Skocz do zawartości

Zdjęcie

Skurcze Mięśni Uda, Słaba Kondycja - Co Robię Źle?

skurcze mięśnie uda

23 odpowiedzi w tym temacie

#1 KOmiX

KOmiX
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 07 sierpień 2013 - 15:37

Witam wszystkich cyklistów (pierwszy raz na forum).

Tytułem wstępu - przygotowuję się do startu we wrześniu na rowerze szosowym - chcę bez większej spinki przejechać 180 km w relatywnie akceptowalnym czasie - poniżej 6 h. W zeszłym roku udało mi się to osiągnąć (czas 5:52) przy niezbyt intensywnych treningach - ok. dwa razy w tygodniu przez kilka miesięcy. W tym roku myślałem, że będzie podobnie, chciałem nawet wykręcić lepszy czas, ale... Już pod koniec maja zaczęły dokuczać mi skurcze mięśni ud po ok. 3 - 4 h jazdy. Doszło osłabienie - noga nie podawała tak jak powinna, nie czułem mocy. Do tego na początku czerwca złapałem dziwną kontuzję - ból lewego przedramienia, który po kilku dniach był tak silny, że wylądowałem w szpitalu. Tam właśnie określono to  jako rwa barkowa, po późniejszej konsultacji z ortopedą rwa odpadła, miał to być efekt przesilenia (ćwiczyłem trochę w domu w stylu pompki, ćwiczenia na krzesłach itp.). Badania RTG nie wykazały większych nieprawidłowości. Jako leki zażywałem ketonal i tolperis (zmniejsza napięcie mięśni poprzecznie prążkowanych) przez około tydzień.

Po tygodniu ból ustąpił, niestety forma tak jakby spadała. Mimo, że się oszczędzałem, nadal nie miałem takiej siły. Najgorsze jednak były (i są) skurcze - kto z Was doznał tego w czasie jazdy ten wie. Dostaję je już po 90 km jazdy (wystarczy lekki podjazd). Do tego dochodzi znacznie szybsze osłabienie niż rok temu. Nawet jak jadę rowerem do pracy (a jeżdżę codziennie od 2008 roku - 15 km w obie strony) czuje się po prostu słabszy.

Co próbowałem zmienić po przeczytaniu rad z sieci (np. tutaj: http://www.xcmtb.pl/...skad-ten-skurcz):

- Kręcę na lżejszych przełożeniach - co prawda V średnia spadła, ale faktycznie jest trochę lepiej.

- Wiem, że na skurcze ma wpływ odwodnienie - piję więc ok dwa litry izotoniku na trening, jak i przed i po (chociaż nie wiem, czy to nie za mało - w ostatnią sobotę, przy wysokiej temperaturze - 32 st. C przez 3h10 minut wypociłem ok 4,5 litra płynów). Ile Wy pijecie?

- Staram się też regularnie odżywiać w trakcie jazdy - głownie batony, czasami banan,

- Biorę magnez z wit. B6.

- I co najważniejsze - włączyłem rozciąganie przed i po (na początku roku tego nie robiłem - mój błąd).

Niestety, podjęte działania do końca do pomogły. Najbardziej przerażają te skurcze - boje się, że jak dostanę je w trakcie zawodów to mogę ich nie ukończyć... I tutaj proszę Was o pomoc - może widzicie, co robię źle? Czy jakieś znacie skuteczne suplementy, które mnie wzmocnią przez ten miesiąc? Macie własne doświadczenia ze skurczami? Może powinienem jeszcze więcej nawadniać organizm? Zapytany o to ortopeda stwierdził, że po pierwsze mam za mocno rozbudowanie mięśnie nóg, które się szybko zakwaszają, a jak dodać jeszcze mój wiek (36 lat) to powinienem... ograniczać aktywność... Słaba ta porada, nie powiem...

Pozdrawiam.

#2 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 sierpień 2013 - 20:21

Oprócz skurczy i bólu ramienia mam dokładnie takie same objawy co Ty. Ciekawe co forumowicze Ci doradzą .

#3 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 07 sierpień 2013 - 22:00

Hmm bardzo ciężkie pytanie. Robiłeś może pomiar poziomu żelaza we krwi (hemoglobiny)? Do magnezu możesz dorzucić jeszcze potas bo właśnie niedobór potasu też powoduje różne skurcze i osłabienia. Są takie dobre tabletki magnezu z potasem (aspargin). Do tego polecam jeszcze dokupić sobie witaminy B compositum i stosować jak na ulotce. Nic na tym nie tracisz, a wiele możesz zyskać bo może akurat masz niedobór jakiś witamin albo pierwiastka. Jeśli po 2tyg. od stosowania tych suplementów nie przejdzie to udaj się do lekarza ale pierw spróbuj jak ci napisałem.

#4 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 08 sierpień 2013 - 06:02

To jest niezłe - http://www.doz.pl/le...roszek_zasadowy.

#5 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2013 - 08:01

Stawialbym na kiepska diete(braki wapnia i sodu), zbyt mala podaz weglowodanow(glikogen)

Niestety takie tematy sa bardzo subiektywne, zeby obiektywnie cos doradzic ;)

#6 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 sierpień 2013 - 09:59

może być też za wysoko siodełko, spróbuj ustawić wysokość np 1-3 mm niżej , chyba że masz już ok .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#7 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 08 sierpień 2013 - 10:21

Warto zastanowić się też, co zmieniałeś w porównaniu do zeszłego roku. Tak, wiem, opisałeś te wszystkie perypetie z barkiem, ale problem skurczy nie jest zapewne z tym w ogóle związany (piszesz, że skurcze pojawiały się już wcześniej). Przemyśl wszystko, czy zmieniłeś dietę, intensywność treningów, czy zacząłeś z grubej rury, czy się wprowadzałeś powoli, w jakich warunkach się odbywały (pora dnia/pogoda), jakich zmian dokonałeś w rowerze, w swojej pozycji itd. Krótko mówiąc, co się zmieniło i dlaczego nie jest tak fajnie jak w zeszłym roku. 

#8 ma(t)rek

ma(t)rek
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 12:53

Z przykrością stwierdzam, że temat umiera praktycznie bez odpowiedzi. Mam identyczne objawy. Ze skurczami jakoś sobie poradziłem, ale ze zmęczeniem jakoś nie mogę. Czy nie są to po prostu objawy przemęczenia treningami? A jeśli tak, to ile w takim wypadku powinna trwać przerwa w treningach, aby odbudować organizm?

#9 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 17 sierpień 2013 - 13:28

A robisz sobie przerwy w treningach? Jak wygląda Twoja regeneracja?

#10 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 17 sierpień 2013 - 13:32

ma(t)rek mistrzu skąd my mamy wiedzieć ile razy w tygodniu Ty trenujesz, jaka intensywność, objętość, jakie tętna, na takiej podstawie liczysz, że ktoś napisze, zrób 2 dni przerwy, czy jeden dzień, wróżek nie ma.

Zrób test ortostatyczny. Mięśnie nóg jako duża grupa regenerują się 72 godziny.

#11 ma(t)rek

ma(t)rek
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 17 sierpień 2013 - 14:21

czmiel, jano_3

zapytałem, czy objawy nie wskazują na przemęczenie.

Dzięki za wskazówkę o teście ortostatycznym, wykorzystam.

#12 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 18 sierpień 2013 - 15:52

ma(t)rek jeszcze jedna opcja - może za mało czasu poświęcasz na sen i organizm nie ma jak się zregenerować.

#13 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 18 sierpień 2013 - 19:52

a w czasie snu jest najlepsza regeneracja :)

#14 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 18 sierpień 2013 - 20:43

Ale koledzy, o czym my tu w ogóle mówimy? Chcecie tak strzelać? A może kolega źle śpi, a może źle je, a może trenuje 7 dni w tygodniu, może nie robi luźnego/wolnego tygodnia itd... ma(t)rek spytał tylko, czy objawy wskazują na przemęczenie. Tak, wg mnie mogą wskazywać. Ale mogą też być objawem złej diety, złego podejścia do treningu i milionów innych rzeczy. Wy próbujecie mu pomóc, chcąc dojść/wskazując drogę do sedna problemu, podczas gdy on się jedynie zastanawia, czy może nie jest przemęczony (tak jak gdyby sama taka wiedza na cokolwiek by się zdała).

#15 ma(t)rek

ma(t)rek
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 18 sierpień 2013 - 22:05

czmiel

taka wiedza miałaby ogromne znaczenie.KOmiX  napisał, że jego dolegliwości trwają od kilku miesięcy. U mnie jest podobnie. Więc na zyczliwe rady typu wyspij się, patrzę troszkę z przymrużeniem oka. Dominik Lau w poradniku „Kolarstwo. Podstawy treningu” stwierdził, że przy przeciążeniu treningowym przerwa w uprawianiu kolarstwa powinna trwać od dwóch tygodni do nawet (w skrajnych przypadkach) jednego roku. Dlatego, jako mało doświadczony amator postawiłem pytanie na forum o pomoc w rozstrzygnięciu, czy takie objawy mogą być wynikiem przeciążenia. Liczyłem na odzew ludzi, którzy zetknęli się z istniejącym problemem, a nie tych którzy wiedzą jak go uniknąć.   

#16 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 18 sierpień 2013 - 22:25

Tylko że to niekoniecznie musi być przemęczenie, a np. zła metodyka treningu. Odłożysz rower na miesiąc, wrócisz i będziesz miał to samo. Ludzie pytają Ciebie o Twój trening, bo chcą naprawdę pomóc, a nie udzielić rady, która zamaskuje lub wcale nie rozwiąże problemu. Na co Ty odpowiadasz, że jedynie chcesz wiedzieć, czy to są objawy przemęczenia. Dobrze, niech Tobie będzie, to może być przemęczenie. Co z tym zrobisz? Odłożysz rower bez szukania prawdziwej przyczyny? W takim razie do zobaczenia za kilka miesięcy, bo zgłosisz się pewnie z tym samym problemem.

#17 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 sierpień 2013 - 06:46

Jakie przemęczenie?! Jeśli w tym roku podobnie jak w zeszłym to treningi 2x w tygodniu przez kilka miesięcy. Przy takiej częstotliwości treningów nie ma możliwości na poprawne zaadaptowanie się organizmu do wysiłku. W takim przypadku kurcze po 3-4 godzinach to raczej często się zdarzają...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#18 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 19 sierpień 2013 - 10:26

Prozor, ale zauważ, że masz tu dwa przypadki użytkowników KOmiX i ma(t)rek. Przy czym w tym drugim przypadku właśnie nie wiadomo w zasadzie, jak trening wygląda, co robi i z jaką częstotliwością. On chce tylko wiedzieć, "czy to mogą być objawy przemęczenia?", a nie "co ja robię źle?".

#19 CezaryCezary

CezaryCezary
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 19 sierpień 2013 - 17:18

W mojej ocenie na pytanie, "czy mogą być to objawy przemęczenia" należy odpowiedzieć twierdząco. Tak mogą, bo życie to nie tylko same dni treningowe ale także szkoła, praca, sen, dieta itd. To wszystko dotyczy jednego organizmu. Czasami ważniejsze od pytania jak trenujesz jest pytanie, jak się regenerujesz. Regeneracja moim zdaniem nie musi mieć charakteru biernego tzn. sen, zaniechanie treningu, ale powinna mięć charakter także czynny np. może należałoby zmniejszyć objętość treningu kolarskiego i znaleźć czas na basen, rozciąganie i masaże? Siłownia na inne partie mięśni niż nogi też nie zaszkodzi. To tylko propozycje, oczywiście każdy jest inny. Kolega nie pisze ile ma lat to także bardzo ważne. 

Ale przede wszystkim polecałbym następujące postępowanie: 

Nie zaszkodziłoby wykonać podstawowe badania krwi. Przemęczenie może być także wynikiem anemii. Miałem ten problem i u mnie po długotrwałych i częstych startach pojawiły się krwawienia z układu pokarmowego co spowodowało anemię. Kolega lekarz sportowy powiedział spokojnie, że u długodystansowców to dość popularne zjawisko. Zalecił leczenie i doszedłem do siebie. Dalej trenuję ale baczenie obserwuje organizm i robię częste badania. 

W przypadku mężczyzn szczególnie starszych przyczyny przemęczenia można również poszukać wykonując podstawowe badania poziomu hormonów testosteron, prolaktyna itd. To chyba jednak z racji wieku temat, który kolegów nie dotyczy. 

#20 ma(t)rek

ma(t)rek
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 19 sierpień 2013 - 19:13

Aby zawęzić problematykę kilka słów o mnie:

Przekroczyłem pięćdziesiątkę, do trzydziestki grałem w piłkę nożną (odpowiednik dzisiejszej 5/6 ligi), póżniej znacznie przytyłem, od kilku lat kolarstwo pozwala mi utrzymać odpowiednią wagę. Od ubiegłego roku jeźdźę trochę intensywniej, dłuższe dystanse, podjazdy, sprinty, starty w zawodach amatorskich. W ubiegłym roku przejechałem 12 kkm, w tym mam 9. W ubiegłym roku obserwowałem znaczny progres, a teraz zaskakuje mnie cofanie się osiągnięć. Przeczytałem co nieco o podstawach treningu, regeneracji, diecie, od czasu zauważenia niepokojących objawów stosuję się do nich bardziej rygorystycznie (wcześniej różnie z tym było), ale objawy nie ustępują.

Dodaj odpowiedź