Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#3321 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 23 lipiec 2010 - 21:55

Napisz mi dokładnie jaki to był model piasty i w którym roku kupiony, albo produkcja.

Nie mam pojęcia, zerknąłem, zobaczyłem że widzę połamany Chosen i po sprawie.

#3322 sly1984

sly1984
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądKonin

Napisano 23 lipiec 2010 - 22:05

maciej1986, piasty novateca 171 36 srebrne możesz dostać tu http://rower-sport.p...uct&prod_id=417
polecam ten sklep

#3323 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lipiec 2010 - 22:39

Napisz mi dokładnie jaki to był model piasty i w którym roku kupiony, albo produkcja.

Nie mam pojęcia, zerknąłem, zobaczyłem że widzę połamany Chosen i po sprawie.

I widzisz, to nie załatwia publiczngo obmawiania ze cała firm jest dupiana - nie chodzi alkurat o te firme tylko ogólnie , aby zwrócic uwage na problem obmawiania.

Nawet Mercedes miała wady , mam nadzieje ze moje kołnierze wytrzymają , ja dałem bardzo cieniowane szprychy i one pracują bardziej niż kołnierze, zobaczymy jak będzie.

Maciej bierz piaste bo u speedera nie będzie długo

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3324 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 24 lipiec 2010 - 07:39

Piasty Shimano tez są kichowate, bo sie rozkontrowywują , zwłaszcza xt ,bębenki luzów dostają od razu itd, są czasem partie ,serie nawet w najlepszej firmie sie zdarzają.

Rozkontrowują? Konusowe? Nie wyobrażam sobie tego. :-P Przecież kontrę jeszcze blokują haki w ramie/widelcu. Chyba, że podkładka pomiędzy kontrą a stożkiem jest miękka jak...
Za to bębenki to chyba już wieloletnia domena Shimano. ;-) Od nowości mają luzy i huczą.
Cóż to za obręcz? Zwykła Open PRo w wersji srebrnej?

#3325 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 lipiec 2010 - 08:04

ta zwykła open pro srebrna .

No z kontrowaniem jest różnie, np jak przegniesz pałe i skontrujesz za mocno piaste 525 to gwint uszkodzsz na nakretkach bo sa cienkie :-D ,

#3326 Gosc_dawidpln_*

Gosc_dawidpln_*
  • Gość

Napisano 24 lipiec 2010 - 09:56

Witam. Nie wiem czy dobry temat wybralem ale mam pewien problem. kupilem Fulcrumy 7 pod kasete campy (posiadam miche system campagnolo). Problem w tym ze nakretka na kasete ktora mam obecnie jest za duza. czy gdzies moge dostac taka nakretke? troche dzwonilem po sklepach i raczej jest to towar deficytowy i zaczynam sie obawiac czy wogole znajde cos takiego? a moze jest jakies inne rozwiazanie? moze ktos z was mial podobny problem i jest w stanie jakos pomoc?

#3327 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 24 lipiec 2010 - 10:14

Potrzebujesz nakrętki pod system campy o gwincie 27x1.

Można kupić np nakrętkę firmy niezależnej --> TOKEN

#3328 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 24 lipiec 2010 - 10:23

Piasty Shimano tez są kichowate, bo sie rozkontrowywują , zwłaszcza xt ,bębenki luzów dostają od razu itd, są czasem partie ,serie nawet w najlepszej firmie sie zdarzają.

Rozkontrowują? Konusowe? Nie wyobrażam sobie tego. :-P Przecież kontrę jeszcze blokują haki w ramie/widelcu. Chyba, że podkładka pomiędzy kontrą a stożkiem jest miękka jak...
Za to bębenki to chyba już wieloletnia domena Shimano. ;-) Od nowości mają luzy i huczą.
Cóż to za obręcz? Zwykła Open PRo w wersji srebrnej?

h/k, przecież luzy na piaście to całkiem powszechnie spotykana rzecz (zwłaszcza w tańszych zestawach kół na łożyskach kulkowych oczywiście [w przypadku maszynowych jeszcze się z tym nie spotkałem, ale to chyba logiczne, że taka opcja w tym przypadku nie ma prawa bytu, bo nie ma tam miejsca na luz]). Na prawdę nie spotkałeś się z sytuacją, że koło lekko dyba się na prawo i lewo, a jedym rozwiązaniem tej irytującej 'awarii' jest delikatne dokręcenie konusów i nakrętek kontrujących je? Hm ...

#3329 Gosc_dawidpln_*

Gosc_dawidpln_*
  • Gość

Napisano 24 lipiec 2010 - 11:17

dzieki malik. mam nadzieje ze bedzie pasowalo:) jak nie to przynajmniej bede mial na kogo wine zwalic;)

#3330 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 24 lipiec 2010 - 11:54

travisb, rozkontrowanie a naturalne złapanie luzów to dwie różne sprawy. Pierwsza jest nienormalna, druga to standard, który musi się po danym przebiegu pojawić.

#3331 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 24 lipiec 2010 - 12:09

Tylko jest jeden problem:) Otóż Rodex dystrybutor Tokena ponoć nie ma tych lockringów pod Campę. Dzwoniłem i za każdym razem słyszałem co innego. A to że mamy a to że będziemy mieć za tydzień itp.. Ostatecznie ja kupiłem Kozaka bo zależało mi na lekkim lockringu, a zakupienie tego ww. Tokena od Rodexa okazało się niemożliwe.

Jednak koledze polecam zakupić lockring Miche pod standard Campy. Jeśli na wadze Ci tak bardzo nie zależy to będzie dobry.

http://www.sklep.ols...products_id=162

#3332 Gosc_dawidpln_*

Gosc_dawidpln_*
  • Gość

Napisano 24 lipiec 2010 - 12:31

i to juz napewno bedzie ta wlasciwa nakretka?

ps ostatnio troche szperalem po kasetach ale nie potafilem znalezc nic z campy 8rz. czy wiecie gdzie moge kupic cos sensownego na 8rz? czy raczej zostaja tylko kasety miche?

#3333 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 24 lipiec 2010 - 12:44

Campa na 8rz to tylko gdzieś z demobilu albo na ebayach itp.
W tej chwili ciężko o 9rz, a co dopiero o 8rz ;-)

Niedawno gdzieś znalazłem na ebayu kolesia, który miał spory magazyn starych obręcz m.in. wolber, ambrosio itp. Ech.. mieć taki magazynek szpejów z lat 80-90. :roll:

#3334 Gosc_dawidpln_*

Gosc_dawidpln_*
  • Gość

Napisano 24 lipiec 2010 - 13:29

nie musisz az tak daleko szukac, ja znalazlem goscia na allegro ktory mial mnustwo dobrego i nieuzywanego sprzetu z lat 80 m.in. obrecze campy moskwa albo mavica bodajze model gel 320 a wszystko w bardzo dobrych cenach.

#3335 sly1984

sly1984
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądKonin

Napisano 24 lipiec 2010 - 17:10

Witam
Mam obręcze Accent Roadrunner 32otwory - wysoki stożek -31mm
Piasty Novatec 171 i 172
Szprychy chce dać Sapim Leader ale nie wiem jak zapleść koła. Na ile krzyży?
Czy klasycznie 3x, czy przód na 2X a tył na 3x od strony kasety a 2x z drugiej strony?

Doradźcie coś :)
Pozdrawiam
Sylwek

#3336 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 lipiec 2010 - 20:51

hm , a po co utrudniać sobie życie dla 5-10 g ???na kole

daj całość na 3 krzyże i użyjesz trzech długości szprych .

hm, a nie było innych obręczy ???? np alexrims r450 ?? mniejszy zgrabniejszy stożek ?

Te Accenty to kawał profila jest.

dawidpln, masz moze namiary na tego gościa ??? bho przydałby mi sie klasyczne niskie profile , to obręcze które najlepoej pracują

Przy okzaji szukam VOLBERÓW Profil TX ( mały stozek ) ale na 32 otwory bo na 36 mam juz .

#3337 sly1984

sly1984
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądKonin

Napisano 24 lipiec 2010 - 22:05

SPIKE - obręcze dostałem jakiś czas temu, chciałem je sprzedać ale jakoś nie było chętnych. Te Alexrims r450 mnie się podobają i są sporo lżejsze od tych accentów ale z drugiej strony skoro już mam te Accenty to różnica tych 250g na komplet kół chyba nie bardzo odczuję. Jak policzyłem to koła na tych Accentach będą w tej samej wadze co mój stary komplet na którym nieźle mi się jeździ. Czytałem, że te Accenty są nie do zajechania więc to też jakiś plus :)

#3338 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 24 lipiec 2010 - 22:42

Malik, znajomy profesor-kolarz był kiedyś rowerem we Włoszech, na jakimś zadupiu znalazł likwidowany sklep rowerowy, nazwoził sprzętu Campy (dla niego Shimano nie istnieje) na całe życie, a wydał jak mówił raptem jedną pensję... oglądałem te klamoty i powiem szczerze, łezka się w oku kręciła. Od jakichś sztyc Recorda Aero po hample Delty przez pełne grupy 6-cio i 8-mio biegowe... normalnie plac zabaw!

#3339 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 25 lipiec 2010 - 10:34

http://www.chainreac...x?ModelID=29081 Ktoś miał do czynienia z takimi kołami. Chodzi mi o wersje 50mm na szytkę. Wyglądają całkiem nieźle, może nieco ciężkie. Ewentualnie ma ktoś jakieś inne propozycje w tej cenie (ok. 3000 zł). Warunek konieczny: sztyka. Na ten moment szukam gotowego zestawu i nie chcę składać. Jeśli nic sensownego nie znajdę, wtedy zastanowię się nad składaniem. Pozdrawiam

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#3340 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 25 lipiec 2010 - 11:47

PRO robi fajne koła 50mm, obręcze bodajże gigantex, piasty Ultegry.