Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Karkonosze] Prośba O Trasę

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojtas7

wojtas7
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 sierpień 2013 - 19:03

Hej

proszę o informacje odnośnie możliwości zrobienia pętli po dobrej jakości szosach, górskich podjazdach - najlepiej z miejscowości Kowary, podjazd na Okraj i co dalej? Da radę podjechać szosą pętlę żeby zakręcić wokół Śnieżki po szosach i wrócić do Kowar?

Dzieki.

#2 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 507 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 16 sierpień 2013 - 20:26

Jasne. Tylko w drugą stronę na przykład :D Moja ulubiona pętelka, wygląda jakoś tak. Gdyby ruszać z Kowar:

Kowary -> Karpacz -> Sosnówka -> Podgórzyn -> Przełęcz Karkonoska przez Przesiekę -> Vrchlabi (czy jak to się tam zwało), potem w lewo w stronę Trutnova, ale wcześniej odbijasz na jakiś Czerny Dul (czy jakoś podobnie, z pamięci piszę), a potem walisz na Okraj i w dół do Kowar. Może nie bardzo długa pętla, ale treściwa, zawsze można ją trochę zagmatwać :)

Jakość szos będzie w miarę. Ten kawałek w Czechach (Czerny Dul) był remontowany rok temu, wcześniej było tam słabo (ale to tylko kawałek). Jakieś przeszkadzające dziury to dopiero zjeżdżając do Kowar, ale też bez przesady. Chociaż mogę być nieobiektywny, mnie jest w stanie zirytować dopiero prawdziwe kartoflisko :)

#3 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 17 sierpień 2013 - 07:24

W czeskich Karkonoszach generalnie same wąskie asfalty ale nawierzchnia Ok.

Dla przykładu -Kowary-Okraj-dalel Pec pod Snieżką główną drogą albo wąskim asfaltem ( odbicie w prawo w połowie zjazdu na Janowe Boudy ,, potem zjazd do Peca)

Teraz najważniejsza część- podjazd z Peca na Górę ( ca 1100) 3 możliwości zerknij na mapę tutaj http://www.cykloserv...797P15.76454P14  drogi 20 albo żółty szlak do punktu u Leśni Boudy też asfalt. 

( ten kawałek ca 3 km ale ostro w górę miejscami 20%)

Potem można zjechac do Cerny Dul ale ciekawsza trasa prowadzi drogą 1B nie mylić z 18 bo tam na końcu szuter ( Najłatwiej do niej się dostać jadąc z Peca właśnie żółtym szlakiem)

Jedziemy 1B różne wersje albo wpierw zjechać do Dolni Dvór i potem na Vrchlabi dalejj Spindlerov Mlyn , Przelecz Karkonowksa i zjazd do Polski . 

Można też dojechać 1B  do samego Strażnego ,a potem zjechać w dół do drogi Vrchlabi Spindlerovy Mlyn 

Take pętle to w sumie ponad 2 tyś przewyższenia .i ca 110 km.

Najwyżej wjedziesz rowerem po asflacie  na Modre Sedlo 1509 ( droga 1A) , możliwy tez wjazd na Cerna Hora ( blisko Janskich Lazny )

Jest też kilka fajnych asflatowych możlwiości koło Harrachova ( np Dvoracky )

Podjazd przez Horni Misecki do Vrbatowej Boudy ( ponad 1400) niestety rozkopany częsciowo .

Mogłbym wstawić kilka plików gpx z trasami ale nie za bardzo widać tutaj opcję.Ewentualnie na priv ale to dopiero dziś wieczorem , pewnie będzie za późno.

#4 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 17 sierpień 2013 - 08:10

Po stronie polskiej asfalty w Karkonoszach przypominają powierzchnię księżyca, i raczej nadają się do jakiegoś enduro/cross, lub testów wytrzymałościowych przyrodzenia - i uważaj na zjazdach żebyś się po prostu "nie zabił".

Po stronie czeskiej ... to już koledzy napisali :)

#5 wojtas7

wojtas7
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 sierpień 2013 - 06:33

bardzo bym prosił o .gpx może być priv mail [email protected] odnośnie trasek w Czechach. Kowary wydają się dobrą miejscówką na zostawienie auta jadąc z Wrocławia. Dzieki!

#6 kujawiak

kujawiak
  • Użytkownik
  • 126 postów
  • SkądKruszwica/Bolesławiec

Napisano 24 styczeń 2014 - 20:32

panowie też myslałem o karkonoszach i pytanko czy jest możliwość zrobienia pętli swieradów-szklarska-swieradów? patrzylem na google earth ale nie pokazuje pętli

#7 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 24 styczeń 2014 - 21:45

To popatrz na zwykłą mapę zamiast jakieś wynalazki. Ze Szklarskiej możesz wrócić do Świeradowa przez Jelenią G. Gryfów i Mirsk ale to nudna trasa, duży ruch samochodów szczególnie na 30-tce. Dużo ciekawiej ze Szklarskiej na Jakuszyce i powrót do Świeradowa po czeskiej stronie.
  • mag... lubi to

#8 Gosc_Altimetr_*

Gosc_Altimetr_*
  • Gość

Napisano 24 styczeń 2014 - 22:16

Ja jakbym  był w Świeradowie, to zaliczyłbym lepiej kultowe podjazdy z tamtych okolic.  Szczególnie Stóg Izerski od Świeradowa zobacz: www.altimetr.pl/stog-izerski2.html lub jeszcze trudniej,  czyli od Czerniawy www.altimetr.pl/stog-izerski.html  Nie wiem tylko, czy aby tam przypadkiem śnieg nie leży.

W ogóle zobacz też podjazdy z gór Izerskich www.altimetr.pl/gory-izerskie.html  Tam jest gdzie jeździć.

Jeśli chodzi o pętle można zrobić pętle Swieradów drogą krajową przez Rozdroże Izerskie do Szklarskiej, potem główną do Jakuszyc. www.altimetr.pl/podjazd-jakuszyce.html

Tam skręcić na kopalnie Stanisław www.altimetr.pl/podjazd-kopalniastanislaw.html i potem szutrem na Rozdroże Izerskie. Z tym, że podjazd pod Kopalnie to raczej na Mtb. Zresztą przeczytaj opisy tych tras i będziesz miał jasność

Pozdrawiam

#9 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 25 styczeń 2014 - 16:17

Jaki dystans i rower ( rozumiem szosa ale nie do końca gładki asfalt albo szuter też wchodzą w grę ). ?

Mój ulubiony powrót ze Świeradowa to  drogą od stacji PkP w lewo na górę na ca.Sępia Góra. Potem dojedziesz wąskim asfaltem przez górkę która w bazie jest oznaczona Kamienica do Rozdroża Izerskiego ( asfalt ale na kolarce trzeba uważać bo nie jest gładko). Inna wersja to od Swieradowa do Krobicy ,Kotliny i ostro nowym asflaltem w prawo w górę potem na Rozdroże .

Można też na około tj  Świeradów, Proszowa  ( albo inne warianty Mirsk,lub Gierczyn  Mlądz, Rębiszów , Nowa Kamienica itp), Kwieciszowice, Antoniów , Zimna Przełęcz ,Piechowice-Szklarska . 

Przez Czechy to taka najprostsza pętla Jakuszyce, Harrakhov,Polubny, Smedawa Chata ( przez pod Bukowcem albo główną drogą ) potem zjazd do Bily Potok , Lazne Liberda, Nowe Mesto Pod Smrekiem , Czerniawę do Swieradowa .Od Smedava Chata można też skrótami obok Single Tracka  tam cąły czas wąski asfalt. Jak na goralu to sobie można skrócic i wrócić przez Smrek .

Najcięższa wersja to powrót z Czerniawy na ca.Stóg Izerski potem zjazd bezpośr. do Świeradowa albo troszkę przed ale żeby tam się wdrapać na kolarce to musisz mieć niezłą parę i odpowiednie tryby .

Mogę wykreślić przykładowe gpxy nawet z wykresami  to jest chwila  w Locusie tylko muszę wiedzieć  przybliżone  inf o  dystansie, przewyższeniach , no i rowerze czy szutry się kwalifikują.

(Teraz  droga Szklarska-Świeradów w śniegu na 100%.)

#10 kujawiak

kujawiak
  • Użytkownik
  • 126 postów

Napisano 26 styczeń 2014 - 16:25

dzięki panowie z apomoc obczaje wasze propozycje.

#11 kujawiak

kujawiak
  • Użytkownik
  • 126 postów

Napisano 26 styczeń 2014 - 16:27

chodzi o pętle tylko dla szosy. Mam zamiar podjechać do świeradowa autem wsiąść na rower i walnąć pętelke.

#12 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 27 styczeń 2014 - 22:56

Kilka przykładowych asfaltowych pętli Swieradów -Szklarska. Chodziło mi bardziej o pokazanie gdzie są asfalty a nie jakieś super propozycje tras bo jak jechać, wiadomo każdy sam sobie obmyśla plan , (ale dobrze wiedzieć czy asfalt np. czy szuter)

W spakowanym pliku gpx + 2 pliki graficzne wykres oraz inf o trasie np przewyższenia , dystans itd

https://www.dropbox....czechy_lżej.zip

https://www.dropbox....se7/kotlina.zip

https://www.dropbox....8ef/pagórki.zip

https://www.dropbox..../petla_hard.zip

https://www.dropbox....duw/plokowy.zip

Gpx mozna otworzyć choćby tutaj http://www.cykloserv...5000P15.75000P7  po wybraniu opcji import. Tam dużo lepsze mapy od Googlowskich.

#13 kujawiak

kujawiak
  • Użytkownik
  • 126 postów

Napisano 02 luty 2014 - 19:31

wielkie dzięki jak tylko pogszam dopisze to ruszam w droge:D

#14 kujawiak

kujawiak
  • Użytkownik
  • 126 postów

Napisano 02 luty 2014 - 19:31

pogoda:D

#15 ciaptak

ciaptak
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądLeszno

Napisano 26 marzec 2014 - 21:15

WItam

W przyszły weekend wybieram się w rejon świeradowa i szkalrskiej. Planuję pojeździź troszkę na rowerze szosowym. Jest ktoś w stanie podrzucić jakąś fajną asfaltową pętlę o długości do 60km z podjazdami (ale bez szaleństw typu katorga:)) Wiem, że tutaj wiele już było, ale w sumei większość jest dla mnie za długa. Mam 2 max 3 godziny czasu ręszta czasu musze poświęcić dla żonki.

P.S Czy ten gpx pod nazwą kotlinka to jest asfalt?

Dodaj odpowiedź