Pewnie był ten temat ale nie mogłem go znaleźć.
Jak dobrać długość korb ???
korba i jej długość
Started By
woody
, 02 Apr 2009 09:27
8 replies to this topic
Gosc_kobrys_*
Posted 02 April 2009 - 10:36
Ja mam nogę 82cm - całe życie myślałem że jeżdże na 172,5 bo tak napisał mi poprzedni właściciel w specyfikacji roweru - jakie było moje zdziwienie 2tyg temu kiedy zdjąłem korby a na nich napis 170mm...
Niemniej jednak nowe też kupiłem 170mm bo jeździ mi się wysmienicie na takich przy 176cm wzrostu...
EDIT:
I wbrew temu co na stronie 53x39 napisane jest bez problemu jeżdżę na wysokich kadencjach rzędu 90-100.
Niemniej jednak nowe też kupiłem 170mm bo jeździ mi się wysmienicie na takich przy 176cm wzrostu...
EDIT:
I wbrew temu co na stronie 53x39 napisane jest bez problemu jeżdżę na wysokich kadencjach rzędu 90-100.
Gosc_Stas_*
Posted 07 April 2009 - 21:54
Standardowe korby to 170. Kiedys wszystkie mialy taką dlugość. Wedlug nowych norm powinienem uzywac korby 172,5 a nawet 175. I wlasnie 175 kiedys uzywalem przez dwa miesiące. Niestety zakres ruchu korb był na tyle większy i wyczuwalny, że był dla mnie bardzo niewygodny. Przy dużej kadencji odczuwalem bole w kolanach i biodrach. Zostaję przy korbach 170, absolutnie są najlepsze.
Stas
Stas
Gosc_Qba_*
Posted 07 April 2009 - 23:21
Bo tak jak wspomniałem kolarze preferujący wyższe kadencje- a do takich bez wątpienia należy Armstrong- śmigają na krótszych ramionach. Na dłuższych Lance nie byłby w stanie osiągać takich kadencji, tzn oczywiście dałby radę szybko kręcić ale na dłuższą metę nie było by to dla niego dobre, bardziej by się męczył, jego pedałowanie było by mniej efektywne i w konsekwencji dajmy na to na przykładowym etapie 25o km nie wykręciłby takiego czasu jak na krótszych ramionach...
Pozdro!
Pozdro!
Posted 09 August 2009 - 23:12
Pierwszy post więc witam serdecznie wszystkich na forum :-P Może ktoś bardziej doświadczony doradzi mi długość korby przy długośći nogi 89? Kadencja oscyluje w granicach 90-100, nie lubie przepychać. Sprawdziłem link, który dał Miguel i wynika że dla mnie powinna być 175 ale sam nie wiem?