Wiadomo takze że projekt mozna zastrzec , np Scott i nieobklejonej raczej nietrafimy, ale ten Raleigh z aukcji mnie powalił, jeśli firm siechwali że sprzedają ramke dla nich no to róznica w naklejkach jest ogromna.
Karbon, koła są dla gościa - zawodnika co waży ala Włoszczowska, czyli 55 kg.
Koła są jak dla mnie przelekkie, przód - 596 g, tył 717, ja bym swoją wagą ciężarówki połamał to drzazgi na prostej drodze

Zreszta na swojej stronie opisałem różne modele i wagi i ceny.
Pomimo tego iż np. producent /importer podaje do 77 że Podiumy są , to ja im daje max 65, bo je mam w ręku i widze jak sie centrują i obrecz naciąga

A teraz konkrety.
Piasty Choseny, są ok, spokojnie dają rade do 75 kg jak najbardziej, były testowane.
Ale to piasty do Mtb , szkoda że do szosy nie robią .
Zapadki - są trzy, ale sprężynki są blaszkowe - wygięte w kształ V, troche inaczej niż Novatece, które są na spręzynkach.
Ogólnie biorąc piasty są niezłe, tylko trzeba przestrzegać rygorów wagowych podobnie jak Novatece 711 i 712, choć te stawiałbym wyzej wagowo - bezpieczniej, jeśli chodzi o tył.
Przód waży 158, tył 281.
A co do obreczy to powiem że koszt jednej to 479 zł , waga 290 g i naprawde trzeba być cierpliwym w naciąganiu.
Ja dałem szprychy 2/1.5 bo klient lekki , ale np. Tune daje te same obrecze, piasty swoje, ale szprychy Cx-Ray - daje granice 80 kg, wydaje mi sie za za wysoko, poza tym obrecz ,ma rant na opone wysokości ok 2 mm - od profilu do grzbietu !! i ciśnienie w oponach powyżej 3 atm nie jest pożądane.
Czy dasz Novatece , czy Choseny raczej wyjdzie na to samo, max do 80 kg,
Ceny są takie same.
A do takich kół np. mamy tarcze hamulcowe - 80 g sztuka !