Skocz do zawartości

Zdjęcie

Skrzypiąca Korba - Sh105

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 28 sierpień 2013 - 17:31

Cześć!

Mam problem... Bardzo mocno zaczęło mi skrzypieć w korbie. Tak jakby ktoś tarł metal o metal.. Taki tępy odgłos... Przy mocniejszym depnięciu jest jeszcze gorzej.. A jak jadę pochylony - rower trochę w bok na lewo i całą masą dociskam na prawy pedał to skrzypi mega głosno i mocno bez pedałowania

Korba shimano 105, korba ma jakieś 30tyś km, regularnie rower serwisowany, ostatnio czyszczona w okolicach marca.

do tej pory działała pięknie, a teraz coś zaczęło tak jęczeć że to istna masakra i nie da się jechać.. bo przy depnięciu dodatkowo tak jakby coś lekko tarło i zatrzymywało obrót - stawia coś opór,szarpie jakby...

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 sierpień 2013 - 17:38

W samej korbie nie ma co trzeć, więc na 99% albo nawalają Tobie pedały, albo suport. Sprawdzałeś?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 28 sierpień 2013 - 18:58

Sprawdź jeszcze śruby od blatów. Swoją drogą 30 tyś dla suportu to sporo...

#4 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 sierpień 2013 - 19:40

na 99% suport

#5 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 28 sierpień 2013 - 19:57

To teraz uwaga.. Jednak to nie w korbie :o [ale niosło się po całej ramie i dałbym sobie rękę odciąć - i bym teraz ku*wa nie miał ręki {cytując klasyka)}

To hamulec tylny.. Jadę do garażu rowerem aby spakować rower do auta i jechać jutro do serwisu w przekonaniu dalszym że to korba.. Jęczy niemiłosiernie, w ręce stary mavic do centry do serwisu. Zatrzymuje się, chce pakować rower a tu mnie coś natknęło żeby sprawdzić jak jedzie starszy mavic. nagle zaskoczenie! przestało jęczeć.. myślę co jest ?!

zakładam nowe kółko visiona i znowu zaczyna jęczeć..to sobie już mówię masakra :/ dopiero koło do mnie nowe przyszło a już znowu coś nie tak :/ może kaseta źle założona ?! ale tak coś się ciężko jedzie, patrze - zaciśnięty hamulec troche.. piszczy dalej.. rozpinam hamulec i jęki ustaly.. zaczynam hamować przy garażu cały happy a tu znowu jęczy..

hamulec na ramie miał luz! pewnie od miliona wibracji {ostatnio sfrezowali mi asfalt na stałej trasie ok 6km} się poluzował..do tego totalnie ustały wszystkie jęki gdy zmieniłem klocki hamulcowe na nowe! nie wiem jak to podziałało i dlaczego stare klocki piszczały tylko na nowym kole a nowe klocki i nowe koło dają radę..

jutro się wybiorę na trasę ok 30-40km to dam znać czy to faktycznie i 100% to i czy już nie piszczy...

dziwna sytuacja, ale dźwięki niosły się po całej ramie a najjbardziej przy supporcie/tylnej rurze..

#6 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 sierpień 2013 - 20:28

Mi tak kiedyś skrzypiało i się okazało, że to piasta w tylnym kole ;)

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 sierpień 2013 - 20:34

A u mnie w przednim :D Poluzowany kołpak uszczelniający łożysko w piaście Novatec.

Kiedyś "skrzypiące korby" okazały się też sterami, a w innym przypadku - hakiem ramy :D

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#8 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 28 sierpień 2013 - 20:40

Cholera, wszystko na te korby :D

#9 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 03 listopad 2013 - 11:34

kris91

W kołach Vision są jakieś tragiczne szybkozamykacze - zmieć, lub posmaruj je smarem do łożysk itp. u mnie także bez przerwy wydają przedziwne odgłosy - od skrzypienia, do trzasków - jak masz inne to podmień :) problem powinien ustąpić :)

Dodaj odpowiedź