Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór kół

• Zamknięty Temat jest zamknięty
4494 odpowiedzi w tym temacie

#141 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 maj 2007 - 18:03

Dzięki! Będę poszukiwał na Allegro tych DA, narazie nie ma nic specjalnego

Leżały na Allegro chyba ze trzy czy cztery tygodnie. Nie było chętnych...
To była okazja, ale świadczy że się da znaleźć

#142 pantani

pantani
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • Skądz wioski

Napisano 15 maj 2007 - 21:54

Mach1 z Velo

Mach1 jest sprzedawany nie przez Velo tylko przez Harfę.

Velo sprzedaje Sapimy.

pozdro

#143 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 15 maj 2007 - 22:02

hyh.. musial sie na wlasnej skorze przekonac, zeby stwierdzic, ze revo to badziew.

no ale co tam ja i pantani mozemy wiedziec o sprzecie... :-/

#144 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 16 maj 2007 - 17:24

A czy warto kupić DT Competition?

#145 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 maj 2007 - 18:57

A czy warto kupić DT Competition?

Ja Ci nie odpowiem, choć dziś zamówiłem robótkę lekkich kół do górala (XT na 6 śrub, X317 disc i 32 x DT Competition z alu-nyplami). Sie okaże :roll: DT wychodzą po 1,80 PLN bez nypli a analogiczne Sapimy Race po 1,90 PLN z nyplami miedzianymi w komplecie. Do szosowych jednak zamawiam Lasery; Revo nie kcem :-P

#146 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 16 maj 2007 - 20:16

Ja też na Revo się nie zdecyduję ;) w wielu miejscach piszą że są to wyścigowe szprychy na których nie zrobi się wielu kilometrów.

#147 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 16 maj 2007 - 20:47

w peletonie lekkie kola na cieniowanych szprychach zakladane sa tylko i wylacznie na gorskie etapy i to nie zawsze.

#148 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 maj 2007 - 09:36

Nie stosują cieniowanych bo jeżdzą na płaskich. Nawet cieniowane nieźle świszczą, szczególnie zaplecione radialnie. Jeżdzą na CX-Ray, albo innych szprychach juz w gotowych kołach. Nie słyszałem, żeby jeździli na Aerolite. Jeśli są one wykonane z takiego materiału jak Revo to się nie dziwię. Kompletny brak możliwości naciągnięcia szprych mocno.
Malik, czy Laser'y też się zaczynają mocno wyciągać po przekroczeniu pewnej siły naciągu, czy zaczowują się tak jak zwykłe szprychy 2,0 mm?

#149 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 17 maj 2007 - 10:43

Tak na marginesie - w kołach Shimano (przynajmniej WHR 550 o ile dobrze sobie przypominam) też są SAPIMy ale jakieś "specjalistyczne" oczywiście. I wyglądaly na naprawdę mocno naciągnietę.

#150 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 17 maj 2007 - 20:22

Malik, czy Laser'y też się zaczynają mocno wyciągać po przekroczeniu pewnej siły naciągu, czy zaczowują się tak jak zwykłe szprychy 2,0 mm?

raz troche przesadzilem z naciagiem szprych i kolo po prawie kazdej jezdzie bylo scentrowane, a podczas centrowania kolo sie mnie nie "sluchalo".
rozplotlem kolo i zmierzylem pozniej szprychy.. wciaz 293mm.
pozniej ponownie zaplotlem kolo tym razem na innej piascie, ale juz tak mocno ich nie naciagalem.
teraz wsio jest cacy.

#151 dayus

dayus
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • Skądo/Tarnowskie Góry

Napisano 23 maj 2007 - 22:10

Witam.
To gdzie w koncu kupie te aly nyple za 30gr?
Ps.: potrzebuje min. 64szt. zlotych alu nypli 2mm.
Jak cos to bede wdzieczny:)

#152 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 24 maj 2007 - 12:17

Na Allegro były złote nyple. Chyba nadal są.

#153 £ukasz

£ukasz
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądMałe miasto ;)

Napisano 24 maj 2007 - 13:09

Złożyłem kółka w serwisie dali tydzień na rozjeżdżenie ich a potem gratisowe centrowanie. Po tygodniu tylne kółko złapało sporą centrę , oddałem koła zrobili je - były prościutkie. Po dzisiejszej jeździe tylne koło jest proste natomiast przednie złapało mała centrę - na moje oko to nie duża centra ale jak hamuję przednim hamulcem to stuka zapewne przez to bicie boczne...
Co o tym sądzicie - źle zrobili w serwisie? Takie coś nadaje się do reklamacji? No bo tylne gdzie są większe obciążenia jest OK a przednie ma lekkie bicie.
Czy może z takim małym biciem można jeździć i nie przejmować się tym?

#154 dayus

dayus
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • Skądo/Tarnowskie Góry

Napisano 24 maj 2007 - 14:09

Te z allegro sa niestety mosiezne,mam je w domu:)

#155 wikiyu

wikiyu
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 maj 2007 - 15:38

Złożyłem kółka w serwisie dali tydzień na rozjeżdżenie ich a potem gratisowe centrowanie. Po tygodniu tylne kółko złapało sporą centrę , oddałem koła zrobili je - były prościutkie. Po dzisiejszej jeździe tylne koło jest proste natomiast przednie złapało mała centrę - na moje oko to nie duża centra ale jak hamuję przednim hamulcem to stuka zapewne przez to bicie boczne...
Co o tym sądzicie - źle zrobili w serwisie? Takie coś nadaje się do reklamacji? No bo tylne gdzie są większe obciążenia jest OK a przednie ma lekkie bicie.
Czy może z takim małym biciem można jeździć i nie przejmować się tym?

Zajrzyj do nich - nowe koła zawsze trzeba jeszcze nieco dociągnąć po pewnym dystansie przejechanym, a że przód przenosi mniej masy to i przeważnie nieco dłużej trwa zanim się rozjedzie na początku.

#156 £ukasz

£ukasz
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądMałe miasto ;)

Napisano 24 maj 2007 - 18:38

Pewnie masz rację. Jak teraz do nich pójdę to mnie już raczej skasują to może lepiej pojeździć jeszcze ze 2 tygodnie i wtedy pojechać?

#157 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 24 maj 2007 - 20:24

wydaje mi się że lepiej od razu...lepiej dmuchać na zimne niż jakby takie koło miało się przyczynić do wypadku...tym bardziej że to przednie koło.

Wracając jeszcze do tematu lekkich kół:
Mam duży problem ze znalezieniem jakichś fajnych piast. Niestety mam shimano i chciałbym mieć piastę na tył taką żebym w przyszłości mógł na nią założyć kasetę 10 rzędów (obecnie mam 9). Nie mam za wiele kasy na dura ace'y i próbowałem znaleźć coś innego lżejszego od Ultegry co pozwoli mi później wsadzić na to kasetę 10 rzędów :-( Myślałem najpierw o novatecu ale piasty są niestety tylko na kasetę 8/9

Jeszcze chciałbym się zapytać o obręcz. Poza Open Pro są jeszcze CXP 33, czy wyższy i stożkowany profil coś daje? Niby są to obręcze aerodynamiczne, w sumie to najlepiej jeździ mi się po płaskim i zastanawiam się czy warto zrezygnować z 90 gram na rzecz lepszej jazdy po płaskich odcinkach?

#158 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 maj 2007 - 20:55

Różnica z obręczach polega na tym, ze Open Pro mogę być nieco bardziej komfortowe, czyli na dziurach bedę się "uginały" lepiej amortyzując. Moje F20 tak właśnie się zachowują, co mi się bardzo podoba. Nie mylić proszę z małą sztywnością ponieważ są bardzo sztywne jak na moją masę.
Dodam, że wymieniłem szprychy po stronie kasety na zwykłe 2,0 mm. Będzie tak aż kupie CX-Ray.
Co do piast to na Shimano jest zdecydowanie większy wybór. Na bęben 9sp można założyc 10sp. Ten brak kompatybilności to czysty marketing i ściema.

#159 £ukasz

£ukasz
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądMałe miasto ;)

Napisano 24 maj 2007 - 21:30

wydaje mi się że lepiej od razu...lepiej dmuchać na zimne niż jakby takie koło miało się przyczynić do wypadku...tym bardziej że to przednie koło.

Bez przesady małe bicie boczne mnie przecież nie zabije :mrgreen:

#160 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 24 maj 2007 - 21:36

Karbon, czyli jak kupię zwykłą piastę pod kasetę 8/9 rzędów to będę mógł założyć na nią kasetę 10 rzędów?

A jeszcze wracając do CXP, to co dają obręcze z wysokim profilem?