Jump to content

Photo

Zwiększenie Masy Mięśniowej Nóg

31 replies to this topic

#21 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 posts
  • SkądWlkp

Posted 11 August 2013 - 17:11

Tak się teraz zastanawiam, czego Ditom oczekujesz. Piszesz, że jeździsz dla przyjemności (rekreacyjnie?) to i takie masz tej jazdy efekty. Myślę, że nie ma co liczyć, że nogi się nie wiem jak wyrobią, jeśli tak naprawdę nic konkretnego i sensownego w tym celu nie robisz. Odesłałem Ciebie do lektury. Można poczytać trochę o treningach siłowych na rowerze, jak i poza nim (które niekoniecznie muszą zwiększyć obwód uda), to stwierdziłeś, że jeździsz dla przyjemności. Taka jazda, o ile bardzo zdrowa i ogólnie pozytywna, sprawi raczej, że Twoje nogi będą bardziej zgrabne niż umięśnione. Nie mówiąc o tym, że, jak już zresztą ktoś tu napisał, jeśli masz mocną nogę, to i po wycieniowanej idzie poznać, jaka moc w niej drzemie.

P.S. jeśli post mój zabrzmiał złośliwie, to przepraszam. Starałem się ująć to jak najmilej, a jednocześnie jak najjaśniej. 

#22 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 12 August 2013 - 10:37

Tak się teraz zastanawiam, czego Ditom oczekujesz. Piszesz, że jeździsz dla przyjemności (rekreacyjnie?) to i takie masz tej jazdy efekty. Myślę, że nie ma co liczyć, że nogi się nie wiem jak wyrobią, jeśli tak naprawdę nic konkretnego i sensownego w tym celu nie robisz. Odesłałem Ciebie do lektury. Można poczytać trochę o treningach siłowych na rowerze, jak i poza nim (które niekoniecznie muszą zwiększyć obwód uda), to stwierdziłeś, że jeździsz dla przyjemności. Taka jazda, o ile bardzo zdrowa i ogólnie pozytywna, sprawi raczej, że Twoje nogi będą bardziej zgrabne niż umięśnione. Nie mówiąc o tym, że, jak już zresztą ktoś tu napisał, jeśli masz mocną nogę, to i po wycieniowanej idzie poznać, jaka moc w niej drzemie.

P.S. jeśli post mój zabrzmiał złośliwie, to przepraszam. Starałem się ująć to jak najmilej, a jednocześnie jak najjaśniej. 

Nie spoko, dlaczego złośliwie? Dzięki za porady. Teraz będę jeździł tak jak to do tej pory robiłem a w okolicy listopada zacznę cośmyśleć nad siłowym treningiem na siłce.

#23 Gosc_KarolinaGrabowska_*

Gosc_KarolinaGrabowska_*
  • Gość

Posted 07 September 2013 - 12:31

Mój brat, kiedy kolarstwem się parał robił ze mną "na barana", wtedy małą dziewczynką przysiady na jednej nodze. Robił masę ćwiczeń siłowych na obręcz biodrową i mięśnie ud. Kiedy robił siłę na rowerze - jeździł podjazdy na możliwie jak najtwardszym przełożeniu.

#24 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądMrzeżyno

Posted 07 October 2013 - 14:58

Podepnę się.

Czy rozbudowane mięśnie nóg faktycznie mają wpływ na moc przez nie generowaną?

Pytam gdyż ostatnio trenuję intensywniej i bardzo wysmukliły mi się nogi.

Chodzi o to że mam wrażenie że mam w nogach mniej siły.

Robię w tygodniu 4-5 wyjazdów po 60-70km,średnie prędkości oscylują w granicach 30-33km\h.

Żeby nie było,jeżdżę czysto amatorsko.

Mieszkam na pomorzu więc trasy płaskie.

#25 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 October 2013 - 15:13

Nie ma bezpośredniej korelacji - możesz rozbudować masę i być szybszym, ale możesz też stracić na szybkości. Najważniejsze to nie traktować masy jako celu do osiągnięcia, a jako środek i element treningu, którego celem jest maksymalna szybkość. Dodatkowa masa to tylko wtórny efekt, który w niektórych przypadkach wcale nie musi wystąpić albo może być słabo zauważalny (choćby w sytuacji, kiedy spada otłuszczenie ciała, za to przybywa tkanki mięśniowej).

Poza tym jeżeli popatrzysz na peleton, bez problemu zauważysz, że taki np. Cancellara to kawał byka z wielką nogą, Cavendish też ma kawał uda, a Froome to zupełny patyczak - a mimo to wszyscy trzej są szybcy, tylko każdy w inny sposób i na innym typie tras :) Wszystko zależy więc od tego, co dokładnie chcesz osiągnąć, ale też jakie masz indywidualne predyspozycje, bo od nich także sporo zależy.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#26 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 399 posts
  • SkądReykjavík

Posted 07 October 2013 - 18:00

To nie jest kolaż, ale uda ma silne.

youtube.com/watch?v=qjYige2pTmo

#27 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 07 October 2013 - 18:10

Robię w tygodniu 4-5 wyjazdów po 60-70km,średnie prędkości oscylują w granicach 30-33km\h.

- Może to za dużo póki co dla Twojego organizmu?

- Może robisz to samo od dłuższego czasu bez przerwy?

- Może trzeba zrobić regenerację?

- Może trzeba wrzucić nowy plan treningowy dla odświeżenia?

- Może Ci się psychicznie nie chce?

- MOŻE DIETA KULEJE?

Jest bardzo wiele niewiadomych - nawet nie powiedziałeś czy Twoja waga się zmniejszyła/zwiększyła...

Samo wysmuklenie nóg to może być efekt nawet tylko perspektywy.

Jeśli szukasz porady to musisz podać więcej szczegółów.

Ja bym stawiał na nieodpowiednią dietę i brak wymaganej regeneracji jako, że są to najpowszechniejsze błędy osób niedbających o to.

#28 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądMrzeżyno

Posted 08 October 2013 - 09:17

- Może to za dużo póki co dla Twojego organizmu?

- Może robisz to samo od dłuższego czasu bez przerwy?

- Może trzeba zrobić regenerację?

- Może trzeba wrzucić nowy plan treningowy dla odświeżenia?

- Może Ci się psychicznie nie chce?

- MOŻE DIETA KULEJE?

-Jeżdżę już 6 lat,regularnie,cały rok,zima nie zima.

Wcześniej jeździłem MTB,na szosie to mój pierwszy sezon,miałem z szosą styczność kilkukrotnie,ale dopiero teraz całkowicie mnie pochłonęła.

Nie była to jazda wyczynowa,ale amatorska z zacięciem,na pewno nie po ścieżkach z koszyczkiem ;)

-Mam kilka tras i staram się nie poddawać monotonii i często sobie zmieniam. 

-Jak czuję że coś nie tak,mam zły dzień to robię wolne

-Czytam porady treningowe tu na forum i w innych miejscach,staram się robić to z głową,choć mój trening to nie zażynanie się na śmierć,staram się czerpać przyjemność z jazdy,a przy okazji poprawić wydajność

-Psychicznie chyba ok ze mną ;) inaczej rower poszedł by w kąt już dawno bo kryzysy były

-Z dietą to bywa różnie,ale staram się jeść w miarę zdrowo i konkretne rzeczy a nie fast-foody itp (warzywa,owoce,makarony itp.)

Jak zaczynałem jeździć kilka lat temu,ważyłem 87kg przy wzroście 182.

Jeżdżąc góralem (XC) po pomorzu moja waga zeszła do około 75kg w ciągu 5lat

Na początku tego roku ważyłem 72kg

Od momentu przerzucenia się całkowicie na szosę,waga oscyluje w granicach 70kg.Do tego skurczyłem się do 180cm wzrostu :D

Wydaje mi się więc że powinno być ok,może mam takie wrażenie gdyż jednak szosa to zupełnie co innego (jazda bardziej równa,inne przełożenia,kadencja,nawet mięśnie pracują inaczej z tego co wiem)

Zejście z wagi nie było w ciągu roku,tylko rozłożone w czasie,więc chyba to nie to.Wiem że nie można schodzić 10% masy w krótkim czasie bo to szok dla organizmu.

Zastanawiam się więc jaki wpływ ma waga i mięśnie nóg na siłę przekazywaną na korby.

Wystarczy porównać np. kolarzy torowych do szosowych-to kolarstwo i to kolarstwo tylko że torowiec ma kopyto jak koń,a szosowiec powiedzmy racicę jak sarna :D i teraz który ma większy potencjał i silę?

#29 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 08 October 2013 - 11:15

Porownujesz dwie, dosc zroznicowane dyscypliny. 

Na torze uzyskuje sie bardzo duze wartosci mocy w stosunkowo krotkim czasie.

Do tego potrzebne sa miesnie, czym wiecej, tym lepiej.

Dla porownania:

Przecietny kolarz amator jest w stanie wytworzyc 3 watty na kilogram w czasie dluzszym niz jedna godzina (ok. 200 wattow dla 70kg pacjenta).

Topowi amatorzy (prawie pro, aczkolwiek prawie robi duza roznice) wytwarzaja ok. 5 wattow na kilogram. 

Pro peleton to juz zakres 6 wattow na kilogram. Ci ktorzy wygrywaja wyscigi, wartosci mocy dochodza do 6.4W/kg.

Tu chodzi o utrzymanie max wartosci mocy w stosunkowo dlugim okresie czasu, kilka godzin.

A teraz tor, tu czas trwania wysilku jest stosunkowo bardzo krotki.

Dzieki temu watosci mocy dochodza do kosmicznych liczb, rzedu 2000W, 25W/kg! W wyscigu szosowym, w koncowych metrach, sprinterzy uzyskuja wartosci rzedu 1700W.

Zwroc uwage na ich budowe ciala. To nie sa zawodnicy o anatomi Frooma, czy "malego" Kolumbijczyka, cytujac znanych komentatorow. Przyklad A Greipel (szosowy terminator).

To tak apropo wagi i miesni nog  ;-)

#30 Dobry

Dobry
  • Użytkownik
  • 78 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 08 October 2013 - 12:12

Nie rozumiem w tym przypadku czepiania się Tompoza. Nie ma lepszego ćwiczenia na rozwój masy mięśniowej od przysiadów ze sztangą. Niekoniecznie muszą być ciężarowe, dla dobra kolan mogą być trójbojowe (biodra poniżej kolan). 6-10 powtórzeń, po 5-6 serii, po 2-3 razy w tygodniu i będzie dobra masa (może to potrwać z pół roku, ale zadziała ;) ).

Przysiadów na jednej nodze obawiałbym się - kolano może być w tym przypadku niestabilne i można sobie zrobić poważne kuku.

Przy przysiadach koniecznie pamiętaj o "trzymaniu kręgosłupa prosto", garbienie, koci grzbiet mogą bardzo zaszkodzić.

Nie zaszkodzi też martwy ciąg i skłony ze sztangą (o ile się będzie to robić z trzymanym kręgosłupem, rzecz jasna).

#31 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądMrzeżyno

Posted 09 October 2013 - 08:36

A teraz tor, tu czas trwania wysilku jest stosunkowo bardzo krotki.

Dzieki temu watosci mocy dochodza do kosmicznych liczb, rzedu 2000W, 25W/kg! W wyscigu szosowym, w koncowych metrach, sprinterzy uzyskuja wartosci rzedu 1700W.

No czyli wychodzi na to że szosowcy są słabsi,ale bardziej wytrzymali.Więc jednak mięśnie mają znaczenie.

#32 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 09 October 2013 - 08:40

@det0maso - Oczywiście, że mają - w końcu to mięśnie napędzają rower ;) Ale to nie oznacza wcale, że większa masa=większa szybkość - gdyby tak było, Pudzian nosiłby tęczową koszulkę.

@Dobry - mogę się mylić, ale dla mnie to nie wygląda jak czepianie się Tompoza ze względu na zaproponowanie przysiadów. Po prostu ktoś inny uzupełnił tę uwagę o to, że same ćwiczenia bez diety po prostu nie działają :)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Reply to this topic