Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pierwszy Rower, Amator, Cena Ok 10000

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Piotrek33

Piotrek33
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 11 wrzesień 2013 - 15:43

Witam,

chcialbym sie zwrocic do was o pomoc w temacie zakup roweru szosowego.
Jestem aktywny sportowo, basen, bieganie, sporty druzynowe, w sezonie rower mtb. Preferuje wysilek kondycyjny. Mam 187cm przy 77kg. Planuje glownie jazde na dlugich odcinkach, taki trening z utrzymaniem tempa i kadencji. Rekreacja tez, ale wiem ze lubie walczyc sam ze soba.
Scigac w grupie sie nie zamierzam, natomiast jazda na czas jak najbardziej.
Okolice mam plaskie, nie wykluczam w przyszlosci licznych wypadow w tereny bardziej gorzyste. Wszystko zalezy jak milosc do roweru szosowego bedzie sie rozwijala :)

Niesety jestem kompletnym amatorem w tym temacie, jedyne co do tej pory zrobiłem to sporo poczytalem.
Na rower chcialbym przeznaczyc ok 10000. Chcialbym zeby to byl dlugoterminowy i przemyslany zakup.

Mam pelno obaw przy takim wydatku, gdzie nie ma mozliwosci przetestowania roweru przed zakupem, czesto nawet nie ma mozliwosci
zobaczenia wszystkich dostepnych badz upodobanych modeli, glownie opcja zamow i zaplac.

Dlatego trafilem tutaj i w pierwszej kolejnosci chcialbym sie zpytac jak rozsadnie i skutecznie podejsc do tematu zakupu roweru w takiej kwocie.
- czy patrzec na to co mi sie podoba i zamawiac i sie nie przejmowac
- czy skorzystac ze strony tutaj udostepnianej wielokrotnie ktora wyjasnia jak pomierzyc siebie samego i potem szukac roweru zgodnego z wyliczona geometria
- czy chodzic po sklepach i przymierzac sie do zakupu tylko dostepnych tam na miejscu modeli do ktorych mozna sie przymierzyc fizycznie i zrezygnowac z rowerow ktorzy na zywo nie moge zobaczyc

W kilku sklepach w ktorych bylem, sprzedawcy powiedzieli mi ze nie ma znaczenia marka, ze wazne jest jak zamowie rower to przyjde i oni go konkretnie ustawia pod moja osobe.
Kwestia jest tylko poza regulacja wysokosci i polozenia siodelka to chyba nie wiele mozna zdzialac.

Wreszcie ostatecznie, pytanie oczywiste: ktorego producenta, ktore konkretnie modele warto brac pod uwage i z jakim osprzetem ?

Rama: Raczej kompozyt. Jesli ma to poprawic choc minimalnie komfort w stosunku do aluminium i odciazyc plecy ktore i tak na pewno beda obolale to jestem za.

Osprzet: Shimano, ze wzgledu na serwis dostepnosc czesci i popularnosc w kraju. Myslalem o SRAMie ale ponoc bardzo kiepska jest wspolpraca z jedynym dystrybutorem na kraj (tak mi powiedziano)

Rama vs osprzet: Zastanwiam sie czy lepiej dolozyc do ramy i kupic na 105 (np Orbea Orca Silver, Spec Venge Elite, Giant Tcr Advanced) czy nie ma sensu i inne ramy (Orca Bronze, Focus, Lapierre, Kellys, Author...) tez w zupelnosci wystarcza pod wzgledem wytryzmalosci i komfortu i wtedy tansza rama a rower na kompletnej ultegrze.

Wizualnie: podobaja mi sie szersze widelce jak w Orbei, oraz ramy z nietypowem wygladem jak Venga wlasnie czy Orca, czy Canyon Aeroad CF, wszystkie co wymienilem chyba slopingowe sa

Jak widac mam pelno pytan, mam nadzieje ze rzeczowych i wasze dpowiedzi beda pomocne nie tylko dla mnie ale dla kazdego z podobnymi problemami.
Dodam, ze zanim zdecydowalem sie napisac ta wiadomosc dlugo czytalem wasze forum, chodzilem po sklepach i zbieralem rozne opinie.
Na dzien dzisiejszy takie mniej wiecej mam dylematy. Bede wdzieczny za wszelka pomoc.

Pozdro

#2 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 11 wrzesień 2013 - 17:34

Ja bym brał Sram, a nie Shimano, może dlatego, że już jeżdżę na Sramie. A co ma klient do relacji sklepu z dystrybutorem Srama ? To już ich problem. Nie bardzo wiem, co ty chcesz serwisować i jakie części wymieniać. Przejechałem na jednej grupie Srama 18 tys. km i nie musiałem niczego wymieniać, no poza łańcuchem/kasetą i już niedługo kółkami wózka przerzutki, ale to się zużywa w każdym osprzęcie niezależnie od firmy. Szosy ze średniej i wysokiej półki nie są jakości marketu, tu samo z siebie nic się nie zepsuje. 
Jeżeli chcesz nowy rower za 10 tys. to pytaj na wyprzedażach rocznika np. u Speca, czy outlet Canyona. W zimie i tak nie będziesz jeździł, to możesz poczekać na wyprzedaże, a wiem, że Spec Tarmac na Redzie albo Forsie na wyprzedaży, ale dla pracowników salonu jest za około 6 tys, a dla nas spokojnie zmieścisz się w 10 tys.

#3 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 11 wrzesień 2013 - 21:15

Cześć!

Spróbuje jakkolwiek Ci odpowiedzieć na te "kilka" pytań, oczywiście na tym forum podobnych pytań była już cała masa ... ale Twój post wydaje się być w miarę konkretny.

To może po kolei:

"- czy patrzec na to co mi sie podoba i zamawiac i sie nie przejmowac"

Na to pytanie są dwie odpowiedzi - tak, patrz na wygląd, estetykę, kolor i kształt roweru/ramy-wybierz coś co do Ciebie przemiawia, wbór jest naprawdę duży, druga odpowiedź to to że masz się przy tym przejmować co i jak z rowerkiem, jaki osprzęt, waga itp. i to masz przejmować się na poważnie!

"- czy skorzystac ze strony tutaj udostepnianej wielokrotnie ktora wyjasnia jak pomierzyc siebie samego i potem szukac roweru zgodnego z wyliczona geometria"

Tak skorzystaj, mało tego przy chęci wydatkowania 10k pln mógłbyś się udać na bike fitting, czyli profesjonalny pomiar Twoich preferencji rozmiarowych (koszt ok 500zł) - taka wiedza uchroni Cię na długie lata od popełnienia błędu zakupu złej ramy (za małej, lub za dużej), korekty ramy można dokonać wysokością siodła i długością mostka - ale jest bardziej kosmetyka niż rzeczowe dopasowanie.
Pamiętaj jadąc długie kilometry, źle dobrana rama spowoduje dyskomfort, ból, a w skrajnym wypadku kontuzje-nie lekceważ tego zagadnienia!

"czy chodzic po sklepach i przymierzac sie do zakupu tylko dostepnych tam na miejscu modeli do ktorych mozna sie przymierzyc fizycznie i zrezygnowac z rowerow ktorzy na zywo nie moge zobaczyc"

Nie, absolutnie nie rezygnuj z rowerów które nie są dostępne w sklepach w PL!!!! Stojące w sklepie rowery potraktuj jako przymierzalnie do odpowiedniego rozmiaru, usiądź, może się nawet przejedź itp. Wiele, wiele sklepów stacjonarnych nie ma towaru na stanie.Natomiast wiele jest sklepów internetowych z potężnym wyborem :) i możliwościami cenowymi.

W kilku sklepach w ktorych bylem, sprzedawcy powiedzieli mi ze nie ma znaczenia marka, ze wazne jest jak zamowie rower to przyjde i oni go konkretnie ustawia pod moja osobe.

Że się wyrażę "gówno prawda"! Pamiętaj że każdy sklep, każdy ale to każdy, chyba łącznie z kioskiem z gazetami zadeklaruje Ci idealne dopasowanie roweru jak im machniesz przed nosem chęcią zostawienia ok 10k pln!

Wreszcie ostatecznie, pytanie oczywiste: ktorego producenta, ktore konkretnie modele warto brac pod uwage i z jakim osprzetem ?

Uuuf ... "szalone" pytanie, producentów jest bardzo wielu, przy kwocie jaką chcesz wydać może spokojnie rozglądać się za czymś naprawdę markowym, sprawdzonym - i oczywiście nowym, w tej cenie na pewno kupisz rowery z kompozytu węglowego marek takich jak np.
- Focus,
- Canyon,
- Bianchi,
- Colnago,
- Cube,
- HaiBike,
- Corratec, 
- Wilier,
- .......................................i wiele innych, 
Zrób tak, wybierz kilka modeli rowerów które Ci się podobają, potem czytaj i szukaj o nich jak najwięcej, każdy producent ma swoją specyfikę, ba! nawet modele jednego producenta mają konkretne różne właściwości.

Shimano, czy Sram, czy może Campagnolo - tutaj to tylko i wyłącznie kwestia Twojego pierwszego wyboru, każdy ma inne wrażenia z jazdy na danej grupie, marce itd. różne są ergonomie itp. znów temat rzeka - ale Twój wybór jest rozsądny, nie ryzykujesz na początek, po prostu sprawdzone i uniwersalne Shimano, bez wnikania dlaczego i jak, jak już pojeździsz to możesz sobie potem zmienić na coś innego w celu poznawczym :)

Grupa Shimano 105 - to dobra i sprawdzona grupa, nie jest to "szczyt euro profi" ale działa, działa tak że nie musisz poświęcać jej tyle czasu co np. ultegrze, to grupa która raczej nie zawodzi, na początek starczy i na pewno się sprawdzi.
To jednak ostatecznie rama decyduje o komforcie i jakości roweru! (osprzęt jak sama nazwa wskazuje jest tylko osprzętem, ma być niezawodny i bezawaryjny co 105 raczej jako tako gwarantuje)

Można by powiedzieć że wybierasz dobre ramy do jazdy "solo", a więc lekko czasowe - sprawdź rower Ridley Noah, Specialized Wenge - bardzo sztywny, super przyspiesza - to naprawdę fajna rama, w Twoim wypadku nie zwracałbym uwagi aż tak mocno na wagę, raczej rama powinna mieć "masę" - polskie drogi, jakie są każdy wie ....

Przeceny już są ... jak podoba Ci się Specialized - w Dreźnie jest sklep firmowy, to 2,5h jazdy z Wrocławia autem, w Polsce możesz popatrzeć na ofertę sklepu Wertykal z Krakowa, absolutnie i pod żadnym pozorem nie wdawaj się w interesy z Harfą z Wrocławia - ich polityka cenowa to jakaś zgroza!!!

Życzę mądrego i przemyślanego wyboru!

• Piotrek33 lubi to

#4 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 12 wrzesień 2013 - 14:58

Mi osobiscie najbardziej podobaja sie wloskie konstrukcje, szkoda, ze piszesz , ze chcesz kupic osprzet shimano bez urazy uzytkownikow ale moim zdaniem to bardzo kiepski osprzet glownie lancuchy , ktore szybko sie wyciagaja. Polecalbym Tobie przejrzec oferte tego sklepu:

http://wertykal.com.pl/

Maja co nieco na wyprzedazy z colnago i wiliera oczywiscie kwestsia czy CI sie spodobaja. Ja kupowalem tam rower - szef firmy to pasjonat z naprawde fajnym podejsciem, wszystko CI ustawi dodakowo jak kupujesz rower w takim budzecie bedziesz mial gratisowo bikefiting z kamerka retula gratis! czyli masz dobra pozycje i tylko jezdzic/przyzwyczajac sie.

Polecam cos z w/w marek przejrzec rama oczywiscie w tej cenie karbon do tego osprzet campagnolo veloce i dobre kola lub jak starczy to na centaurze bedziesz na bank zadowolony i sprzet posluzy naprawde dlugo. Ja swojego mam 4 lata i w przeciwienstwie do poprzednich rowerow na shimano RAZ przekrecilem srube regulacyjna od tylnej przerzutki - a tak poza tym juz 4ty sezon rower chodzi jak zegarek i nic nie musialem regulowac!

Kiedys majac rowery na sorze, 105 czy ultegrze podchodzilem bardzo sceptycznie do "legend o campagnolo" teraz wiem, ze ten  sprzet jest naprawde porzadny i wytrzymaly.

Nie sluchaj opisow na forach , ze campa jest ciezko dostepna to nie prawda - w wiekszych miastach lub wysylkowo na allegro masz bez problemu dostepne lancuchy kasety i cala reszte - nigdy z tym nie mialem problemow. TO co tam czytasz to sa stare posty - kiedys faktycznie campa byla ciezej dostepna.

Nie kupuj tez wysylkowo roweru, polecam pojechac do Zabierzowa i na miejscu masz wszystko to co widac u nich na stronie+niezlych ludzi, doradza dobiora ustawia itd.

#5 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 12 wrzesień 2013 - 15:34

Hmm a co z Canyonem? co z DeRos'ą?

Nie kupuj tez wysylkowo roweru....

#6 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 15 wrzesień 2013 - 08:39

Fota wraz z adresem Specialized Shop'u w Dreźnie 8-) (przypominam iż to 2,5h autostradą z Wrocławia, sorrki za jakość ale wziąłem ją z mojego instagramu)

153mh4l.jpg

#7 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 15 wrzesień 2013 - 09:56

Dodałbym jeszcze do litanii rowerów/ram Scott Foil. Tutaj na forum jest już taki rower zbudowany na tej ramie.

Ze sklepami wysyłkowymi jest inna sprawa. Tutaj nie ma się czego bać. Najważniejsze jest to, by mieć świadomość swojego wyboru.

Dlaczego ma być taka a nie inna geometria, preferencje i dostępność.

Swoją ramę Canyona kupiłem właśnie przez telefon. Jeszcze wtedy nie było polskiego dystrybutora i nie było problemu zadzwonić, pogadać po angielsku, popytać szczegółów, poprosić o zdjęcia detali no i oczywiście rozwiać wątpliwości odnośnie geometrii.

To dotyczy się nie tylko Canyona, ale też innych sklepów/dystrybutorów internetowych.

Z osprzętem mała kwestia. Całe życie jeździłem na Shimano, ale spróbowałem Srama i żałuję. Nie chcę nic Tobie proponować, ale trzeba brać pod uwagę (porównam tylko Twoje typy): waga (Sram lżejszy), kultura pracy (Shimano), cena (chyba Shimano), dostępność (oba łatwo dostępne), przyzwyczajenie. Jeśli nie znudziło się Ci sh. to brnij dalej. Sram doda świeżości, lekkości i pozwoli "odkrywać" rower na nowo  :P

#8 Piotrek33

Piotrek33
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 17 wrzesień 2013 - 20:33

Witam,

dzieki za liczne i wyczerpujace odpowiedzi :)

Postaram sie dostosowac do waszych porad w nastepujacych kwestiach:

- nie bede sie ograniczal tylko do Shimano

- napewno wstrzymam sie jeszcze i poczekam na wyprzedarze i tak juz jezdzic za bardzo nie bede, imho taki wertykal ktory jakis czas obserwuje za duzo nie ma juz w asortymencie po przecenie, w innych sklepach jeszcze nie bardzo widac jakies mega przeceny, co do speca, to nie bardzo widze zeby gdziekolwiek byly jakies promocje, przegladajac sklepy internetowe zadnych promocji na ich Venge nie znalazlem a ceny sa konkretne, ponad 10k za rower z kaseta tiagry to troche przegiecie :/ Mimo ze bardzo mi sie ta rama podoba i do jazdy solo jest idealna to chyba bede musial sobie odpuscic, raczej nie spodziewam sie ze Venga z Ultegra zejdzie ponizej 10k

- bede kontynuowal poszukiwania w sklepach internetowych a jesli bedzie mozliwosc udam sie na msce zeby przed zakupem rower przymierzyc

- bardzo mi sie podoba polityka firm takich jak Rose, i Canyon, gdzie mam mozliwosc konfiguracji, istnieje doradca klienta, dokladnie opisany sposob samodzielnego pomiaru i dostosowania roweru pod osobe, ceny i otrzymane przy tym podzespoly. Niestety pewnie na przeceny posezonowe liczyc chyba nie mozna, w przypadku Rose, jesli chodzi o Canyona to tylko liczyc ze cos do Outletu wpadnie. Mimo wszsytko wydaje mi sie ze ceny i tak sa atrakcyjne.

- jesli chodzi o Wloskie rowery to przyznam wygaldaja zacnie, niestety poza Wertykalem ktory oferte ma juz przebrana, nic specjalnie w promocji znalezc nie moge w naszych rodzimych sklepach :/

Na dzien dzisiejszy moimi faworytami sa

Canyon Aeroad CF, Rose Xeon CW

poczekam jeszcze i poobserwuje wyprzedaze, teraz chyba nie ma sensu sie za bardzo spieszyc z zakupem, jesli ktos sie orientuje na kiedy wypada szczyt sezonu przecenowego bede wdzieczny za info. Oczywiscie jak komus cos ciekawego wpadnie w oko tez bede wdzieczny za podzielenie sie informacja.

#9 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 18 wrzesień 2013 - 12:30

Szczyt sezonu przecenowego własnie trwa :(

Zwróć uwagę na Canyona z nowej kolekcji: http://www.canyon.co...ike.html?b=3241

Jeśli nie "musisz" mieć ultegry ;-) to na 105-piątce jest w dobrej cenie, zresztą to mój nr 1 do zakupu ;) w tej chwili jeżdże na alusie Trek'u 2.3 (po upgrejdzie) no i marzy mi się karbon :-P ten rower z linku na pewno kupię 8-)

#10 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 18 wrzesień 2013 - 14:56

Jak to nie maja promocji w wertykalu np.

http://wertykal.com....Ultegra-R7/1441

Zagadalbym tylko do nich o zmiane na campe centaur albo nawet veloce a i moze na lepsze kola. Jak kupowalem u nich rower w 2010 bez problemu byly mozliwe rozne konfiguracje podejrzewam, ze teraz tez jest taka mozliwosc - nie patrz tylko to co na stronie. Do nich z wroclawia tez masz 2,5h autostrada a nawet mniej zaleznie od stylu jazdy ;) Z tych wszystkich co podajecie to jeszcze te canyony w miare sa z wygladu ale vs te wloskie nie maja podejscia - oczywiscie to moj gust.

Nie patrz tylko na takie co maja napisane promocjia itd Na Twoim miejscu bym sie tez nie spieszyl i nie zamykal koniecznie w 10k, teraz i tak juz po sezonie i nowy nabytek raczej bedziesz testowal po zimie (chyba, ze kupisz TERAZ) wiec mozesz na spokojnie lukac i dozbierac jeszcze troche.

#11 Piotrek33

Piotrek33
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 18 październik 2013 - 10:47

Hej,

rower jeszcze nie wybrany, czekam na jakies rozsadne promocje caly czas ale przy okazji obserwuje pojawiajaca sie pomalu kolekcje 2014. Wszedzie wchodzi nowa Ultegra 11 (ciekawe czy lancuchy nie beda za malo wytrzymale :) )

Nadal moimi faworytami sa

Canyon Aeroad CF (zwlaszcza nowy wyglada super koszt to 10800), Rose Xeon CW

Natomiast pojawily sie nowe focusy, cube oraz kellys. W zwiazku z tym pytanie moje czy warto rozwazac takie modele:

Kellys:

http://www.kellysbik...70#.UmDnQ1ARBlw

minusem na pewno sa srednie kola (choc na nasze drogi pewnie szkoda drozszych) ale cena jest b. atrakcyjna, nie mam natomiast pojecia jakie sa jakosciowo ramy (ktos moze cos powiedziec?) w rowerach Kellys

Cube:

http://www.bike-disc...rbonnwhite.html

http://www.bike-disc...line.html<br> bardzo fajne wizualnie rowery, niezle kola, nie wiem jak z jakoscia ramy (ktos moze cos powiedziec?), nie moge znalezc czy sa gdzies do kupienia w polsce z mozliwoscia zobaczenia na miejscu, no i czy zakup z bike-discount to jest dobry pomysl, czy jest mozliwosc np podania im wymiarow i oni rower ustawiaja?

Focus:

- cayo evo na ultegrze

- izalco ergoride na ultegrze

na razie nie dostepny w polsce, do obejrzenia tutaj:
http://www.peakcycle...CUS/Road-Racing

badz w katalogu:

http://www.focusbike...03.pdf<br><br>Bede wdzieczny za wszelki uwagi

Pozdrawiam

#12 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 18 październik 2013 - 13:58

Canyon jest i również moim faworytem 8-)

Te pozostałe w takiej kolejności;

- Focus,

- Cube.

Kelly nie wiem, nie znam............(czytaj nie siedziałem nawet na takim)

Natomiast miałem Cube "ameliniowego" - w miarę ok rowerek, bardzo podobny do Focusa w specyfice ramy, troszkę mało popularny w PL Cube jest, w sumie nie wiem dlaczego (?), pytasz o dostepność - ja widuję Cube we Wrocławiu w kilku sklepach np. w pewnym markecie sportowym w Arkadach Wrocławskich (stoi tam kilka szosówek ze średniej półki).

Focus mocno ok rower, z tego co się przejechałem to bardzo przyjemnie prowadzący się rower - trochę podobnie do Cube, nie grzeszy lekkością - natomiast oba rowerki są solidne, po prostu .... nie stosują mega wycieniowanych karbonów (po za najwyższymi modelami Focusa), więc są w miarę długowieczne :)

Canyon ........? 8-)

#13 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 postów
  • SkądSilesia

Napisano 25 październik 2013 - 12:55

Troche sie poprzyczepiam :) Czemu tak chwalicie wloskie rowery? Poza tym, ze sa ladne to z nimi bywa jak z Ferrari, sa ladne, kropka. Co do jakosci Shimano, ktore klamkomanetki wybieraja lepiej niz Dura Ace 9000? Prawda jest taka, ze wiekszosc po prostu chwali to, co posiadaja. Moze nie rowerowo ale kiedys sluchalem piesni pochwalnych czlowieka obytego z technika na temat Forda Mondeo, w ktorym przy przebiegu 100 tys. wymienil "tylko" wydech, uszczelke pod glowica, sprzeglo i cos tam jeszcze. Z mojego punktu widzenia i osobistych doswiadczen o takim aucie musialbym powiedziec, ze to zlom. Szukaj dobrej ramy i pamietaj, ze rower ma Ci sie podobac bo bedziesz na niego patrzec dlugimi godzinami :)

Giant TCR Advanced 0 Modified
V max 102 km/h Dst max 297 km

Dodaj odpowiedź