Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#3141 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 01 czerwiec 2010 - 18:18

SN, acha, no to spoko. A jak się kręcą?

#3142 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 czerwiec 2010 - 20:08

hm czyki dobrze napisałem , nie ?? Ja jak koła robie to staram sieaby nie trzeba było korygować, ale niestety nie mamy szwja=carskiej nawierzchni i koła podcentrowujemy co jakisczas.
Poza tym jesli koła wymagajaco chwile podcentrowania to moze cały syetem kół jest nieodpowiedni do wagi jadącego, co takzę skutkuje z czasem pękanie szprych.

normalnie lekkie koła i uzywane "wyczynowo" wytrzymaja moze sezon ( czasen=m niekoniecznie ) , nie łudźmy sie że coś jest wieczne.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3143 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 01 czerwiec 2010 - 21:17

normalnie lekkie koła i uzywane "wyczynowo" wytrzymaja moze sezon ( czasen=m niekoniecznie ) , nie łudźmy sie że coś jest wieczne.

No bez przesady z tym sezonem ;)

hm czyki dobrze napisałem , nie ?? Ja jak koła robie to staram sieaby nie trzeba było korygować, ale niestety nie mamy szwja=carskiej nawierzchni i koła podcentrowujemy co jakisczas.

No dobra, spokoluzz :mrgreen: Niech ci będzie :-P

#3144 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 01 czerwiec 2010 - 21:35

SN A jak się kręcą?

Kreca sie wokol wlasnej osi...

#3145 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 czerwiec 2010 - 21:16

A ja mam pytanie odnoście najwyższych modeli kół :)
Mój znajomy zastanawia się nad jakimiś kołami do jazdy na czas, niestety dysk jeszcze nie wchodzi w grę. Dlatego poważnie zastanawia się nad ffwd
http://allegro.pl/it...kg_komplet.html ---wersja z łożyskami ceramicznymi
http://allegro.pl/it...super_cena.html ---na 240s

Jak dla mnie to są chore ceny :( i nie wiem co mu poradzić.
Do głowy przychodzą mi jeszcze takie pomysły jak dura-ace do wyrwania sporo taniej lub oklepane cosmici :/ -ale tu też nie jestem pewien nawet jaka wersja :D

#3146 WojteK!

WojteK!
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKleczew

Napisano 07 czerwiec 2010 - 21:23

Witam Szosową Brać!

Mam pewien problem. Otóż niedawno w mojej szosie popsuło się koło tylne, ze starości (przejechane jakieś 20k km) i z powodu małej kraksy i teraz szukam nowego koła żeby chociaż pojeździło chociaż 2 miesiące bo po wakacjach i tak zmieniam. Szukam koła na tył na kasetę 9-tkę w cenie 150-200zł. Nie oczekuje cudu, chce tylko żeby pojeździło trochę. Bardzo proszę o pomoc. Sam niestety w tym temacie jestem zielony i liczę na Wasz odzew!

Z góry dziękuje
WojteK!

#3147 dienet

dienet
  • Użytkownik
  • 38 postów
  • SkądPolska

Napisano 07 czerwiec 2010 - 21:25

i nie wiem co mu poradzić.

Ostatnio natknąłem się na takie cudo:

#3148 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 07 czerwiec 2010 - 21:59

Fajne te imitacje dysków ;-) sam bym je chętnie wypróbował

#3149 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 07 czerwiec 2010 - 22:39

Witam Szosową Brać!

Mam pewien problem. Otóż niedawno w mojej szosie popsuło się koło tylne, ze starości (przejechane jakieś 20k km) i z powodu małej kraksy i teraz szukam nowego koła żeby chociaż pojeździło chociaż 2 miesiące bo po wakacjach i tak zmieniam. Szukam koła na tył na kasetę 9-tkę w cenie 150-200zł. Nie oczekuje cudu, chce tylko żeby pojeździło trochę. Bardzo proszę o pomoc. Sam niestety w tym temacie jestem zielony i liczę na Wasz odzew!

Z góry dziękuje
WojteK!

A na czym do tej pory jezdziłeś ? To tylne koło ma byc tej samej firmy co i przednie ?
Na allegro masz przeciez sporo tanich kół. Chcesz składac tanie koło, czy chcesz porady co do nowego, całego koła ?

#3150 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 07 czerwiec 2010 - 23:39

Witam Szosową Brać!

Z góry dziękuje
WojteK!

Shimano czy Campa?

Pod Shimano np:
piasta: Novatec F192
obręcz: Alex R450
nyple: Sapim polyax
szprychy: Sapim Leader

I masz kółko za ≈ 190zł. Mocne. Waga pewnie koło 1100g.

Obstawiam że takie koło by też tyle przejechało.

Cenę kółka można zbić dając gorszą piastę.

#3151 WojteK!

WojteK!
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKleczew

Napisano 08 czerwiec 2010 - 11:38

Witam

Do tej pory jeździłem na Alexrims DA22 plus jakies szprychy no name i piasta joytech.
Osprzęt Shimano.

Bikemaster twoja propozycja wydaje się ciekawa. A nie ma jakiś gotowych kół? szukałem dużo w Internecie ale zawsze trafiam na komplety kół a ja potrzebuje tylko jednego.

#3152 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 08 czerwiec 2010 - 12:14

Wojtek, ja sobie złożyłem koła: piasty Sh Tiagra, obręcze Mavic cxp 22, szprychy Sapim. Wyszło razem z robocizną, jakoś 430 albo 450 zł. Wyszły mocne, chociaz nielekkie kółka treningowe. Zamiast tych obręczy Mavica możesz wziąc open sport - podobna cena. Taniej Ci wyjdą obręcze, które do tej pory miałeś - Alexrims da 22 mają dobrą markę. Słyszałem, że mocnymi obręczami sa Rigida Chrina oraz Mach, przy relatywnie niedrogiej cenie.

Tak, że kółko powinno Ci wyjść w cenie ok. 200 - 230 zł.

Jeszcze Ci taniej wyjdzie, jak weźmiesz piastę sh Sora.

#3153 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 08 czerwiec 2010 - 14:24

Ostatnio natknąłem się na takie cudo:

UCI illegal

#3154 WojteK!

WojteK!
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKleczew

Napisano 08 czerwiec 2010 - 18:58

Witam

A co powiecie Panowie na taki zestaw:

Piasta: http://www.allegro.p...z_8_9_10rz.html

Obręcz:
http://www.allegro.p...x15c_32otw.html lub http://www.allegro.p...a_32h_396g.html

Szprychy i nyple DT

Dałoby rade na tym pojeździć?

#3155 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 czerwiec 2010 - 19:06

WojteK!, tu masz gotowe, lżejsze i chyba tańsze. I wszystko DT Swiss! Obręcz lekka i mocna. Zestaw nie do zaje...chania. :-)
http://cnc-bike.de/p...ff84324c4ba0322

#3156 WojteK!

WojteK!
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKleczew

Napisano 08 czerwiec 2010 - 19:13

yyy, ale to jest 128Euro kolego a nie PLN :D

#3157 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 08 czerwiec 2010 - 21:54

WojteK!, ta piasta (tylna) ma tylko dwa łożyska, a więc to najprostszy model i może nie być zbyt wytrzymała - zresztą cena jest tu chyba wyznacznikiem jakości. Zresztą ten model sprzedają też taniej tutaj: http://www.allegro.p...gram_wys_0.html
Dorzuć 35 PLN, i kup NT-F172SB, na 4-ch łożyskach: http://www.allegro.p...1g_maszyny.html
Jest to model bardzo popularny i sprawdzony przez wielu.

Tych obręczy nijak nie można porównać.
Mach1 - to bardzo wytrzymała i dość ciężka obręcz (550g), którą śmiało można polecić najcięższym kolarzom, z oczkowanymi otworami, a AlexRims, to filigranowa (poniżej 400g !!!), nieoczkowana, chyba tylko dla chudzielców (tak myślę).
Musisz określić jakie ma być twoje koło - i jak wagę masz ponad 70kg, to ta druga obręcz chyba nie dla ciebie.

#3158 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 czerwiec 2010 - 22:18

yyy, ale to jest 128Euro kolego a nie PLN :D

Jasne, że Euro - ale to za super mocny komplet DT Swiss-a a nie jakieś wynalazki. Jeśli potrzebujesz tylko tył to faktycznie mało atrakcyjna oferta.

#3159 WojteK!

WojteK!
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądKleczew

Napisano 08 czerwiec 2010 - 22:20

Ważę około 83-84kg więc tego Alexrimsa sobie odpuszczam. A natknąłem się na taki model: ALEXRIMS R450, jest w dobrej cenie (około 60zł) i na lekka też nie wyglada.

#3160 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 08 czerwiec 2010 - 23:13

Zacznijcie polecać koledze szpeje i gotowe kółka w przedziale cenowym w którym to się zadeklarował. Każdy może sobie wynaleść kółka za 200€, tylko nie każdy ma tą kasę.

Daj z tyłu piastę na 4 łożyskach mechanicznych taką jak wyzej pisałem, do tego szprychy o stałej średnicy 2mm i do tego mosiężne nyple. Obręcz to niech już koledzy doradzą. Tylko niech nikt nie pisze Open Pro itp. Rozsądnie.