Witam.Od 4 dni jestem szczęśliwym posiadaczem gianta tcr composite 1i od tyle samo dni borykam się z problemem..Chodzi mi o jarzmo sztycy które niewystarczająco mocno trzyma siodełko,wczoraj na odcinku 67km dwa razy musiałem na nowo "ustawiać"siodełko podczas jazdy a i tak dojechałem do domu z cofniętym siodełkiem o ok 1cm od ustawionej pozycji.Nie wiem w czym problem,może w tym że te mocowanie jest na 1 śrubę +moja waga
??Byłbym wdzięczny jak ktoś by mógł pomóc/doradzić jak rozwiązać ten problem ![]()
problem z jarzmem/siodełkiem
Posted 04 August 2013 - 11:47
- 1415chris likes this
Posted 04 August 2013 - 15:47
Miałem podobnie, co prawda inna rama, ale też mocowanie na 1 śrubę, sztyca aero karbon. Po kolejnym przystanku na poprawianie siodła się wk*** i skręciłem śrubę najmocniej jak mogłem. Sztyca nie pękła, ani nic podobnego, nawet nie trzeszczała i od tamtej pory mam spokój, sprawdzam czasami kontrolnie czy śruba się nie luzuje, ale wszystko jest ok. Moja waga 68 kg.
Posted 04 August 2013 - 18:32
Dziś przed wyjazdem dokręciłem na tyle mocno że aż obawiałem się o gwint..i to samo :shock: Więc mocniejsze dokręcenie śruby nic tu raczej nie da..tu są zdjęcia- https://www.dropbox....r03k/nX13sTiFiB na zdjęciu nr 5/6 widać o ile dziś mi odjechało siodełko :-| Ma ktoś jakieś pomysły?
ps.moja waga 82kg
Posted 04 August 2013 - 18:59
Widzę, że tu nie ma karbonu, więc nic nie ryzykujesz. Spróbuj założyć nakrętkę na tą śrubę i dociągnij kluczami z dwóch stron. Jak nie to trzeba jakoś zwiększyć tarcie między szynami, może szyny ubrudziły się jakimś smarem czy coś i dlatego siodełko się ślizga. Spróbuj umyć szyny spirytusem, jeżeli jest tam jakiś smar to powinien zejść.
Posted 05 August 2013 - 21:26
W zeszlym roku na TDP widzialem w rowerach bodajze grupy BMC jak na szynach byly nawiniete czarne,chropowate tasmy.Jak znajde zdjecie to wrzuce.
ok dzięki ;-) Wie może ktoś o jaką taśmę koledze chodzi i gdzie takową mogę dostać :?:
Posted 05 August 2013 - 21:30
To nie były przypadkiem siodełka Fizika z karbonowymi prętami? One mają taką "owijkę" z karbonu, która ma właśnie za zadanie zwiększać tarcie: http://res.fortherid...htanthorg-a.jpg

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 05 August 2013 - 23:22
Kup papier wodny 2000, wytnij małe kawałki tak że po założeniu nie będzie ich widać, odtłuść, podłuż papierki pod pręty i atom tego nie ruszy.
Usztywniałem tak połączenie sztyca-rama.
A jak nie zda egzaminu to będziesz 1,5zł w plecy.
Posted 06 August 2013 - 21:01
Kup papier wodny 2000, wytnij małe kawałki tak że po założeniu nie będzie ich widać, odtłuść, podłuż papierki pod pręty i atom tego nie ruszy.
Usztywniałem tak połączenie sztyca-rama.
A jak nie zda egzaminu to będziesz 1,5zł w plecy.
pomogło,dzięki :-D