Primo : dewielers nie ma veloce na stanie- ma fajna cene dla porownywarek....tak samo jak aksium. poza tym mialem maly problem z jednym z zakupow i stwarzali ogromne problemy z realizacja gwarancji . Nic juz u nich nie kupie.
Ad meritum : mialem veloce i mam centaura. roznice : klamki veloce sa 2/3 na przodzie ( jakby ktos chcial sobie kiedys 3 blaty miec ) , centaur tylko na 2 . klamki centaura chodza plynniej, zwlaszcza lewa. Znalazlem centaura jeszcze z alu lopatkami, wiec tu przewaga jest ewidentna ( ale to n.d. ) . Lancuch recorda i kasety veloce ( to samo co centaur, zreszta PP, lancuch, i kasety centaur to zrebrandowane veloce ).
Moim zdaniem za ok 400€ nie ma lepszej grupy szosowej. Mam teraz Campe w crossie ( rama szosowa nie lubi sie z campagnolo, zwlaszcza widelki z lancuchem ) , i zdarza sie, ze ludki, z ktorymi jezdze pytaja jak to robie, ze mi biegi tak szybko wchodza/schodza...
A finskie szutry to nie jebajka dla napedu.... albo kurz i latajace kamienie w ilosciach nie do wytlumaczenia, albo bryzgajace bloto ( mozna zobaczyc drozki na filmach z rajdu Finlandii - notabene jechali kolo mojego bylego domu ( 300m od .. ) :)
najbardziej dziwia sie tym "pier.....#%&/( " przy zmianie :)
pomijam, ze 2/3 z nich powinno co najmniej lancuch wyczyscic, bo syfu tyle, ze nie widac pinow ogniw (!!!- ale finowie tak maja- kupi sie nowy po sezonie....), wymienic linki i wyregulowac... co nie zmienia faktu, ze ja stawiam Veloce +- na poziomie 105, centaur to jeszcze nie Ultegra, ale blisko.
Gdybym "skladal" grupe ( co sie nie oplaca ) to klamki Centaur reszta Veloce. Lepiej kupic calego Centaura. I tu uwaga : REALNIE Centaur CARBON jest lzejszy od CARBON RED o ok 100g ( klamki i korba - z nieznanych mi powodow, ale tak jest )
Najtanszego centaura alu teraz ma bike-components.de i bike-discount, a carbona dewieler - ale jak juz pisalem, ja wiecej od nich nic nie kupie :-x