Hollowtech II
Gosc_@ndy_*
Napisano 25 marzec 2009 - 17:57
miski odstają od ramy jakiś 1mm po równo z obu stron(to raczej normalne)
wyczytałem gdzieś, że do suportów ultegry i DA nie trzeba dawać podkładek,
u mnie jak wezmę małą z przodu 39 to na dwóch najmniejszych z tyłu łańcuch ociera i duży blat, na duporcie jest napisane FC 6600.
Napisano 25 marzec 2009 - 20:33
Jesli Cie dobrze zrozumialem to moze byc powod, ze miski nie przylegaja do ramy idealnie.
Gosc_@ndy_*
Napisano 25 marzec 2009 - 22:05
to nie łąńcuch ociera o blat, a łańcuch który "nawija" się na zębatkę, ząbki ocierają o ściankę łańcucha.
linią zaznaczyłem linię zębatki patrząc z góry.
czyli odgłosy są wynikiem przekoszonego łańcucha, ale nic takiego przecież nie powinno mieć miejsca, może korby są na 9s??????
Napisano 25 marzec 2009 - 22:07
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 25 marzec 2009 - 22:35
Gosc_tozik_*
Napisano 25 marzec 2009 - 22:36
Jeśli na innych przełożeniach nic nie trze to szczeliną bym się nie przejmował - to może być wynikiem tego że końce mufy nie są idealnie równe / równoległe - zdarza się.
Gosc_@ndy_*
Napisano 25 marzec 2009 - 23:04
łańcuch campa veloce, kaseta mirage 10s
rzeczywiście tarcze 105 są bliżej siebie o jakieś 2-3mm.
mała tarcza jest bliżej ramy niż to było w przypadku xenona, czyli całość obie tarcze są bliżej ramy. wina braku podkładek jak nic, tylko tak jak mówie, czytałem, że suporty ultegra i DA nie potrzebują podkładek jedynie w przypadku korb trójrzędowych
Napisano 26 marzec 2009 - 08:15
Przy małej tarczy i dwóch ostatnich koronkach kasety łańcuch zawsze będzie ocierał o większą zębatkę korby. (przy nowszych korbach 10kowych)
Rozwiązanie jest banalnie proste - nie używać dwóch ostatnich przełożeń przy najmniejszej tarczy. Nawet gdyby Ci nie ocierało to jazda na takim przekosie jest niewskazana.
Nie dawaj żadnych podkładek bo łańcuch Ci się będzie kleszczył między zębatkami, a i regulacja przedniej przerzutki może być utrudniona.
Gosc_@ndy_*
Napisano 26 marzec 2009 - 15:04
z jakiej racji , miał by mi się łańcuch kleszczyć jeśli dam podkładki pod miski (bo chyba o takie Ci chodzi)Nie dawaj żadnych podkładek bo łańcuch Ci się będzie kleszczył między zębatkami
ps. u was też łańcuch brzęczy na dwóch najmniejszych z tyłu?