Jump to content

Photo

Wybór kół

• This topic is locked This topic is locked
4494 replies to this topic

#641 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 11 February 2008 - 23:45

Było już na forum wspomniane że Gipiemme nie są dobre bo się psują.

#642 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 posts
  • SkądRADOM

Posted 12 February 2008 - 17:29

Co lepiej brac?whr-550 czy wh-rs10. Jaka jest rożnica miedzy tymi kołami?oprócz widocznego innego uszprychowania:)

#643 Gosc_turysta_*

Gosc_turysta_*
  • Gość

Posted 12 February 2008 - 19:37

Panowie co powiecie o tych kółkach:

http://allegro.pl/it...me_fulcrum.html

Ktoś jeździł, próbował, słyszał coś o nich...
Strasznie ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje na ich temat w internecie

Jeśli są to oryginalne koła gipiemme a twoja waga <75 kg to spokojnie możesz zainwestować.

#644 Pussey

Pussey
  • Użytkownik
  • 39 posts
  • SkądBiałystok

Posted 12 February 2008 - 22:14

Ważę 64kg.

Tylko powiedz jak mam sprawdzić oryginalność tych kółek-na dniach powinny u mnie być...

#645 Gosc_turysta_*

Gosc_turysta_*
  • Gość

Posted 12 February 2008 - 22:44

Teraz jedynym sposobem sposobem jest porównanie oferowanego modelu z ofertą gipiemme. Czy faktycznie takie koło (tak zbudowane) ta firma wypuściła na rynek.

Koła gipiemme generalnie są bardzo przyzwoite, ogólnie znanym mankamentem były płaskie szprychy w modelach 16 szprychowych. Problem polega jednak na tym, że u nas łatwo trafić na wynalazki.
Piasty gipiemme były i są bardzo tanie, zwłaszcza,że firma stosowała (stosuje) ten sam model od wielu lat (nawiasem mówiąc również bardzo tani w serwisowaniu bo łożyska są tzw katalogowe a to oznacza,że nowe łożysko można kupić za 8pln). Zmienia się cała reszta i to wiąże się z kosztami. I tutaj zaczyna się cyrk.
Może podam jeden przykład:
do piasty kupujesz obręcz np ambrosio (taniocha) bez otworów,nawiercasz do tego jakieś szprychy, ściągasz napisy ze strony gipiemme, opracowujesz w corelu, w drukarni reklamowej wytną ci to za 15pln i masz SUPER EXTRA FULL PROFESJONALNE KOŁA GIPIEMME NAJNOWSZY MODEL.
A jeśli do tego dorzucić fakt, że taką piastę można w 15 min przerobić na 32 szprychy to pole do popisu bardzo duże :mrgreen:
pozdr

#646 Pussey

Pussey
  • Użytkownik
  • 39 posts
  • SkądBiałystok

Posted 13 February 2008 - 09:38

Ale mi teraz pojechałeś :roll:

Tylne koło u mnie będzie bez naklejek :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Ambrosio mówisz... no nic-czekam na paczkę i będę sprawdzał...

Edyta:
Gdzie można kupić pełne (w sensie bez otworów) obręcze ?

Edyta2:
Sprawdziłem poprzednie aukcje sprzedawcy i z tego co widzę, to sprzedał całą masę różnych modeli kół tej firmy. Gdyby coś było "kombinowane" przy kołach to pierwsi kupujący już wystawiali by negatywy :lol: Niemniej kółka sprawdzę jak do mnie dojdą...
Pozdr

#647 Gosc_turysta_*

Gosc_turysta_*
  • Gość

Posted 13 February 2008 - 10:58

Jeden momencik, ja absolutnie nie twierdzę,że sprzedawca jest nieuczciwy. Niczego takiego nie napisałem-absolutnie. I szczerze życzę by ci te koła służyły jak najdłużej,ja mam bardzo dobrą opinię o tych kołach a zjeździłem ich troche (714 TECNO, 716 TECNO,GRECAL, PLUMA, 024 TECNO).
A jeśli chodzi o jakość oryginalnych modeli to mój znajomy ściga się w elicie (właściwie to ma być jego ostatni sezon - znane nazwisko) i do dzisiaj na długich etapach i w górach wyrzuca z przodu cosmica i wrzuca PLUMÊ, koło, które ma od 8 lat!!!!
Wrzuciłem jedynie kilka 'wolnych wniosków' dotyczących sprzedaży tych kół na naszym rynku. I jeden mały przykład, skąd mogą brać się takie opinie;

Było już na forum wspomniane że Gipiemme nie są dobre bo się psują

A jeśli chodzi o pełne obręcze, to jeszcze niedawno (listopad) było tego troche na allegro, a w kilku serwisach w których bywałem i bywam były w sprzedaży ewentualnie bezproblemowo na zamówienie. Ale jeszcze raz powtarzam,że to był tylko jeden przykład, dzisiaj przy takim zalewie przeróżnych części i komponentów przy użyciu skromnych środków można robić cuda.
pozdr

#648 silverplacebo

silverplacebo
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądBogatynia

Posted 13 February 2008 - 11:19

Co lepiej brac?whr-550 czy wh-rs10. Jaka jest rożnica miedzy tymi kołami?oprócz widocznego innego uszprychowania:)

Widze, ze dyskusja potoczyla sie innym torem a mnie tez zastanawia powyzszy problem;] Ktos sie wypowie na ten temat?;]

#649 Pussey

Pussey
  • Użytkownik
  • 39 posts
  • SkądBiałystok

Posted 13 February 2008 - 14:13

Jeden momencik, ja absolutnie nie twierdzę,że sprzedawca jest nieuczciwy. Niczego takiego nie napisałem-absolutnie.

Ja nie napisałem, że Ty napisałeś :mrgreen:
Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi-wiele mi wyjaśniłeś.

silverplacebo wybacz, że wciąłem się w wątek.

W opisie obu zestawów różnicę widzę w piastach i ich szerokości wh-rs10 [108/144mm], wh-r550[100/130mm], dodatkowo rs10 ma szprychy aero i naciąg przy obręczy(standardowy), natomiast r500 nyple ma przy piaście*

Z tego co wiem zaplot na krzyż pozwala uzyskać większą sztywność boczną koła-to co mi się nie podobało w whr-550 to fakt, że nawet po stronie napędu ma słoneczko...

Na temat użytkowania nic Ci nie napiszę, bo za zielony jestem w kwestii sprzętu.
Pozdr

*na podstawie bikestacja.pl :mrgreen:

#650 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 posts
  • SkądZrazim

Posted 13 February 2008 - 17:21

Witam
Jakie koła dostanę w cenie około 400 zł? Myślę o WH-R500 ale czytam że są kiepskie (dodam że moja waga to 74 kg ale mam zamiar schudnąć i jężdżę rekreacyjnie tzn roczny przebieg mniej niż 2000km) Czy warto kupować te koła? najlepiej gdybym zmieścił się z ceną kół i opon w około 450 zł...wiem mało ale co zrobić...teraz jeżdże na stalowych kołach 630x30i strasznie ciężko jest :-( Co myślicie o kołach WH-R560 ze strony cyklotur.com?
Prosze o pomoc bo nie chcę kupić nc pochopnie ani popełnić jakiegoś błędu.
Pozdrawiam

#651 silverplacebo

silverplacebo
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądBogatynia

Posted 13 February 2008 - 20:05

silverplacebo wybacz, że wciąłem się w wątek.

Nie chcialem zeby to tak zabrzmialo, przepraszam;] Po prostu chcialem, zeby to pytanie nie zostalo bez odpowiedzi;]

W opisie obu zestawów różnicę widzę w piastach i ich szerokości wh-rs10 [108/144mm], wh-r550[100/130mm], dodatkowo rs10 ma szprychy aero i naciąg przy obręczy(standardowy), natomiast r500 nyple ma przy piaście*

Z tego co wiem zaplot na krzyż pozwala uzyskać większą sztywność boczną koła-to co mi się nie podobało w whr-550 to fakt, że nawet po stronie napędu ma słoneczko...

Na temat użytkowania nic Ci nie napiszę, bo za zielony jestem w kwestii sprzętu.
Pozdr

*na podstawie bikestacja.pl :mrgreen:

Dzieki wielkie;] A piasty rozszyfrowalem. Wh-r550 jest na piastach Tiagra 07', a wh-rs10 jest na 105. [tak mi sie przynajmniej wydaje;]]

Pozdrawiam;]

#652 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Posted 13 February 2008 - 20:21

A piasty rozszyfrowalem. Wh-r550 jest na piastach Tiagra 07', a wh-rs10 jest na 105. [tak mi sie przynajmniej wydaje;]]

gotowe koła shimano nie maja piast z poszeczgołnych grup shimano. Koła whr-500 to "stara" sora, whr-550 to "stara" tiagra, whrs-10 to nowa sora, whrs-20 to nowa tiagra, whr 560, 561 to stara 105, whr-5600 to "nowa" 105 :-P

#653 silverplacebo

silverplacebo
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądBogatynia

Posted 13 February 2008 - 21:23

A piasty rozszyfrowalem. Wh-r550 jest na piastach Tiagra 07', a wh-rs10 jest na 105. [tak mi sie przynajmniej wydaje;]]

gotowe koła shimano nie maja piast z poszeczgołnych grup shimano. Koła whr-500 to "stara" sora, whr-550 to "stara" tiagra, whrs-10 to nowa sora, whrs-20 to nowa tiagra, whr 560, 561 to stara 105, whr-5600 to "nowa" 105 :-P

No, to swietnie;] Jak juz wszystko wiadomo to pozostaje pytanie - lepsza stara tiagra czy nowa sora?;]

Pozdrawiam;]

PS. Skad masz to info?

#654 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Posted 13 February 2008 - 22:43

PS. Skad masz to info?

od przedstawiciela shiamno na polske :mrgreen: nie od samego pana Pawlaka, ale robiłem przez wakacje u jego syna w firmie (eurobike) i dowiedziałem sie paru różnych ciekawych rzeczy... :mrgreen:

ale w necie też jest :-P i tzeba na bierząco studiowac różne katalogi i broszury :-P

#655 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 posts
  • SkądZrazim

Posted 13 February 2008 - 23:48

To jak z tymi kołami za 400 zł?? Lepiej skoro mało jeżdżę kupić tanie WH-R500 Czy zainwestować w WH-R550 albo 560? Ale jak dla mnie to w ch...j drogo wyjdzie :-/

#656 silverplacebo

silverplacebo
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądBogatynia

Posted 14 February 2008 - 00:02

Niestety sie nie znam za bardzo, ale moge poradzic uniwersalnie - lepiej zacisnac zeby i kupic lepsze:P Zwlaszcza, ze miedzy wh-r500 a wh-r550 jest przepasc.

#657 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Posted 14 February 2008 - 00:17

powiem tak miałem komplet whr-561 bardzo fajne, sztywne (waze w sezonie ok 70kg) czytałem o nich test w tour're wypadły swietnie, (w porównaniu do innych w swojej klasie cenowej). W te wakacje miałem "kolizje z samochodem" i tylne koło niestety pekło w trzech miejscach... Po znajomości kumpel załatwił mi tylne koło whr-560 za 200zł (shimano nie sprzedaje osobno kół) i jak dlamnie jest ono sztywne i niemam z nim zadnych problemów. Jak dlamie ja bym składał jakies kółka, na allegro niedawno był komplet nowych obreczy mavic'a [b]ma3[b] za 110zł, nik ich nie kupił, do tego jakies pisty (najlepszą opcją były by ultegry za 200zł) do tego szprychy i komplet niezniszczalnych kółek :-P

#658 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 posts
  • SkądOstrów W.L.K.P

Posted 14 February 2008 - 18:43

SQEERN a w jakim przedziale cenowym chcesz dokonać zakupu?

coś ok. 500 - 700zł no może jak jakaś okazja by się nadarzyła to max. 800 z haczykiem :)

#659 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Posted 14 February 2008 - 19:17

coś ok. 500 - 700zł no może jak jakaś okazja by się nadarzyła to max. 800 z haczykiem :)

za te pieniadze dostaniesz koła "ultegry" (teoretycznie nie są to koło do grupy ultegry, ale sa prawie takie same, prawdziwe ultegry to WH6600 :-P ) mowa o modelu WHR601, katalogowa waga to 1696gr, a cena to 650zł, sa duzo lepsze od whr550 i tym podobnym wynalazkom :-P

#660 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 posts
  • SkądOstrów W.L.K.P

Posted 14 February 2008 - 19:24

na wyścig będą dobre ? może coś z Mavica ?