WITAM
przed wczoraj zaczął do mnie pisac nie jaki Linc Brad z US w sprawie zakupu mojego rowera , Po dość konkretnej i szybkiej korenspondencji przesłałem mu dane do przelewu .Po jakiś 2 godzinach przyszedł mi e-mail zwrotny od banku ,że najpierw muszę zapłacić shipping agent 1800 zł ,a później gdy to zrobię ,muszę zrobić zdjęcie przelewu i wysłać bankowi ,Wtedy bank Western Union który oczywiście już pieniadze pobrał z konta nadawcy przeleje mi równowartość 6120 zł , Czyli ja zapłacę 1800 jakiemuś tam agentowi przesyłkowemu ,a otrzymam 6120 ,Co ciekawe po odjeciu tej różnicy wychodzi jakieś 1500 zł więcej niż sobie za rower życzyłem ,co już po raz drugi wydawało się podejrzane .Zadzwoniłem do polskiego ambasadora WU i pani jasno wskazała że to oszustwo . Chciałem was ostrzec przed takimi kolesiami ,którzy piszą nawet tak naprawde nie wiedzac co kupują .Owszem oszust prosił o zdjęcia ,ale jak wywnioskowałem z rozmowy nie wiedział nawet jak rower się nazywa jaki osprzęt ,no zupełnie nic o nim nie wiedział .Ponadto dzień wcześniej wysłał mi sms-a pytając po polsku o ostateczną cenę ,której i tak nie napisałem ,po prostu napisał ze rower bierze i co najważniejsze ,każdy e-mail kończył ,że przeleje pieniądze tak szybko jak to możliwe .Chce was ostrzec bo rozmowa całkiem normalna ,jakieś tam zainteresowanie wykazywał : zdjecia ,negocjacja ceny itp .ale forma płatności to kosmos i bzdura .Jest wielu takich oszustów ,ja na szczęście nie wpadłem ,ale uważajcie .Tutaj link do tego typu przekrętów ,i z danymi do takich oszustów :
http://allegro.mikro...i-przekret.html
ponadto można dotrzeć do forum prawnego wpisując w google "Western union oszustwa ", jest tego mnóstwo .
Dane oszusta :
Linc Brad
dane agenta - dane prawdopodobnie fałszywe :
Name:Address:
Connelly Brenda 1159 S wells street
Apt3 34485
Lake Geneva ,Wisconsin 53147