Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#3381 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 sierpień 2010 - 07:55

Cześć
Może ktoś wie gdzie mogę kupić szprychy Sapim LEader w rozmiarach 284, 282, 280.
Jak pytam się w sklepach niby na stronie mają a później okazuje się, że fizycznie ich nie ma.
A jeśli nigdzie nie znajdę tych szprych to jakie kupić w zamian?? CN Spoke mogą być??

Pozdrawiam
Sylwek

Będę zamwiał teraz szprychy z DT i CN Spoke jak dalej zainteresowany to pisz na PW,

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3382 Luigi

Luigi
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 sierpień 2010 - 12:22

Panowie mam pytanie co wiecie i jakie są wasze doczucia na temat kół FELT AR 2
mam takie obręcze w swoim rowerku i zastanawiam się czy nie warto zastanowić się nad ich wymianą za jakiś czas ?

#3383 homzic

homzic
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądBędzin

Napisano 07 sierpień 2010 - 18:07

Panowie,
a czy był tu poruszany temat kół z Hongkongu?

Pytam ponieważ mam zamiar tam kupić ramę i chciałem się też dowiedzieć czy takie koła są warte tej ceny. Z czym ewentualnie wiąże się posiadanie takich kół, inne szprychy opony?

Szukałem w szukajce ale nic nie znalazłem.

#3384 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3255 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 sierpień 2010 - 18:40

Był, ale jeszcze nikt nie przejechał na nich tyle km by można już coś pewnego powiedzieć. Cofnij się trochę w temacie.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#3385 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 sierpień 2010 - 20:52

Panowie,
a czy był tu poruszany temat kół z Hongkongu?

Pytam ponieważ mam zamiar tam kupić ramę i chciałem się też dowiedzieć czy takie koła są warte tej ceny. Z czym ewentualnie wiąże się posiadanie takich kół, inne szprychy opony?

Szukałem w szukajce ale nic nie znalazłem.

Jak chcesz brać od nich obrecze i mieć spokój z doborem szprych i piast to zamów seta , obrecze, piasty i szprychy bo mają takie coś od razu

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3386 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 08 sierpień 2010 - 20:36

Kółka http://bicycleparts...._Wheelsets.html ja równiez jestem ciekaw opini o kołach na obręczach z Hongfu lub podobnych.

#3387 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 09 sierpień 2010 - 19:49

Z problemem.
Mam takie piasty:
http://www.wiggle.co...ubs/5360040678/
na bębenek Campa. Potrzebuje zakupić bębenek na shimano i sam sobie przełożę. Bez rezultatu szukam tego jako części zamiennej. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie gdzie to można dorwać.

#3388 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2010 - 19:54

zaputaj w olshu
www.olsh.pl

#3389 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 09 sierpień 2010 - 19:57

Kiepsko to widzę. 7 miesięcy temu jak kupowałem te piasty (w wiggle) najpierw pytałem się ich o dostępność. Chyba do tej pory nie dostałem odpowiedzi. Dzięki, popróbować warto - może akurat.

#3390 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 09 sierpień 2010 - 20:20

Napisz do Matuszewskiego do FHM. Oni też mają te piasty. Jeśli są nie używane to może poszli by na podmiankę bębenka, jeśli nie to może uda się od nich kupić na Campe.
Tak w ogóle to właśnie Matuszewski jest przedstawicielem Miche na Polskę...

#3391 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 10 sierpień 2010 - 06:11

I właśnie ten sam Matuszewski nie prowadzi już sprzedaży hurtowej, a jedynie detaliczną i wspomnianych piast nie posiadają.
Od 2 lat nie zamawiali piast bo nie ma na nie popytu.

#3392 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 10 sierpień 2010 - 07:31

Jezdzi/jezdzil ktos na wolberach (szytkowych) aspin super champion? Na poczatku wrzesnia chce zlozyc kolka (32otw) na takowych, raczej na niecieniowanych szprychach, zastanawiam sie nad ich sztywnoscia (rozne opinie slyszalem)... przy wadze 65kg nie powinno byc problemow.. chyba...?

#3393 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 10 sierpień 2010 - 20:22

przy wadze 65kg nie powinno byc problemow.. chyba...?

Przy takiej wadze to mi się wydaje że można i cieniowane szprychy dać.

#3394 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 10 sierpień 2010 - 20:58

Karbon wklejal chyba tego linka,
http://weightweenies...hp?f=10&t=56913
ciekaw jestem czy cos wie jak sie sprawuja owe kolka...?
Troche czasu minelo wiec opinia tez bedzie moze na chlodno ;-)
Bikemaster>
no niby tak, teoretycznie powinna byc to kwestia naciagu/zaplotu, ale dalo sie slyszec tu i owdzie o wiotkich obreczach szytkowych (o takim profilu) stad zapytalem. Po rozmiarze ramy tego cannondale'a nie sadze by Delfino byl ciezkim wielkoludem, wiec tym bardziej poznal bym opinie po jakims czasie uzytkowania...

#3395 Radolex

Radolex
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądGliwice

Napisano 10 sierpień 2010 - 23:04

Chciałbym zaczerpnąć jakiejś informacji dotyczącej obręczy Rigida HLC 2000, znalazłem tylko że mają profil zbliżony, czy nawet identyczny jak maviki Open 4 CD i na tym informacje się kończą...
Wie ktoś coś o nich? nadają się dla kogoś o wadze 76-81kg?
Pytam dlatego że dostałem ofertę sprzedaży kółek złożonych właśnie na tych obręczach i piastach shimano 600 ultegra, opłaca się za 180zł? (razem z kasetą 8-mką i oponami, jakimiś michelin, chyba axial sport, ale bez zacisków)
http://picasaweb.goo...pl/radolex/KoA#

#3396 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 10 sierpień 2010 - 23:59

AmAdeuz, Dla 32h można by je wziąć przy Twej wadze.Fakt że masa 360g i konstrukcja dla 126mm piast nie wieści niczego supersztywnego, ale dasz szprychy 2mm, tradycyjny zaplot 3x i będzie git jak nie przytyjesz :-D
O ile dobrze pamiętam to tamte koła były bardzo wiotkie, ale priorytetem była waga,ale czego się spodziewać po laserach i giętkich szytkowych obręczach?Naprawde szprychy 2mm (dobrze zaplecione) potrafią dać sporą różnice w sztywności nawet w porównaniu z 1.8. Tak samo jak te 4 dodatkowe szprychy -32 zamiast 28,a najlepiej 36 dla wylajtowanych obręczy starego typu.

#3397 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 11 sierpień 2010 - 07:18

W temacie Wolber Aspin, mam takie koła na revo, rzeczywiście nie sprawdził się ich naciąg wg kanonów mtb (na miękko), teraz stoją na podciąganiu, a z nim trzeba uważać żeby revo nie przeciągnąć, ogólnie to komplet tylko na wyścig, gdybym chciał normalnie jeździć brałbym grubsze. Wolber Profil zaplecione w 36 h, 3x, i 1,8mm na wysokim kołnierzu już wymiatają. Mam 72 kilo, jak wrócę do jazdy na Aspin to opiszę jak się zachowywały dalej, problem z tym że raczej jednak nie będę się ścigał na szosie więc pewnie będę sprzedawać bez względu na ich trwałość. Ale chyba dla samej frajdy zrobię na nich przynajmniej jedną setkę. Na gładkim asfalcie przy 9 atm idą jak marzenie. A zaplot popuścił nie na dziurach tylko przy twardym starcie do czasówki. Tylne koło. I na takim już luźnym jak kupa niemowlaka kole musiałem następnego dnia zrobić 100 km. Więc nie wiem jak się te koła zachowują jak są prawidłowo napięte.

#3398 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 11 sierpień 2010 - 08:05

O to wlasnie pytalem. Jak bys tr faktycznie machnal jeszcze jakies km na tych kolkach to skrobnij jakas uwage. Byl bym wdzieczny. Myslalem rowniez o wysokim kolnierzu (pod katem wlasnie sztywnosci), ale to w wypadku dzisiejszych 130mm pozostaja chyba tylko piasty Maca. Ewentualnie moge wstawic na tyl juz oklepana tutaj Ambrosio Crono 36tke. Nie scigam sie, po prostu jakis czas temu kupilem 4 sztuki nowych wolberow i postanowilem w koncu je wykorzystac na jakis lepszych drogach. Na typowe 'tluczenie' i przecieranie niesprawdzonych tras mam open 4cd na 600tkach (to o co pytal wyzej Radolex w kontekscie rigid hlc) i to sa faktycznie bardzo mocne kolka.
Takze dzieki Panowie za te opinie, troche mi sie wyklarowalo :-)

#3399 Radolex

Radolex
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądGliwice

Napisano 11 sierpień 2010 - 12:57

AmAdeuz, a ile waży ten Twój komplet open 4CD?

Warte są 180zł te kółka o które pytałem? z takim wyposażeniem jak podałem i stanem ja na zdjęciach?

#3400 Apollo

Apollo
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądTychy

Napisano 11 sierpień 2010 - 13:19

Witam forowiczów.
Postanowiłem że po okresie wakacyjnym małymi kroczkami zabiorę się za składanie nowych kół do mojego roweru, lecz mam tyle wątpliwości z wyborem odpowiedniej specyfikacji, że głowa mała. Spróbuję to wszystko jakoś przejrzyście przedstawić.
Każdego zainteresowanego proszę o przebrnięcie całego postu (co może nie być proste :-) ) i w miarę wiedzy i doświadczenia o dorzucenie swoich trzech groszy.

Zdecydowałem że na pewno będą to koła zbudowane na obręczach karbonowych i tutaj moja decyzyjność się urywa gdyż nie wiem:

1. Jaki wysoki profil obręczy wybrać (w grę wchodzi 38 i 50mm). Z poniższego artykułu wynika że najlepszym allrounderem będą 50mm. Niższe obręcze polecane są lżejszym kolarzom. Natomiast moja waga oscyluje w okolicach 80, max 85kg czyli absolutnie zaliczam się do tej grupy niewylajtowanych jeźdźców .

http://ezinearticles...eels&id=3593289

Z drugiej strony lepszym rozwiązaniem do codziennej jazdy wydają się 38mm gdyż będą lżejsze, szybciej przyśpieszały i na niedziele wycieczki po górach łatwiej będzie się na owych wspinać, natomiast w przypadku 50mm obręczy prawdopodobnie nie wykorzystam ich bardziej aerodynamicznych właściwości ponieważ nie jeżdżę z prędkością 40km/h a podobno wtedy można uzyskać jakiekolwiek profity z tytułu aerodynamiki.
Ponadto aby uzyskać dobre właściwości aerodynamiczne należałoby zastosować małą ilość płaskich szprych, natomiast mnie zależy na wytrzymałości. Kierując się tym myślałem o rozwiązaniu 28 przód, 32 tył , co wg mojej wiedzy i tak zepsuje aerodynamiczny profil całego koła i popiera tezę wyboru 38mm obręczy.
Jedynym argumentem przeciw niższej obręczy jest jej możliwa wytrzymałość, czy aby przypadkiem 50mm obręcz ważąca 400-420g nie będzie wytrzymalsza od 38mm ważącej 320-340g? Sądzę że właśnie tym sugerował się autor powyższego artykułu.

2. Kolejnym problemem jest dobór szprych, myślałem o Sapim Laser, gdyż słyszałem że tylko do niskoprofilowanych obręczy najlepiej stosować 2mm, natomiast w przypadku takich obręczy można zaszaleć z cieniowanymi (CX Ray niestety odpadają) dlatego wybór padł właśnie na Lasery.
Jeszcze raz powracam do pytania odnośnie ilości szprych czy 28, 32 to nie przesada. Widzę że koła na wysokich obręczach są śmiało składane na mniejszych ilościach szprych. Ja oczywiście wziąłem poprawkę na nasze polskie drogi i moją wagę 80-85kg, oraz że chciałbym aby zestaw posłużył w miarę długo i dlatego zależy mi na ekstra wytrzymałości.

3. Trzecia najmniej kłębiąca się w mojej głowie niepewność dotyczy wyboru mocowania nypli, wybrać standardowe zewnętrzne czy wewnętrzne. Czy któreś z rozwiązań ma przewagę nad drugim i jaką bo na ten temat nie udało mi się zdobyć żadnych informacji.
Druga sprawa to w przypadku wyboru wewnętrznych nypli jak wygląda sprawa dociągania szprych ich ułożeniu się, czy trzeba przed tym zabiegiem odklejać szytkę z obręczy, innego wyjścia sobie nie wyobrażam.

4. Sprawa zaplotu, która w tym momencie jest najmniej istotna, ale myślałem o prozodie radialnie, natomiast tyle po lewej radialnie, po prawej na dwa krzyże. Jestem zielony w tym temacie więc nie wiem czy będzie to odpowiedni zaplot biorą pod uwagę że od czasu do czasu będę się wspinał na Salmopol.

Wiem że wyszło trochę masło maślane, ale przed tyloma mniej więcej dylematami stanąłem w tym momencie i ani rusz bo pewność mam jedynie co do piast i żółtych klocków swissstop.
Pozdrawiam