Jump to content

Photo

problem z jarzmem/siodełkiem

8 replies to this topic

#1 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1,077 posts
  • SkądŚREM

Posted 04 August 2013 - 11:47

Witam.Od 4 dni jestem szczęśliwym posiadaczem gianta tcr composite 1i od tyle samo dni borykam się z problemem..Chodzi  mi o jarzmo sztycy które niewystarczająco mocno trzyma siodełko,wczoraj na odcinku 67km dwa razy musiałem na nowo "ustawiać"siodełko podczas jazdy a i tak dojechałem do domu z cofniętym siodełkiem o ok 1cm od ustawionej pozycji.Nie wiem w czym problem,może w tym że te mocowanie jest na 1 śrubę +moja waga w00t.gif​ ??Byłbym wdzięczny jak ktoś by mógł pomóc/doradzić  jak rozwiązać ten problem thumbsup.gif

• 1415chris likes this

#2 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 posts
  • SkądKrk

Posted 04 August 2013 - 15:47

Miałem podobnie, co prawda inna rama, ale też mocowanie na 1 śrubę, sztyca aero karbon. Po kolejnym przystanku na poprawianie siodła się wk*** i skręciłem śrubę najmocniej jak mogłem. Sztyca nie pękła, ani nic podobnego, nawet nie trzeszczała i od tamtej pory mam spokój, sprawdzam czasami kontrolnie czy śruba się nie luzuje, ale wszystko jest ok. Moja waga 68 kg. 

#3 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1,077 posts
  • SkądŚREM

Posted 04 August 2013 - 18:32

Dziś przed wyjazdem dokręciłem na tyle mocno że aż obawiałem się o gwint..i to samo :shock: Więc mocniejsze dokręcenie śruby nic tu raczej nie da..tu są zdjęcia- https://www.dropbox....r03k/nX13sTiFiB na zdjęciu nr 5/6 widać o ile dziś mi odjechało siodełko :-| Ma ktoś jakieś pomysły? 

ps.moja waga 82kg

#4 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 posts
  • SkądKrk

Posted 04 August 2013 - 18:59

Widzę, że tu nie ma karbonu, więc nic nie ryzykujesz. Spróbuj założyć nakrętkę na tą śrubę i dociągnij kluczami z dwóch stron. Jak nie to trzeba jakoś zwiększyć tarcie między szynami, może szyny ubrudziły się jakimś smarem czy coś i dlatego siodełko się ślizga. Spróbuj umyć szyny spirytusem, jeżeli jest tam jakiś smar to powinien zejść.

#5 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 458 posts
  • SkądMirków/Wroclaw

Posted 05 August 2013 - 20:47

W zeszlym roku na TDP widzialem w rowerach bodajze grupy BMC jak na szynach byly nawiniete czarne,chropowate tasmy.Jak znajde zdjecie to wrzuce.

#6 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1,077 posts
  • SkądŚREM

Posted 05 August 2013 - 21:26

W zeszlym roku na TDP widzialem w rowerach bodajze grupy BMC jak na szynach byly nawiniete czarne,chropowate tasmy.Jak znajde zdjecie to wrzuce.

ok dzięki  ;-)  Wie może ktoś o jaką taśmę koledze chodzi i gdzie takową mogę dostać :?:

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 August 2013 - 21:30

To nie były przypadkiem siodełka Fizika z karbonowymi prętami? One mają taką "owijkę" z karbonu, która ma właśnie za zadanie zwiększać tarcie: http://res.fortherid...htanthorg-a.jpg

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#8 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 05 August 2013 - 23:22

Kup papier wodny 2000, wytnij małe kawałki tak że po założeniu nie będzie ich widać, odtłuść, podłuż papierki pod pręty i atom tego nie ruszy.

Usztywniałem tak połączenie sztyca-rama.

A jak nie zda egzaminu to będziesz 1,5zł w plecy.

#9 impa

impa
  • Użytkownik
  • 1,077 posts
  • SkądŚREM

Posted 06 August 2013 - 21:01

Kup papier wodny 2000, wytnij małe kawałki tak że po założeniu nie będzie ich widać, odtłuść, podłuż papierki pod pręty i atom tego nie ruszy.

Usztywniałem tak połączenie sztyca-rama.

A jak nie zda egzaminu to będziesz 1,5zł w plecy.

pomogło,dzięki  :-D

Reply to this topic