Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem Z Doborem Koszulki Specialized

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 stanleypl

stanleypl
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 14 październik 2013 - 19:30

Ostatnio zakupiłem 3 komplety strojów letnich od Speca i mam problem. O ile spodenki pasują jak ulał to z koszulkami jest z tej firmy dziwnie. Noszę L. O ile górna część koszulki jest na mnie obcisła - szczególnie w bicepsie, o tyle w części dolnej jest sporo za luźna. Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem. fakt, że kpułem 2 modele Compa - zwykły i Racing, ale jedną koszulkę z wyższej półki - model RS13 i też jest trochę w dolnej części za luźna.

#2 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 14 październik 2013 - 19:48

Jest to typowy problem ludzi pragnących jeździć na rowerach w ciuchach kolarskich, ale nie mających budowy kolarza w formie startowej (czytaj: niedowaga, rachityczne ramiona itd).

I można założyć, że o ile są marki nastawione na amatorów, które szyją ciuchy dla ludzi o powiedzmy "średniej" budowie, to te z aspiracjami PRO szyją właśnie dla "typowych" kolarzy.

W moim przypadku, kiedy koszulkę mogę wciągnąć na klatkę, a ściągacz rękawka nie przecina mi bicepsu, to kieszonki zazwyczaj lądują mi na tyłku  ;-)

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#3 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 14 październik 2013 - 20:31

No całkiem zabawna teoria :)
Kolarz amator nie będący w formie startowej różni się od prosa kolego robo raczej okrągłym brzuszkiem i nadwagą niż niedowagą. Naprawdę uważasz że przeciętny człowiek czy amator jest chudszy niż kolarz zawodnik ? :) No chyba tylko skoczek narciarski a i to nie byłbym taki pewny :)

#4 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 14 październik 2013 - 21:36

mag...

chyba mnie nie zrozumiałeś - pisałem, że firmy szyją ciuchy NA kolarzy PRO w formie startowej .

Czy możesz sobie wyobrazić kogoś jeżdżącego na rowerze dość systematycznie, kto przy wzroście 170 cm i wadze 83 kg, ma w klacie 119 cm i w bicepsie 42 cm ?

I nie mam brzucha.

To teraz spróbuj dopasować koszulkę, kurtkę kolarską na mnie - mam duży problem.

#5 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 14 październik 2013 - 22:45

Chyba rzeczywiście zrozumiałem Twoją wypowiedź odwrotnie niż miałeś na myśli. No tak, przy takich wymiarach (niekolarskich ) to rzeczywiście możesz mieć problem z doborem rozmiarów. Nie wiem czy autor tematu też jest tak zbudowany bo to by uzasadniało czemu góra dopasowana a dół nie, nie znam też ciuchów speca , ale wygląda na to że jedynym rozwiązaniem dla Was jest jeść dużo pączków żeby dół koszulki opinał tak jak na bickach :)

#6 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 14 październik 2013 - 22:59

Pączki nie rozwiążą problemu  :-P  - trzeba znaleźć firmę model, który pasuje. 

Koszulka Nallini magnetite dość dobrze na mnie leży i ściągacz rękawka ma dość elastyczny i szeroki.

Ale jak to we włoskich ciuchach - numeracja zawyżona.

#7 stanleypl

stanleypl
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 15 październik 2013 - 01:09

Wymiarów kolarza zawodowego to może nie mam. Wzrost 188cm, 100 cm w klatce, 86 w brzuchu, 99 w biodrach, 34 w bicepsie. Ale też nie kupiłem ciuchów dla zawodowca tylko dla normalnego użytkownika. Coś chyba nie tak jest z szyciem tej firmy. Kurtka i koszulka z długim rękawem Replica Team są na mnie dobre i nie ma takiego luzu na wysokości brzucha i bioder. Mam 2 komplety od Danielo i koszulka jest dużo lepiej dopasowana, choć musiałem kupić rozmiar XL.

#8 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 październik 2013 - 22:59

Też mam ciuchy Speca-spodenki, koszulkę z krótkim i długim rękawem i L jest dla mnie ok.
Mam 181cm, 104cm w klatce i 87cm w pasie.

#9 stanleypl

stanleypl
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 26 październik 2013 - 07:48

A jakie posiadasz koszulki, teamowe czy zwykłe?

Bo teamowa leży na mnie dobrze, a zwykłe czyli Comp. na wysokości brzucha i bioder są trochę za luźne.

#10 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 postów
  • SkądSilesia

Napisano 28 październik 2013 - 08:07

Modelki :)

Sorki ale nie moglem sie powstrzymac. Ja tez czesto rezygnowalem z zakupu zwlaszcza koszulek ze wzgledu na kiepskie dopasowanie. Poszukajcie czegos z Gore i Pearl Izumi. W moim przypadku sie sprawdzilo.

Giant TCR Advanced 0 Modified
V max 102 km/h Dst max 297 km

#11 stanleypl

stanleypl
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 29 październik 2013 - 19:21

Pearl Izumi to już nigdy nie tknę. Jakość materiałów użyta bardzo kiepska, a wkładki żałosne.

#12 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 postów
  • SkądSilesia

Napisano 31 październik 2013 - 07:51

Stanleypl, probowales serii Elite badz P.R.O. od Pearl Izumi? Jezdze ponad 20 lat i nie ma chyba wielu lepszych wkladek na rynku. Po sezonie ciuchy wygladaja nadal jak nowe. Ich cena nie bierze sie znikad.

#13 stanleypl

stanleypl
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 31 październik 2013 - 18:44

Mam m. in. spodenki Elite In-R-Cool, materiał przeciera się na tyłku,wkładka bardzo słaba, cienka. Dużo lepsze są spodenki Danielo, Specialized, Quest, nawet Biemme - wszystkich tych firm posiadam spodenki.

Kupiłem także tej firmy koszulkę z krótkim rękawem niby termoaktywna, a pot zostaje pod koszulką i "ładnie chłodzi podczas wysiłku". Dzięki ale ta firma to jakieś nieporozumienie

#14 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 postów
  • SkądSilesia

Napisano 01 listopad 2013 - 07:25

To co piszesz o wkladce w Elite In-R Cool naprawde budzi moje watpliwosci. Wlasnie w takich glownie przejezdzilem ten sezon. Wkladka jest baardzo gruba w porownaniu do wielu innych producentow. Zero sladow zuzycia po sezonie. Nie jezdzilem w Biemme ale ogladalem z ciekawosci pare sztuk i zarowno wkladka jak tez ogolnie pojety wyglad produktu odbiegaly bardzo znaczaco od Pearl Izumi. Spec ma bardzo fajne ciuchy, dobrej jakosci. Jestem sklonny zaryzykowac stwierdzenie, ze wpadly Ci w rece jakies podrobki. 

#15 stanleypl

stanleypl
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 02 listopad 2013 - 06:13

Kupiłem w Mikesporcie za spore pieniądze , także to oryginał. Kup sobie spodenki innych producentów to zobaczysz, że wkładka Pearl Izumi jest słaba. Dodam że mam wagę prawie 90 kg. Biemme napisałem że są najsłabsze, ale kupiłem w tym roku model Soul z wkładką żelową, też w Mikesporcie, i są lepsze od tych Pearl Izumi

#16 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 postów
  • SkądSilesia

Napisano 05 listopad 2013 - 07:34

Stanleypl, ja jezdze sporo ponad 20 lat, zaczynajac od "bele czego" i przerabialem wiele roznych marek, Spec, Nalini, Gore, Pearl Izumi. Rogelli...Jezdze czesto wiele godzin. Dlatego zastanowila mnie Twoja wypowiedz. Moze mieli rozne partie materialu i cos spaprali. Swoja droga to ta wkladka jest calkiem gruba a ja jezdze na raczej niezbyt miekkich siodelkach Speca, Toupe Pro. W przyszlym sezonie chce sprobowac Mavica. Ciekawe czy ceny ida w parze z jakoscia u nich.

Dodaj odpowiedź