Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem Ze Spinką Łańcucha

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 22 wrzesień 2013 - 18:28

Witam, jestem niejako zmuszony założyć ten temat, gdyż podczas czyszczenia łańcucha napotkałem pewien problem ze spinką. 

W tym roku pierwszy raz zacząłem używać łańcucha ze spinką (Sram PC 1050) więc niejako ta tematyka jest mi obca. Postanowiłem na koniec sezonu ściągnąć łańcuch w celu dokładnego wyczyszczenia napędu przed postawieniem go na kilka miesięcy w kąt. 

Poczytałem w internecie o zaletach spinki i sposobie montażu/demontażu... pisali, że wystarcz pociągnać i spinka się rozepnie, hm... ciągnę i szarpię i nie schodzi, próbuję naginać łańcuch, odchylac, przechylać.. wszelakie kombinacje są zbędne, nieco zirytowany sięgnąłem po rozkuwacz i rozkułem spinkę (SIC!) po obu jej stronach. Wyszorowalem łańcuch metodą oczywistą... i przystępuję do założenia. wkręciłem swążnie w blaszki spinki i próbuję zapiąć łańcuch, złożyłem zatem elementy jak w poradnikach internetowych i pełny przekonania zaczynam ciągnąć (lekko...) żeby zaskoczyło, oczywiście próba zakończyła się niepowodzeniem, zaczynam kręcić korbą... ponoć też pomaga? no ale ile można tych mocnych pociągnięć... niestety, nie udało się. ściągam próbuję skuć tak, jak rozkułem... niestety przy tym manewrze lekko nakrzywiłem jedną z blaszek i po założeniu łańcucha i jeździe czasem łańcuch przeskakuje w miejscu gdzie spinka wchodzi na kasetę... 

Zatem, moje pytanie brzmi, czy naprawdę tak ciężko jest spiać i rozpiąć łańcuch za pomocą spinki?! 

Drugie pytanie, czy da się jakoś naprostować tę blaszkę, bo moje domowe sposoby się nie sprawdzają... 

Czy po prostu podejśc do sklepu i kupić nową spinkę?

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#2 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 22 wrzesień 2013 - 18:49

Rozkules spinke?

Odpowiadajac na pierwsze pytanie, bardzo latwo lub latwo, jak sie wie jak to zrobic.

https://plus.google....571523053400933

https://plus.google....571523053400933

Lewe ramie opiera sie na dolnej krawedzi widocznej plakietki, prawe na gornej krawedzi tej z tylu. Sciskasz srodek spinki palcami, zaciskasz kombinerki i nie ma spinki, ktora sie nie otworzy.

Niektore spinki "robi" sie tylko palcami, wiekszosc z nich potrzebuje pomocy jakiegos narzedzia.

Mozna uzyc dedykowanego:

http://www.wiggle.co...kpid=5360465521

lub jak na wczesniejszym zdjeciu, najzwyczajnych kombinerek.

#3 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 22 wrzesień 2013 - 19:19

haligówka mając łańcuch Srama zakładam, że i spinkę masz PowerLock. Niestety akurat ten model nie tak łatwo jest rozpiąć. Bez narzędzia jakie podał 1415chris raczej nie ma szans, żeby ją rozkuć. Obiło mi są nawet gdzieś o uszy, że tej spinki nie powinno się ponownie używać po rozkuciu, ale uważam to za marketingowy bełkot.

Bawienie się w prostowanie chyba nie ma sensu. Kup nową najlepiej z KMC to bez problemu rozepniesz gołymi rękami. 

PS. zdaje się, że mijaliśmy się dzisiaj przy zjeździe z Przylaska  ;-)

#4 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 22 wrzesień 2013 - 19:20

Przeczytaj temat:

http://szosa.org/top...blem-ze-spinką/

zobacz filmik jaki wrzucił krzy1976

Ja to robię bez narzędzi - zobacz jeden post wyżej

Teraz to kup raczej nową spinkę i poćwicz jedną z metod na czystej spince - przyda się w przyszłości.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#5 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 22 wrzesień 2013 - 21:43

Kupię nową spinkę, dzięki za rady :)

Thorian, chyba się mijaliśmy :)

Edit: ale jak w takim razie spiąć ten łańcuch spowrotem ? 

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#6 Maks

Maks
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądPoznań

Napisano 23 wrzesień 2013 - 08:54

Generalnie polecam te szczypce do łańcucha. BikeHand ma w swojej ofercie.

#7 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 maj 2016 - 06:59

NieOceniam.pl umieścił fajny sposób na rozpięcie spinki "Jak rozpiąć spinkę do łańcucha w terenie?"

Bez szarpania się, szczypiec czy specjalnych kluczy ;)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

Dodaj odpowiedź