Skocz do zawartości

Zdjęcie

obrzęk kolana

kolano ból

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Oslo

Oslo
  • Użytkownik
  • 165 postów
  • SkądPołomia

Napisano 03 sierpień 2013 - 10:45

Witam Panowie przejdę do meritum ...
opuchlizna wyskoczyła mi na prawym kolanie na wysokości rzepki i jak się kończy mięsień czworogłowy uda..co to może być ?
byłem u lekarza rodzinnego i podążając jego tokiem myślenia wszyscy powinniśmy uprawiać/grać w.. szachy .. do lekarza sportowego/ ortopedy jestem umówiony na poniedziałek.. opuchlizna troszkę zeszła ale jeszcze jest przynajmniej mnie nie boli już stało sie to po treningu biegowym.. czy ktoś z was miał podobny problem i co to było ? bo narazie jestem uziemiony ..

#2 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 03 sierpień 2013 - 13:22

Niehce tu nikogo w błąd wprowadzać ale tylko moge zasugerować czy to nie moze byc czasem kolano biegacza ?

nie wiem.... ale wiem ze to to mial uzytkownik Jano_3

#3 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 03 sierpień 2013 - 13:56

Nie ja miałem zaespół pasma bidorowo-piszczelowego i boało po zewnętrznej stronie kolana, ale nic nie puchło.

Oslo jak puchnie to pewnie jest wysięk i jakiś stan zapalny, bez lekarza i USG ciężko będzie powiedzieć cokolwiek.

#4 Oslo

Oslo
  • Użytkownik
  • 165 postów
  • SkądPołomia

Napisano 03 sierpień 2013 - 18:43

Nie ja miałem zaespół pasma bidorowo-piszczelowego i boało po zewnętrznej stronie kolana, ale nic nie puchło.

Oslo jak puchnie to pewnie jest wysięk i jakiś stan zapalny, bez lekarza i USG ciężko będzie powiedzieć cokolwiek.

umówiony jestem na prywatną wizytę w poniedziałek ale myślałem ze może ktoś też tak miał i choć troszkę mnie uspokoi .. ;/
wysięku nie mam bo badał mnie w piątek lekarz rodzinny i stwierdził ze nie ma żadnych płynów ..

#5 sosha07

sosha07
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 sierpień 2013 - 19:10

Ja kiedyś miałam zapalenie kaletki nadrzepkowej i właśnie w tym obszarze była opuchlizna. Utrzymywała się kilka dni, jednak z każdym dniem była coraz mniejsza. Z tym, że w moim przypadku ból utrzymywał się jeszcze po zejściu opuchlizny

#6 Oslo

Oslo
  • Użytkownik
  • 165 postów
  • SkądPołomia

Napisano 03 sierpień 2013 - 19:19

Ja kiedyś miałam zapalenie kaletki nadrzepkowej i właśnie w tym obszarze była opuchlizna. Utrzymywała się kilka dni, jednak z każdym dniem była coraz mniejsza. Z tym, że w moim przypadku ból utrzymywał się jeszcze po zejściu opuchlizny

byłeś z tym u lekarza ? 

#7 sosha07

sosha07
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 sierpień 2013 - 20:03

Jeśli dobrze pamiętam to poszłam po 3dniach bo ból mi nie przechodził. Wcześniej przykładałam sobie kilka razy dziennie takim woreczkiem jaki się stosuje po wyrwaniu zęba w celu chłodzenia + maśc przeciwzapalna. Lekarz rodzinny dał mi tylko jakieś prochy przeciwbólowe i zapalne i po kilku dniach mi przeszło. Może byłoby szybciej gdybym całkiem zrezygnowała z obciążania kolana, bo wiem, że przy takim stanie zapalnym ważne jest odciążenie stawu. Ja oczywiście się nie stosowałam do tego i może dlatego w moim przypadku dośc długo ból się utrzymywał. Później jeszcze kilkakrotnie pojawiał się u mnie ten sam problem w innych kaletkach maziowych w tym samym stawie i gdy odpuszczałam sobie treningi to po 3-4dniach przechodził

#8 Oslo

Oslo
  • Użytkownik
  • 165 postów
  • SkądPołomia

Napisano 03 sierpień 2013 - 20:12

stało Ci sie to na rowerze biegu czy przy pracy jakieś ?

#9 sosha07

sosha07
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 sierpień 2013 - 21:14

Trudno powiedziec. Takie zapalenie jest skutkiem przeciążeń. Mogło byc spowodowane zarówno pracą jak i rowerem. W każdym razie dzień zakończyłam bardzo późnym treningiem, po nim w kimę i rano po przebudzeniu miałam duży obrzęk i ból w górnej części kolana.

#10 Oslo

Oslo
  • Użytkownik
  • 165 postów
  • SkądPołomia

Napisano 05 sierpień 2013 - 20:14

byłem u ortopedy i wszystko ok ;]

usg itp ..  przyczyna ?? zbyt duże obciążenie .. 

tyle dobrze ze tak sie skończyło dzieki za pomoc ;] zamykamy :)

Dodaj odpowiedź