Jump to content

Photo

spd , spd-r , spd-sl czy może look ?

1720 replies to this topic

#1361 gruber

gruber
  • Użytkownik
  • 110 posts
  • SkądSkawina

Posted 20 January 2015 - 16:18

Wczoraj testowałem mój nowo nabyty zestaw szosowy. Napiszę o moich wrażeniach po pierwszej jeździe. Najpierw schodzenie po schodach. Senior  po dwóch operacjach biodra nie  dał by mi szans.... Wpinanie - trzeba się przyzwyczaić ale wiadomo gorsze niż w mtb. Pierwsze kilometry rozgrzewki... żadnej różnicy do mtb. Po 5 kilometrach pojawił się ból stóp od zewnętrznej strony. Kiedy przechylałem stopy do wewnątrz było wygodniej. Miałem zakończyć po 20 km i przesiąść się na drugi rower aby dokończyć trening. Ale w końcu ból minął i przy kręceniu w zwykłym tempie odczuwałem, że kręci mi się trochę lepiej niż w mtb. Dopiero jak stanąłem na pedały to uwidoczniła się przewaga systemu szosowego. Teraz różnica była zauważalna ale nie jakaś znów ogromna. Na stojąco kręci się bardziej stabilnie i przyjemnie niż w mtb. Miałem wrażenie, że mam większą moc w nogach. Podobało mi się to na tyle, że stawałem na pedały przy każdym podjeździe  :-D . Muszę jeszcze skorygować ustawienie bloków choć mam kłopot bo ośki tych pedałów jakby krótsze niż w moich mtb i tył buta już prawie dotyka korby.

Podsumowując wrażenia po pierwszej jeździe:

Gdybym na ten zestaw szosowy miał wydać pieniądze ciężko zarobione i miał tylko ten jeden rower to drugi raz chyba bym nie podjął decyzji o przejściu z mtb na szosę. Ale kasa łatwo przyszła i oprócz tego "specjalistycznego pędzidła" szosowego :-D mam drugą szosę z zestawem mtb więc nie żałuję.

Żeby nie było podkreślam, że to są moje pierwsze wrażenia spisane na gorąco cobym później nie zapomniał. A elaborat ten napisałem dla osób, które mają podobny dylemat jak ja. Być może jak nabiorę wprawy i kolana i stopy się przyzwyczają to zyski będą bardziej odczuwalne.

#1362 _pato_

_pato_
  • Użytkownik
  • 6 posts

Posted 27 January 2015 - 08:22

Witam, pytanie do mikroos czy pedały XLC S13 są już dostępne ??

#1363 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 January 2015 - 08:43

Cześć,

Pedały S13 będą u mnie dostępne około 4 lutego. Zamawiam kilka par na górkę, więc jak tylko dojadą, dam Wam znać.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1364 Krzysztof Z

Krzysztof Z
  • Użytkownik
  • 23 posts

Posted 27 January 2015 - 15:08

Kolego mikroos pisałem do Ciebie na PW ale masz chyba zapchaną skrzynkę :)

Też jestem zainteresowany pedałami S13.

#1365 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 January 2015 - 15:51

Krzysztof - przepraszam za zamieszanie. Napisz proszę jeszcze raz. Dziś mam jeszcze lekki młyn, ale odpiszę najpóźniej jutro. Pozdrawiam!

rowerplus-logo-2.png

#1366 Cameyo

Cameyo
  • Użytkownik
  • 21 posts

Posted 28 January 2015 - 11:46

Cześć mikroos,

odezwiesz się pls na priv? CHyba masz zapchaną skrzynkę.

Pozdrawiam

Kamil

#1367 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 January 2015 - 13:28

Znowu zapchana? ;) Najmocniej przepraszam, już do Ciebie piszę.

Pozdrawiam,

Wojtek

rowerplus-logo-2.png

#1368 kamil2526

kamil2526
  • Użytkownik
  • 13 posts
  • SkądWarszawa

Posted 24 February 2015 - 12:34

Przejrzałem poprzednie strony tego tematu (nie wszystkie oczywiście) i mam troche mętlik w głowie, troche tak jest że każdy swoje chwali, a ja przesiadam się ze zwykłych spd mtb na szosowe i mam do wydania powiedzmy 300zł. Bardziej konkretnie to myślę pomiędzy, Look Keo Classic 2, Shimano 105 5700, Time Xpresso 4 lub 6. W tym budżecie mniej wiecej też już Look Keo 2 Max (ale ponoć słabe łozyska, lubią trzeszczeć). Xpresso 6 delikatnie wychodzi poza budżet ale byłbym w stanie to przełknąć (tyle że była seria wadliwa, a pewności że na takie nie trafie nie mam, dlatego biore xpresso 4 pod uwage). buty to sidi kaos. Co byście kupili na moim miejscu? dzięki za wszelki sugestie  :->

#1369 pol28

pol28
  • Użytkownik
  • 17 posts

Posted 28 February 2015 - 20:15

Mam zamiar zakupić pedły do mojej szosy. Raczej będe szukał czegoś używanego chce aby były lekkie. 
Od looka keo 2 max lub keo classic... A od shimano chyba tylko ultegra wchodzi w grę . 
Co polecacie?

#1370 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 posts
  • SkądKlucze

Posted 19 March 2015 - 21:44

Forowicze, jak się zapamietuje ustawienie bloków klipsem w Look-ach?

W ogóle nie wiem o co chodzi...

#1371 kuman7

kuman7
  • Użytkownik
  • 221 posts
  • Skądwałcz

Posted 20 March 2015 - 18:49

Co z dostępnością  XLC S13?

#1372 piter600

piter600
  • Użytkownik
  • 28 posts

Posted 22 March 2015 - 20:46

Wiatm, przymierzam się do zakupu pierwszej szosówki (wcześniej rower mtb na platformach) i zastanawiam się nad wyborem pedałów. Nie chce kupować typowych pedałów szosowych tylko zwykłe spd. Na oku mam poniższe pedały:

-Shimano PD M520 http://rower.com.pl/...mtb-atb-srebrne

-Shimano PD M540 http://rower.com.pl/...g-mtb-atb-biale

-XLC PD -S15 http://rower.com.pl/...b-szaro-srebrne

Jak myślicie które z nich byłyby najlepsze na szosę ?

#1373 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 March 2015 - 20:49

PD-S15 mają łożyska maszynowe, znacznie bardziej przyjazne dla użytkownika, i są bez porównania lżejsze. Z Shimano bywa różnie - na jednych zrobisz 20000 km bez serwisu, inne po 1000 km łapią luzy (które można oczywiście skontrować, ale chyba nie po to kupujemy sprzęt, żeby od razu w nim grzebać?).

W dodatku w M520 masz plastikowe nakrętki trzymające oś w korpusie, które dość łatwo przekręcić i uszkodzić.

rowerplus-logo-2.png

#1374 piter600

piter600
  • Użytkownik
  • 28 posts

Posted 22 March 2015 - 21:56

dzięki, wobec tego zdecyduje się na PD-S15

#1375 Prz

Prz
  • Użytkownik
  • 233 posts

Posted 29 March 2015 - 14:47

W przełaju używam na codzień butów SPD z Lidla (zeszłorocnych) i pedałów M520. Niedawno okazyjnie udało mi się kupić buty Shimano R078, na wakacje planuję "uszosowić" rower. Buty te są kompatybilne zarówno z systemami MTB, jak i szosowymi. Czy jest sens wykładać 150-200 zł na szosowe pedały, czy po prostu dokręcić do nich bloki MTB i jeździć na M520 z butami szosowymi?

#1376 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 29 March 2015 - 15:14

Najprościej jest poczytać na temat systemów w necie, choćby tu na forum, biorąc pod uwagę preferencje użytkowników najbliższe własnym.

#1377 Prz

Prz
  • Użytkownik
  • 233 posts

Posted 29 March 2015 - 15:37

Główne pytanie moje jest takie, czy mając już pedały SPD i buty szosowe kompatybilne z nimi, warto dokładać do dodatkowych pedałów szosowych, czy lepiej zostać przy tym, co mam ;) Tak jak wspomniałem, jeżdżę przełajem i przez większość roku korzystam z uroków lasów wokół Trójmiasta (więc z SPD nie rezygnuję), ale w wakacje lasów mam jak na lekarstwo, za to dużo płaskich szos, więc chcę zrobić bardziej szosę z przełaja na ten czas.

#1378 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 29 March 2015 - 16:40

Jak dla mnie, nie warto. Miałem wiele lat pedały szosowe, zmieniłem na SPD ze względu na wygodniejsze buty. Wielkich zmian nie czuję, ale moja jazda to trochę mocniejsza rekreacja.  pozdr

#1379 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 posts
  • Skąddolny slask

Posted 23 April 2015 - 09:38

Miałem look keo 2 max meczylem sie z nimi 2-3 lata (wracajace skrzypienie) i w koncu je odlozylem. Potem pomyslalem, ze kupie shimano bo mialem kiedys z 5 lat takie stare shimanowskie i nie bylo skrzypienia zadnego, kupilem 105-tki, rok byla cisza ale wczoraj jest nieprzyjemne strzykanie w lewym pedale - zarowno w bloku jak i zwyklych butach , przy nacisku. Na zwyklych pedalach cisza. W szosowce zimowej mam look easy - nic nie strzyka mimo warunkow w jakich jezdza ale sa troche luzniejsze niz w/w (brak regulacji).

I teraz co nastepnego?  Czy te PD-S15 uzytkowal ktos z 2 lata chociaz i moze wydac opinie?

#1380 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,618 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 April 2015 - 12:54

S15 to model MTB, szosowe mają oznaczenie S13. 

Jeżdżę od ponad pół roku na S15, a sprzedaję je od roku w ilości wystarczającej do wyrobienia sobie opinii. Miałem dokładnie jedną reklamację, która dotyczyła krzywo wykonanego gwintu w jednej z śrub regulujących (problem moim zdaniem właściwie pomijalny, ale dla spokoju klienta reklamację uznałem od ręki). 

Swoje pedały męczę głównie w mieście, za to przy absolutnie każdej pogodzie, z jazdą po zimowej solance włącznie. Zero problemów. Jedynie kliknięcie przy wpinaniu jest nieco mniej zdecydowane niż w Shimano.

W szosowych S13 wpinanie jest bardziej zdecydowane, a jakość wykonania również jest bez zarzutu (choć mówię to na podstawie doświadczeń klientów, bo sam jeżdżę na Xpedo). Reklamacji tego modelu miałem zero (choć i sprzedaż była nieco mniejsza, bo długo były niedostępne).

Mówiłem to wiele razy i nadal twierdzę, że w tej grupie cenowej nie ma absolutnie nic lepszego.

rowerplus-logo-2.png

Reply to this topic