Witam forowiczów.
Postanowiłem że po okresie wakacyjnym małymi kroczkami zabiorę się za składanie nowych kół do mojego roweru, lecz mam tyle wątpliwości z wyborem odpowiedniej specyfikacji, że głowa mała. Spróbuję to wszystko jakoś przejrzyście przedstawić.
Każdego zainteresowanego proszę o przebrnięcie całego postu (co może nie być proste :-) ) i w miarę wiedzy i doświadczenia o dorzucenie swoich trzech groszy.Zdecydowałem że na pewno będą to koła zbudowane na obręczach karbonowych i tutaj moja decyzyjność się urywa gdyż nie wiem:
1. Jaki wysoki profil obręczy wybrać (w grę wchodzi 38 i 50mm). Z poniższego artykułu wynika że najlepszym allrounderem będą 50mm. Niższe obręcze polecane są lżejszym kolarzom. Natomiast
moja waga oscyluje w okolicach 80, max 85kg czyli absolutnie zaliczam się do tej grupy niewylajtowanych jeźdźców .
http://ezinearticles...eels&id=3593289Z drugiej strony lepszym rozwiązaniem do codziennej jazdy wydają się 38mm gdyż będą lżejsze, szybciej przyśpieszały i na niedziele wycieczki po górach łatwiej będzie się na owych wspinać, natomiast w przypadku 50mm obręczy prawdopodobnie nie wykorzystam ich bardziej aerodynamicznych właściwości ponieważ nie jeżdżę z prędkością 40km/h a podobno wtedy można uzyskać jakiekolwiek profity z tytułu aerodynamiki.
Ponadto aby uzyskać dobre właściwości aerodynamiczne należałoby zastosować małą ilość płaskich szprych, natomiast mnie zależy na wytrzymałości. Kierując się tym myślałem o rozwiązaniu 28 przód, 32 tył , co wg mojej wiedzy i tak zepsuje aerodynamiczny profil całego koła i popiera tezę wyboru 38mm obręczy.
Jedynym argumentem przeciw niższej obręczy jest jej możliwa wytrzymałość, czy aby przypadkiem 50mm obręcz ważąca 400-420g nie będzie wytrzymalsza od 38mm ważącej 320-340g? Sądzę że właśnie tym sugerował się autor powyższego artykułu.
2. Kolejnym problemem jest dobór szprych, myślałem o Sapim Laser, gdyż słyszałem że tylko do niskoprofilowanych obręczy najlepiej stosować 2mm, natomiast w przypadku takich obręczy można zaszaleć z cieniowanymi (CX Ray niestety odpadają) dlatego wybór padł właśnie na Lasery.
Jeszcze raz powracam do pytania odnośnie ilości szprych czy 28, 32 to nie przesada. Widzę że koła na wysokich obręczach są śmiało składane na mniejszych ilościach szprych. Ja oczywiście wziąłem poprawkę na nasze polskie drogi i moją wagę 80-85kg, oraz że chciałbym aby zestaw posłużył w miarę długo i dlatego zależy mi na ekstra wytrzymałości.
3. Trzecia najmniej kłębiąca się w mojej głowie niepewność dotyczy wyboru mocowania nypli, wybrać standardowe zewnętrzne czy wewnętrzne. Czy któreś z rozwiązań ma przewagę nad drugim i jaką bo na ten temat nie udało mi się zdobyć żadnych informacji.
Druga sprawa to w przypadku wyboru wewnętrznych nypli jak wygląda sprawa dociągania szprych ich ułożeniu się, czy trzeba przed tym zabiegiem odklejać szytkę z obręczy, innego wyjścia sobie nie wyobrażam.
4. Sprawa zaplotu, która w tym momencie jest najmniej istotna, ale myślałem o prozodie radialnie, natomiast tyle po lewej radialnie, po prawej na dwa krzyże. Jestem zielony w tym temacie więc nie wiem czy będzie to odpowiedni zaplot biorą pod uwagę że od czasu do czasu będę się wspinał na Salmopol.
Wiem że wyszło trochę masło maślane, ale przed tyloma mniej więcej dylematami stanąłem w tym momencie i ani rusz bo pewność mam jedynie co do piast i żółtych klocków swissstop.
Pozdrawiam