Jump to content

Photo

Campagnolo Centaur 10S B&r 2012 Vs Veloce 2012 10S - Opinie

20 replies to this topic

#1 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 August 2013 - 12:53

Witam. nie namierzyłem takiego tematu więc pozwalam sobie założyć nowy.

Chce złożyć nowy rower. Wchodzi w grę tylko Campa. Wybór mam spośród tych dwóch grup. Nic droższego nie wchodzi w grę. Chciałbym poznać wasze zdanie. Czy warto dołożyć 600 zł do Centaura czy różnica nie jest tego warta (6 stów piechotą nie chodzi jak wiadomo;).

Dotychczas używałem grupy składaka Campy Mirage/Veloce/Centaur, przy czym z Veloce miałem klamki i korbę, mirage przerzutki a z Centaura łańcuch i hamulce.  Generalnie wszystko działało (działa) elegancko no ale ciężko mi ocenić jakąkolwiek grupę, zwłąszcza że lata lecą (ja składałem z rocznika 2009) i technologia sie zmienia

http://www.wertykal....ackred-2012/322

http://www.wertykal....Veloce-10s/1320

Bedę wdzięczny za opinie.

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 August 2013 - 13:19

Osobiście wybrałbym wyższy model korb i ew. hamulce, resztę z Veloce, a zaoszczędzoną kasę zainwestował w lepsze koła.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 August 2013 - 13:30

Osobiście wybrałbym wyższy model korb i ew. hamulce, resztę z Veloce, a zaoszczędzoną kasę zainwestował w lepsze koła.

Też tak myślałem żeby korbę z Centaura wziąć. Koła narazie będą Campagnolo Scirocco z poprzedniego roweru.

#4 moren11

moren11
  • Użytkownik
  • 52 posts
  • SkądGryfów Śl

Posted 08 August 2013 - 13:58

Ja mam centaura 10 s jest ok lepiej mieć łańcuch z wyższej grupy na epayu kupuje bo tam taniej. Ostatnio wymieniłem klamki centaura carbon na centaur ergo carbon jest bardziej komfortowe 

#5 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 August 2013 - 14:10

>160 zł z przesyłką za łańcuch Centaur to nie jest jakaś porażająca cena. Mogę Wam załatwić taki sam taniej :P

rowerplus-logo-2.png

#6 moren11

moren11
  • Użytkownik
  • 52 posts
  • SkądGryfów Śl

Posted 08 August 2013 - 14:22

A niby z ebay to sam sobie kupię :)

#7 moren11

moren11
  • Użytkownik
  • 52 posts
  • SkądGryfów Śl

Posted 08 August 2013 - 14:24

A niby z ebay to sam sobie kupię :)

http://www.ebay.de/i...=item2324a37290

#8 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 posts
  • SkądNowy Sacz

Posted 08 August 2013 - 14:27

to i tak wychodzi ponad 160zl z przesylka

#9 moren11

moren11
  • Użytkownik
  • 52 posts
  • SkądGryfów Śl

Posted 08 August 2013 - 14:34

to i tak wychodzi ponad 160zl z przesylka

To jest przykład że ceny tam są takie same ale można kupić taniej. Nie wiem czemu mamy zachodnie ceny do naszych zarobków. To podaj swoją cenę i czy to na pewno będzie centaur oryginalnie zapkowany

#10 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 August 2013 - 14:56

Ceny mamy podobne, bo produkt jest globalny - to proste. Produkty lokalne (np. spożywcze) przeważnie mamy taniej. Ot, uroki globalizacji.

rowerplus-logo-2.png

#11 wtd

wtd
  • Użytkownik
  • 284 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 August 2013 - 15:12

A tam podobne ceny mamy wyższe 

Grupa Veloce jest za 400 euro z przesyłką na http://www.dewielers...peed-groep.html czyli max 1700zl.

Znajdźcie mi podobną ceną  w Polsce.

W wertykalu jest za 2100 zł http://www.wertykal....Veloce-10s/1320

#12 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 08 August 2013 - 15:23

Dotychczas używałem grupy składaka Campy Mirage/Veloce/Centaur, przy czym z Veloce miałem klamki i korbę, mirage przerzutki a z Centaura łańcuch i hamulce.  Generalnie wszystko działało (działa) elegancko no ale ciężko mi ocenić jakąkolwiek grupę, zwłąszcza że lata lecą (ja składałem z rocznika 2009) i technologia sie zmienia

http://www.wertykal....ackred-2012/322

http://www.wertykal....Veloce-10s/1320

Bedę wdzięczny za opinie.

Technologia się zmienia, tylko że w tych zmianach zwykle najbardziej chodzi o ograniczenie kosztów produkcji lub zmniejszenie trwałości, aby klient musiał wcześniej sięgnąć po nowy produkt.

Campagnolo stopniowo ogranicza też dostępność drobnych części zamiennych, grupując je w całe moduły, co często czyni regenerację nieopłacalną. 

To są właśnie te zalety postępu technologicznego. 

Oczywiście na nowym osprzęcie rower będzie jeździł o 50% szybciej ;-) .

P.S. Już szlag mnie trafia na tą nową wersję Forum!

Czy może mi ktoś powiedzieć, dlaczego moja odpowiedź na cytat zlała się z cytowanym fragmentem w jedną całość?

Stare Forum Szosowe wróć!!!

#13 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 08 August 2013 - 16:09

A tam podobne ceny mamy wyższe 

Grupa Veloce jest za 400 euro z przesyłką na http://www.dewielers...peed-groep.html czyli max 1700zl.

Znajdźcie mi podobną ceną  w Polsce.

W wertykalu jest za 2100 zł http://www.wertykal....Veloce-10s/1320

Porównujesz jeden bardzo tani sklep z jednym drogim sklepem, który jest jednocześnie oficjalnym dystrybutorem. Trochę mało sprawiedliwe jest takie porównywanie.

Poza tym: jeżeli kiedyś w Polsce będzie taki popyt na Campę, to zgodnie z prawem skali dystrybutorzy też będą w stanie komfortowo oferować tak świetne ceny. Obecnie jest to niewykonalne.

rowerplus-logo-2.png

#14 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 August 2013 - 20:35

Fajnie że zeszło na ceny łańcuchów i ebaya, ale czy ktoś coś w temacie chciałby dodać?;)

#15 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 09 August 2013 - 18:24

Primo : dewielers nie ma veloce na stanie- ma fajna cene dla porownywarek....tak samo jak aksium.  poza tym mialem maly problem z jednym z zakupow i stwarzali ogromne problemy z realizacja gwarancji . Nic juz u nich nie kupie. 

Ad meritum : mialem veloce i mam centaura. roznice : klamki veloce sa 2/3 na przodzie ( jakby ktos chcial sobie kiedys 3 blaty miec ) , centaur tylko na 2 . klamki centaura chodza plynniej, zwlaszcza lewa. Znalazlem centaura jeszcze z alu lopatkami, wiec tu przewaga jest ewidentna ( ale to n.d. ) . Lancuch recorda i kasety veloce ( to samo co centaur, zreszta PP, lancuch, i kasety centaur to zrebrandowane veloce ). 

Moim zdaniem za ok 400€ nie ma lepszej grupy szosowej.  Mam teraz Campe w crossie ( rama szosowa nie lubi sie z campagnolo, zwlaszcza widelki z lancuchem ) , i zdarza sie, ze ludki, z ktorymi jezdze pytaja jak to robie, ze mi biegi tak szybko wchodza/schodza... ;)

A finskie szutry to nie jebajka dla napedu.... albo kurz i latajace kamienie w ilosciach nie do wytlumaczenia, albo bryzgajace bloto ( mozna zobaczyc drozki na filmach z rajdu Finlandii - notabene jechali kolo mojego bylego domu ( 300m od .. ) :):) 

najbardziej dziwia sie tym "pier.....#%&/( " przy zmianie :):) :)   

pomijam, ze 2/3 z nich powinno co najmniej lancuch wyczyscic, bo syfu tyle, ze nie widac pinow ogniw (!!!- ale finowie tak maja- kupi sie nowy po sezonie....), wymienic linki i wyregulowac... co nie zmienia faktu, ze ja stawiam Veloce +- na poziomie 105, centaur to jeszcze nie Ultegra, ale blisko. 

Gdybym "skladal" grupe ( co sie nie oplaca ) to klamki Centaur reszta Veloce. Lepiej kupic calego Centaura. I tu uwaga : REALNIE Centaur CARBON jest lzejszy od CARBON RED o ok 100g ( klamki i korba - z nieznanych mi powodow, ale tak jest ) 

Najtanszego centaura alu teraz ma bike-components.de i bike-discount, a carbona dewieler - ale jak juz pisalem, ja wiecej od nich nic nie kupie :-x

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#16 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 09 August 2013 - 18:36

Jak sklepy w Polsce zaczna akceptowac karty kredytowe i wysylac za normalne pieniadze za granice to beda mialy takie obroty, ze Athene beda mogli sprzedawac w cenie Centaura .... A poki co zakutym lbom do malego rozumku tak oczywista rzecz jak platnosci karta online ( nie jakies smieszne przelewy ) nie wchodzi , to niech dalej placza. Sklepy w DE, GB, IRL i NL nie maja problemow... ani z cenami ani z platnosciami, ani z wysylka. I maja klientow. 

Ja nie kupuje w PL TYLKO z 1 powodu : platnosci+wysylka.   sklep dt kiedys zaproponowal mi 60€ za dostawe 2 obreczy za 80€ ..... i przelew :) :) :) :)  

#17 pythonpunk

pythonpunk
  • Użytkownik
  • 129 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 August 2013 - 15:19

a czym różni się power torque od ultra torque?

#18 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 16 August 2013 - 09:38

Waga i rozwiazaniem mocowania : Ultra ma tzw Hirscha - 2 czesci korby lacza sie posrodku suportu, w Power jest 1o ramie ( a la Shimano HT ) - minus PT jest taki, ze bez sciagacza nie zdejmiesz korby, minus UT to cena.  Bywaja UT , ktore podobno lubia "cykac" ( niedokladnosc wykonania ww Hirscha  ) i bywaja nieznane w UT problemy z mocowaniem ( sa luzy na lozyskach, tueja jest za dluga, mufa za krotka. ) .  

Patrzac na ceny korb UT, wzialbym Rotora, nawet NoQ . Cena ta sama, uniwersalnosc wieksza ( standard blatow ) i moge przy zmianie napedu zostawic korbe... plus suporty Rotor'a do wszystkich mozliwych standardow... .  Pomijam, ze Rotor jest lzejszy od UT az do Super Recorda. 

#19 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 posts
  • Skąddolny slask

Posted 27 August 2013 - 09:46

Nie warto doplacac do Centaura, ja sie z tego wyleczylem. Kiedys jak skladalem rower w wertykalu Krystyn pokazywal mi wyzsze grupy i sam mowil, ze w dzialaniu jest minimalna roznica - wtedy bylem napalony i nastawiony na lzejsze/niby lepsze... ostatnio do swojej grupy recorda kupilem lancuch veloce i kasete veloce, poza tym, ze zostalo w kieszeni sporo kasy niz jak gdybym kupil te czesci z recorda nie odczulem zadnej roznicy. A te gramy lzej to smiech na sali , nie ma to dla amatora zadnego znaczenia. Bralbym smialo veloce nie ma sensu nic wyzej oczywiscie to moje zdanie - mam kolegow, dla ktorych nadal siodlo lzejsze o 20g to duzo roznica i wola doplacic gruba kase za to.

W samym dzialaniu veloce bedzie niezawodne i na pewno wystarczajace-bedziesz zadowolony.

Co do UT mialem problem z cykajacymi miskami ale po rozebraniu i nasmarowaniu, dokreceniu wszystko ustalo i na razie 2 lata spokoj.

#20 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 01 September 2013 - 18:28

Primo : jesli masz 10tke Recorda mozesz brac kasety i lancuch Veloce. Jesli masz 11 to min Chrorus. 

Secundo : Klamki od Chorusa w gore maja inna funkcjonalnosc : zrzut o ile sie chce a nie po jednym. Niektorzy tak maja, ze musza to miec. Ja mam i w Sram'ie i w Centaurze po 1ym i troche tesknie za klamkami Recorda... Za to klamki Veloce sa 2/3 z przodu- co dal innych jest wartoscia dominujaca ( choc teraz mozna miec i Athene 3x11 )

Nastepna rzecz to "przycinanie" sie klamki Veloce na trimmingu. Problem znany i powszechny. Mi zdarzylo sie tylko kilka razy- ale jest to wielce irytujace. 

Tertio : Waga Veloce to Record + Siodlo, kierownica, Mostek i sztyca : wiec nie takie "w kij dmuchal"... Roznica w cenie tez.

Quattro: Record ma korbe Ultra Torque, Veloce Power Torque. Roznica dla amatora jest bardzo wyrazna : Korby Veloce bez sciagacza ( dedykowany 100€ ) nie zdejmiesz... 

Reply to this topic