Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#3461 mariosuppro

mariosuppro
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądSade Budy

Napisano 22 sierpień 2010 - 10:26

Dziękuje, a jakie były koszty przesyłki i ile czekałeś na sprzęt.

#3462 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 22 sierpień 2010 - 14:04

koszt przesylki 2 obreczy + kierownicy 70 USD, sprzet dotarl w okolo 10 dni

dla przypomnienia ceny od nich:

2 felgi 50 mm, carbon, na szytke - cena 235USD
kierownica: HB003 - cena 58USD

cla i podatki - jak komu sie uda :)

#3463 mariosuppro

mariosuppro
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądSade Budy

Napisano 22 sierpień 2010 - 14:42

Dziękuje xsnailx.

#3464 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 22 sierpień 2010 - 19:28

Panowie chodzi o malutką pomoc...sezon powolutku dobiega końca ale planuję jeszcze pare startów. Moje koła mają ponad 13 lat już, przednie ponad 16. Tył jak na swoje lata idealny, wycentrowany niedawno. Przód niestety już nie, po pierwsze na szytce, po drugie wycentrować już się nie da dokładnie bo klucz na nyplach się obraca - starość nie radość chciało by się powiedzieć. znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/it...26_i_28cal.html
czym się sugerowałem?
1. cena - jest ok wydaje mi się, nie chce szaleć bo koło listopada, grudnia składam nową szosę.
2. są nowe.
3. piasta tył na "siódemkę"
4. na oponki, na tym mi zależy bo do tego mam dostęp za free :-P a do szytek dostępu nie mam :-P

waga dla mnie nie gra roli...nie będę przesadzał na te kilka miechów

co powiecie na tą aukcję ? dodam, że zależy mi na czasie.

#3465 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 sierpień 2010 - 20:05

cena niska, ale Ja Ci powiem tak, Ja takich kół bym nikomu na szose do jazdy nie zrobił, po pierwsze obręcze ciężkie ja kloce, po drugie szprychy ocynki zwykłe najtańsze prawie, po x to chyba do trekinga 28 " , nie widze opisu ze to wersja szosowa.

Dobra koła to minimalna cena ok 300 zł aby były w miare sensowne, jeśli chcesz startować jak piszesz , mam jakieś dwie pary kół jeszcze na stanie moge policzyć jutro ile i wrzucić fotki, ale na PW., gotowe do jazdy.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3466 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 22 sierpień 2010 - 20:15

cena niska, ale Ja Ci powiem tak, Ja takich kół bym nikomu na szose do jazdy nie zrobił, po pierwsze obręcze ciężkie ja kloce, po drugie szprychy ocynki zwykłe najtańsze prawie, po x to chyba do trekinga 28 " , nie widze opisu ze to wersja szosowa.

Dobra koła to minimalna cena ok 300 zł aby były w miare sensowne, jeśli chcesz startować jak piszesz , mam jakieś dwie pary kół jeszcze na stanie moge policzyć jutro ile i wrzucić fotki, ale na PW., gotowe do jazdy.

widzisz cholera byłem święcie przekonany, że to szosowe, a tu faktycznie nie ma żadnego info
SPIKE nie będę wywalał trzech stówek (muszę doliczyć jeszcze opony i dętki) to raz (pełen szacunek za chęć pomocy :-) )
dwa - ciężar nie gra roli, te trzy miechy się bym przemęczył,
trzy - co do startów, to głownie chodzi mi o to, żeby zminimalizować ryzyko, że coś się stanie...u mnie problem polega na tym, że zaczynają powoli szprychy strzelać ze starości....
wysyłam ci namiary na PW, wysyłaj jutro ofertę :-)

#3467 Radolex

Radolex
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądGliwice

Napisano 22 sierpień 2010 - 20:24

wicklowman, a może za jakimiś używkami się rozejrzysz? Wydaj mi się to w Twojej syt najlepsza opcja...

#3468 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 22 sierpień 2010 - 20:27

wicklowman, a może za jakimiś używkami się rozejrzysz? Wydaj mi się to w Twojej syt najlepsza opcja...

szukam uwierz mi...jak dotąd kiszka :-P

#3469 Radolex

Radolex
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądGliwice

Napisano 22 sierpień 2010 - 20:43

Zerknij na tę aukcje:
http://allegro.pl/item1195768407.html

może tu coś znajdziesz, nie gadałem z gościem bo już coś innego mam na oku, ale wydaje mi się że jest z czego wybierać

#3470 Gosc_Piotruś_*

Gosc_Piotruś_*
  • Gość

Napisano 23 sierpień 2010 - 22:02

http://allegro.pl/it...campagnolo.html

Witam. Jest ktoś w stanie powiedzieć coś o kołach z aukcji wyżej? Chodzi o progress rd pro. Praktycznie 0 informacji. Warte za tą cenę? Pozdrawiam.

#3471 Luigi

Luigi
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 sierpień 2010 - 22:15

Panowie dobrałem już komponenty do moich nowych kół:

Obręcze - Ambrosio Crono F20 28 H ( już zamówione w DE w następnym tygodniu odbieram)
Szprychy - Cx-Ray Black
Piasta przód - Novatec NT A 291
Piasta tył - Novatec NT F 482

I właśnie zaczeły mi się schody chciałbym zamówić szprychy ale nie potrafie określić rozmiaru prosiłbym więc o poradę.
Dodatkowo jakie nyple wybrać, do szprych dołączone są nypel Polyax alu 14G 14mm czy takie mogą zostac czy coś domawiać.
Z góry dzięki za pomoc.
Oczywiście ciągle mam jeszcze dylemat z piastami ponieważ czy jest produkt w sensie cenowym i jakosciowym pomiędzy Novatecami a piastami DT Swiss 240 ale musi być łatwo dostepny?

#3472 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 23 sierpień 2010 - 22:31

Wiclowman, zobacz tutaj:
http://www.decathlon...osowe-17883643/

Też myślę, ze na kołach poniżej 300 zł za dużo nie pojezdzisz a i przyjemnośc z jazdy niewielka.

#3473 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 sierpień 2010 - 22:35

Ta 291 nadaje sie na gładkie asfalciki jak puppa niemowlaka, tam są tak malutkie łozyska że szkoda gadać, posypią sie wkrótce, se kupisz lepsze pózniej.
Chcesz trwalsze to zamów 171 jak mają wersje na 28 .

Co do długosci szprych, hm, masz piasty, masz obręcze to obliczysz szprychy.

Miedzy Novatec, a Dt , hm Shimano ???
Jest jeszcze Chosen, ale jakosbębenka MGC nie widze , choc mam chętke spróbować tej nowszej wersji.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3474 Luigi

Luigi
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 sierpień 2010 - 22:46

SPIKE>

Ok wejde w kalkulator Sapim-a i policzę. Proszę powiedz mi coś bliżej o tych piastach które wymieniłeś, jak z wagą, jakością i ceną no i oczywiście dostępnością.
Składasz koła pod zamówienie czy tylko dla siebie?

#3475 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 24 sierpień 2010 - 07:10

SPIKE>

Ok wejde w kalkulator Sapim-a i policzę.

Ostatnio 3 komplety kół składałem korzystając z kalkulatora sapima. Niestety 3 razy wyliczył za długie szprychy. Wszystko mierzyłem kilka razy i za każdym razem była lipa większa bądź nieco mniejsza.
Zdecydowanie bliżej właściwej długości był kalkulator dt.

Wczoraj w końcu złożyłem swoje wymarzone kółka do przełajówki.
Ambrosio nemesis, miche primato syntesi, sapim race(p), mach1 2.0(t).

Dzisiaj będę kleił szytki.

Jakby ktoś szukał obręczy ambrosio albo piast miche to polecam sklep z Poznania, Alexi Raco.
http://www.alexi-raco.com/

#3476 Radolex

Radolex
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądGliwice

Napisano 24 sierpień 2010 - 09:10

kugel, to się do szosy nie nadaje, zresztą powiem więcej to się praktycznie do niczego nie nadaje, no chyba że ktoś planuje same jakieś niedzielne wycieczki... Oglądałem te koła i jest to dziadostwo niesamowite, szczerze odradzam.

#3477 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 24 sierpień 2010 - 09:50

Radolex, ja tych kół z Decathlona nie znam i sam też w życiu bym ich nie kupił. Kolega chciał, żeby mu wskazac jakieś propozycje kół w cenie nieprzekraczajacej 300 zł, no to mu wrzuciłem link do kół rozm. 28.
Szczerze mówiąc nie rozumiem kupowania jak najtańszych rzeczy do roweru - skoro ktoś jezdzi na szosie to musi odjeżdżac od domu na te kilkadziesiąt km, a sytuacja w której badziewiaste koła pękają ( szprychy ) lub się decentrują nie jest wtedy sympatyczna. No chyba, że ktoś dzwoni wtedy po tatę, żeby po niego przyjechał....

#3478 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 24 sierpień 2010 - 10:25

Oczywiście ciągle mam jeszcze dylemat z piastami ponieważ czy jest produkt w sensie cenowym i jakosciowym pomiędzy Novatecami a piastami DT Swiss 240 ale musi być łatwo dostepny?

Jak na kasetę Shimano/Sram to możesz kupić Ultegry 6700 albo nowe 105 5700.
Jak bębenek Campagnolo to Miche Racing.

Wada - niestety ciężkie.

#3479 Luigi

Luigi
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpień 2010 - 22:55

raczej myślałem o DA Shimano i szukam właśnie gdzie mogę je kupić od ręki, może ktoś wie?

#3480 kotlarix

kotlarix
  • Użytkownik
  • 6 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpień 2010 - 23:17

A co sądzicie o Mavic Cosmic Carbone SLR '09 M10, wiem że nie są to najlżejsze koła, przymierzam się do składania nowego roweru i zastanawiam się nad tymi kołami. Ogólnie do wydania na koła mam około 5000zł