Skocz do zawartości

Jakie Kasety W Góry A Jakie Na Płaskie ?

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_arekk_*

Gosc_arekk_*
  • Gość

Napisano 22 wrzesień 2013 - 12:35

Witam.

Jestem laikiem jeżeli chodzi o szosę posiadam od marca tego roku.

Przez zimę mam zamiar rozbudować/ulepszyć swój sprzęt.

Potrzebuje czegoś w góry tak żeby nie brakło. Jestem z Kotliny Kłodzkiej i w okolicy mam Klasyk Radkowski/Kłodzki i maraton Srebrnogórski

Oraz czegoś na płaskie pod zawody triathlonowe. Czyli ma być szybko 

Wiem że wiąże się to ze zmianami  łańcucha ale to pikuś.

Jakie "przełożenia" polecacie ???

#2 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 wrzesień 2013 - 12:51

To proste, na płaskie potrzebujesz korby klasycznej, czyli 52/53-39 i kasety o jak najciaśniejszym zestopniowaniu, np. 12-23.

W góry natomiast dobrym pomysłem jest korba kompaktowa 50-34 i kaseta na której podjazdy nie będą musiały być przepychane, np. 11-28.

W praktyce najważniejsze są osobiste preferencje, wymagania, no i budżet ;) Np. korby wcale nie musisz zmieniać jeśli nie czujesz takiej potrzeby.

#3 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 22 wrzesień 2013 - 18:44

Zależy od formy, wieku, wagi itp. 34-28 to już na francuskie Alpy/Pireneje, Kwiatek na 39x28 Mount Ventoux jechał. Najbardziej uniwersalne jest 12-25. Jak chcesz kasete na triatlon to dla mnie na płaskim 53x12 to za mało i jakbym ja miał kupić coś wyłącznie płaskie to bezwzględnie kaseta 11. Chciałbym kiedyś spróbować blatu 58, ale nie nazywam się Tony Martin :)
Na polskie góry wystarczy korba 53x39, no chyba, że chcesz kupić dwie, to prosze bardzo. Kasety bym polecał 11-23 i 12-25 albo 12-26.

#4 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 22 wrzesień 2013 - 19:03

@KubaG troche konsekwencji w tym co piszesz.

Moze koledze jest daleko do Michala i Twojego poziomu, wiec stwierdzanie, ze 34-28 to tylko na wysokie gory, a w polskich to mozna smigac na klasycznej korbie jest malo odpowiedzialne.

@arekk na takie pytanie musisz sam sobie odpowiedziec. Nikt nie wie jak jezdzisz, jaki poziom prezentujesz, jak silny jestes itd. Jak juz jezdzisz na jakims zestawieniu (nawet nie piszesz co masz) to powinienes wiedziec, gdzie Ci brakuje przelozen, czy to pod gore, czy tez na plaskim.

#5 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 22 wrzesień 2013 - 19:16

@1415chris
Dlatego powiedziałem na wstępie, że to zależy od formy, wagi, wieku itp.

Dodaj odpowiedź