spd , spd-r , spd-sl czy może look ?
Posted 13 June 2010 - 22:52
Posted 14 June 2010 - 19:48
Mój pogląd na pedały Time jest może dla większości kontrowersyjny : otóż Time mają tzw. recentering float, a on jak w wielu zachodnich artykułach można przeczytać jest właśnie niezdrowy dla kolan. Delikatne struktury ścięgien, stawów, musza więc wtedy 'siłować' się z tym by utrzymać nogę w odpowiedniej pozycji. Time ma jedną i tylko jedną przewagę: lateral float o wielkosci 2,5 mm. Wazniejszy jest jednak angular float czyli luz kątowy. Warto dodać że teraz nawet Look prócz swojego standardowego angular float okreslanego przez 2 z 3 rodzajów bloków ma możliwość regulacji lateral movement. Kolejny plus LOOKA to to że właśnie nie mają one szkodliwego dla kolan recentering angular float, to nie znaczy jednak że jest to bezoporowy float, gdyż taki (prawie) mają Speedplay. Look ma tzw. friction float. I moim zdaniem teoretycznie, jest to dobry float, lepszy niż speedplayowe slynne odczucie poruszania sie po lodzie, czy Tima- centrująca angular fllat sprężyna, narażająca na duże naprężenia staw. To moje zdanie.
Look w czerwonych blokach zdaje się mieć odpowiednią ilosć luzu ( 9 stopni), stawiam więc na LOOK i friction float, dodam że mialem dziś możliwość przymierzenia u kumpla Keo i bardzo mi to pasuje (w sensie odczucia luzu)
Moim zdaniem mało się coś w Polsce mówi o realnym funkcjonowaniu floatu w pedałach i korzyści wynikających z poszczególnych mechanizmów.
Posted 14 June 2010 - 22:18
Posted 19 June 2010 - 17:19
Uzywalem oba modele.
KEO 2 Max z czerwonymi blokami sa tak samo przyjazne dla kolan jak RXS. Nigdy nie odczuwalem zadnego dyskomfortu z powodu mechanizmu centrujacego w RXS, a naklepalem w nich wiele kilometrow.
Najwiekszym minusem Keo jest skomplikowane wpinanie sie (pedal nie ustawia sie samoczynnie do wpiecia). Tutaj przewage zyskuje RXS gdzie wpinanie sie jest wlasciwie intuicyjne. Czasami mnie to drazni gdyz uzywajac Keo Max i mieszkajac w duzym miescie, mam utrudnione wpinanie sie po ruszeniu na zielonym swietle.
Kolejnym minusem Keo sa bardzo latwo-scieralne bloki. Dlatego chodzenie w nich trzeba ograniczyc do minimum.
Oba modele oferuja dobre podparcie i porownywalny komfort.
Posted 20 June 2010 - 16:38
2 sprawa, ustawiłem sobie największy luz w tych pedałach a i tak ciężko się wypiąć. Nie powinno być tak, że jak dam na min. to but prawie sam wychodzi? Teraz muszę dość mocno szarpnąć, żeby się wypiął :-)
Posted 20 June 2010 - 19:14
Czemu się odkręcają, nie mam pojęcia.. może spróbuj na loctite wkręcić Mi się raczej zapiekają i cieżko je wykręcić po 8 miesiącach używania - przed zużyciem ich nie odkręcam ani raz..
Posted 22 June 2010 - 14:45
Zawsze jak masz stopę/buta sztwyniej zamocowanego, w sensie, że noga Ci nie lata po pedale, i masz możliwość pchania i ciągnięcia pedałów, to oczywistym jest, że masz możliwość szybszej jazdy.
Też zaczynałem od nosków, zaliczyłem kilka gleb w nich i dzięki temu łatwiej mi poszło z lookami. Lepszym, ale i dużo droższym rozwiązaniem są pedały zatrzaskowe - nawet te najtańsze. Możesz też kupić używane pedały na początek - ktoś miał je tu do sprzedania, nie wiem czy nie xubix. Będą lekko wyrobione(nie zużyte) i łatwiej się będzie wpinało. Na początek w sam raz.
Noski to też dość dobre rozwiązanie, ale albo się od razu zniechęcisz, albo po jakimś czasie zdecydujesz się na pedały zatrzaskowe. Idź do babci jak dostanie rentę i coś Ci odpali na pedały
Posted 22 June 2010 - 17:51
Noski i paski już kupiłem. Używane bo używane ale po co przepłacać...Możesz też kupić używane pedały na początek - ktoś miał je tu do sprzedania, nie wiem czy nie xubix. Będą lekko wyrobione(nie zużyte) i łatwiej się będzie wpinało. Na początek w sam raz.
Idź do babci jak dostanie rentę i coś Ci odpali na pedały
Mieszkam na wsi. Pójdę do cioci pomóc w polu to coś się zarobi Na razie inne rzeczy mam na oku. Nowe klamki, opony i przy okazji obręcz(e).
Posted 25 June 2010 - 07:25
Pedały Look Keo Classic podejdą do Sidi Raiden, czy się mylę? I czy te pedały z dołaczonymi blokami są warte 200 zł? I czy podejdą pedała spd-sl shimano (r540 np. - przy okazji ile warto za takie dać) do bloków look? Wiem, że trochę dużo pytajników, będe wdzięczny jeśli ktoś odpowie
Posted 25 June 2010 - 09:15
r540
Noct, jeżeli chodzi o kompatybilność bloków look z spd-sl i odrotnie, to od razu widać ;>
Jeśli chodzi o buty, jeżeli mają rozstaw śrub po trójkącie, to będą kompatybilne z spd-sl i z lookami także. Wybór tego lub tego należy już do Ciebie. Ja jestem zwolennikiem looków - niektórzy pewnie z spd-sl. Z obydwóch rozwiązań powinieneś być zadowolony.
Jak kupowałem te właśnie looki, to dawałem za nie więcej półtora roku temu i jestem z nich zadowolony - nadal dobrze się sprawują, docisk dobry, nie mają żadnych luzów i nigdy ich nie czyściłem, a zdarzał się i przypadkowy przełaj łąką, czy błotem Dostały samochodem, raz uderzyły o beton przy glebie i poza rysą żadnych problemów z nimi(odpukać!) Jedyną wadą moich jest lekkie wytarcie tego tworzywa na środku pedału od wypinania się, co w jeździe nei przeszkadza.
Posted 28 June 2010 - 13:03
1. http://shimano-polsk...86W.-type-.html
2. http://www.velo.com....=17&pk=%&id=897
W sklepie mówili, że w podeszwie nie ma większych różnic a w Shimano lepsze zapięcia...