

#2445 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 grudzień 2009 - 19:12

yaro1986, pieniądze wyrzucone w błoto. Szprychy wyciągają się, nawet kilka mm w ciągu roku, po czym trzeba je wymienić. Albo więc jeździ się na mocno plastycznych kołach, albo się naciąga szprychy odpowiednio mocno i po roku wymienia się je. Marvi, Pillar - to marki produkujące tytanowe szprychy.
Pillar to tajwański producent szprych stalowych i tytanowych, oraz nypli. Z dostępnością jest kiepsko, ponieważ od Pillara towar biorą producenci kół. Kontakt z firmą jest kiepski, a jeśli się uda załatwić przesyłkę to za transport trzeba zapłacić 50€.
Polecam więc CX-Ray, jeśli ma się odpowiednio sztywne obręcze, lub inne stalowe szprychy.

#2446 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 14 grudzień 2009 - 16:11

Zamiast Alexów DA28 zaproponowałbym jednak Mavici CXP 22 lub Open Sport za względu że są oczkowane. Mniejsze ryzyko wyrwania nypla z obręczy lub napęknięcia obręczy przy nyplu.
Może jeśli trochę do budżetu dorzucić wystarczyło by na Ambrosio Excellence ???

Tak, a potem będzie z tych oczek wyskrobywał brud :lol:

Dead - pierdoła saska z Ciebie - poskładaj sobie jakieś koła, albo kup gotowe i potem napisz co i jak - zagłębianie się z forum, pitolenie o szopenie, ciągłe bicie piany wkoło tego samego koła - w rezultacie wychodzi, ze delikwet złożył koła i zaraz sprzedaje, albo kupił gotowy szajs metal i mu się nie podoba bo zaraz też sprzedaje.

Takie mam przemyślenia wynikające z obserwacji tematu i związanych z tym pózniejszych wydarzeń.

Po prostu bierz co chcesz ;-)

#2447 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 14 grudzień 2009 - 16:39

"Po prostu bierz co chcesz "
nawet deszcz :mrgreen:

Zakup i tak dopiero w marcu, więc nie pali się. Jak znajde Fulcrumy w kolorze red za niecałe 600zł to biore bez wahania :>

a te kabany co Malik je tak łądnie nazwał pochodza z Meridy za ponad 5000 zł na ultegrze :D

#2448 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 14 grudzień 2009 - 17:06

Dead - pierdoła saska z Ciebie - poskładaj sobie jakieś koła, albo kup gotowe i potem napisz co i jak - zagłębianie się z forum, pitolenie o szopenie, ciągłe bicie piany wkoło tego samego koła - w rezultacie wychodzi, ze delikwet złożył koła i zaraz sprzedaje, albo kupił gotowy szajs metal i mu się nie podoba bo zaraz też sprzedaje.

Mysle ze masz racje bo jezeli ktos jest niezdecydowany , to niech wogle nie kupuje np tak jak ty deadhorse . Kup gotowy zestaw a nie baw sie skladanie jezeli ci to nie odpowiada. Nie ma sensu pisac o kazdym z modeli wystarczy przewertowac ten temat . A te co malik okreslil kabanami to mial racje bo to sa kola na grubego zwierza a nie patyka :mrgreen:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#2449 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 grudzień 2009 - 20:19

Panowie, koła na Ultegrach obręczach Mavica czy Alexach, szprychy cieniowane i można spokojnie jeździc długo i szczęśliwie

Większość z Was nawet nie wykorzysta do końca ich możliwości

Pytanie , czy kupujecie koła za 5 kawałków aby uzyskać róznice 2 sek na TDP czy jeździmy dla radochy ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#2450 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 grudzień 2009 - 20:24

Pytanie , czy kupujecie koła za 5 kawałków aby uzyskać róznice 2 sek na TDP czy jeździmy dla radochy ??

Należy dodać, że taki wydatek na koła odczuje się bardziej niż wydatek na ramę. Coś o tym wiem :D

#2451 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 grudzień 2009 - 20:49

Odczułeś po kieszeni czy w czasie jazdy zyskujesz cenne sekundy ??

#2452 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 14 grudzień 2009 - 22:13

Mozna na koła campy założyc jakos kasete shimano ? :D

#2453 kokop

kokop
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChard

Napisano 14 grudzień 2009 - 22:22

Ja tam jestem staromodny i zwracam uwagę żeby koła były tak zgrubnie chociaż okrągłe.
Bo z tego co teraz reklamują to za trochę będzie tak że jakieś kwadratowe albo inaczej kanciate, naukowo będą lepsze.

#2454 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 grudzień 2009 - 23:06

Mozna na koła campy założyc jakos kasete shimano ? :D

A da się ?? jak się zmieni piaste tył to napewno tak.

Co do kół. a nie podobają się wam Shimano , te z lepszych modeli nie najtańsze ??

#2455 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 grudzień 2009 - 23:11

Odczułeś po kieszeni czy w czasie jazdy zyskujesz cenne sekundy ??

O aspektach finansowych się nie wypowiadam. Mam to co sobie w żarówce wyimaginowałem.
Obręcze Edge + świetne szytki Corsa Evo CX 320 TPI sprawiają, że byłem zaskoczony komfortem tego zestawu. Świetne tłumienie pęknięć w asfalcie, wibracji. Przejeżdżam prawie codziennie drogą, na której w poprzek są wylane paski betonu. Jakaś gruszka kiedyś jechała i jej się ulewało. Znacznie łagodniej Neo przejeżdża przez nie gdy jadę na Edge'ach, a bardziej twardo na Matrix'ach z Tufo. Gdy miałem TCR'a ONCE to twardość ramy była tak wielka, że łupnięcie było solidne. Teraz omijam tylko dziury, bo już nawet na przejazdach przez tory tramwajowe nie zwalniam. obręcze Edge są rewelacyjne. Polecam każdemu kogo na nie stać.

#2456 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 14 grudzień 2009 - 23:12

Co niektóre modele DA są ładne, ale jeszcze ładniejsze mają piasty ;-)
Problem z gotowymi kółkami to jednak mała ilość szprych wg mnie.
A jeszcze mam pytanie odnośnie kółek PRO RC-50. W katalogach, które shimano przysłało jest napisane mniej więcej coś w stylu "komplet kół dostarczane wraz z pokrowcami ble ble ble... cena w okolicach 2tyś. Rozumiem że to błąd w druku i jest to cena za jedną sztukę a nie komplet?

#2457 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 grudzień 2009 - 00:31

Cena na dzień dzisiejszy oscyluje w detalu ok 2800 -2900 za komplet , czy dają pokrowce to nie ma napisane w specyfikacji.
Koła są w wersji pod szytki i druty, teraz na stanie są druty tylko.
Na piastach Ultegry są złożone.

#2458 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 16 grudzień 2009 - 20:15

kupiłem kabany :mrgreen:

#2459 SPIKE