Skocz do zawartości

Oszuści Na Allegro Nigerski Przekret

24 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 21 październik 2013 - 21:58

WITAM

przed wczoraj zaczął do mnie pisac nie jaki Linc Brad z US w sprawie zakupu mojego rowera , Po dość konkretnej i szybkiej korenspondencji przesłałem mu dane do przelewu .Po jakiś 2 godzinach przyszedł mi e-mail zwrotny od banku ,że najpierw muszę zapłacić shipping agent 1800 zł ,a później gdy to zrobię ,muszę zrobić zdjęcie przelewu i wysłać bankowi ,Wtedy bank Western Union który oczywiście już pieniadze pobrał z konta nadawcy przeleje mi równowartość 6120 zł , Czyli ja zapłacę 1800 jakiemuś tam agentowi przesyłkowemu ,a otrzymam 6120 ,Co ciekawe po odjeciu tej różnicy wychodzi jakieś 1500 zł więcej niż sobie za rower życzyłem ,co już po raz drugi wydawało się podejrzane .Zadzwoniłem do polskiego ambasadora WU i pani jasno wskazała że to oszustwo . Chciałem was ostrzec przed takimi kolesiami ,którzy piszą nawet tak naprawde nie wiedzac co kupują .Owszem oszust prosił o zdjęcia ,ale jak wywnioskowałem z rozmowy nie wiedział nawet jak rower się nazywa jaki osprzęt ,no zupełnie nic o nim nie wiedział .Ponadto dzień wcześniej wysłał mi sms-a pytając po polsku o ostateczną cenę ,której i tak nie napisałem ,po prostu napisał ze rower bierze i co najważniejsze ,każdy e-mail kończył ,że przeleje pieniądze tak szybko jak to możliwe .Chce was ostrzec bo rozmowa całkiem normalna ,jakieś tam zainteresowanie wykazywał : zdjecia ,negocjacja ceny itp .ale forma płatności to kosmos i bzdura .Jest wielu takich oszustów ,ja na szczęście nie wpadłem ,ale uważajcie .Tutaj link do tego typu przekrętów ,i z danymi do takich oszustów :

http://allegro.mikro...i-przekret.html

ponadto można dotrzeć do forum prawnego wpisując w google "Western union oszustwa ", jest tego mnóstwo .

Dane oszusta :

Linc Brad

[email protected]

dane agenta - dane prawdopodobnie fałszywe :

Name:
Address:
p.gif

Connelly Brenda 1159 S wells street 
Apt3 34485 

Lake Geneva ,Wisconsin 53147

United State
      p.gif Address Status: p.gif Confirmed p.gif

#2 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 22 październik 2013 - 07:40

http://szosa.org/top...ee-tablica-itp/

#3 ahimzloty

ahimzloty
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 22 październik 2013 - 13:33

WITAM

przed wczoraj zaczął do mnie pisac nie jaki Linc Brad z US w sprawie zakupu mojego rowera , Po dość konkretnej i szybkiej korenspondencji przesłałem mu dane do przelewu .Po jakiś 2 godzinach przyszedł mi e-mail zwrotny od banku ,że najpierw muszę zapłacić shipping agent 1800 zł ,a później gdy to zrobię ,muszę zrobić zdjęcie przelewu i wysłać bankowi ,Wtedy bank Western Union który oczywiście już pieniadze pobrał z konta nadawcy przeleje mi równowartość 6120 zł , Czyli ja zapłacę 1800 jakiemuś tam agentowi przesyłkowemu ,a otrzymam 6120 ,Co ciekawe po odjeciu tej różnicy wychodzi jakieś 1500 zł więcej niż sobie za rower życzyłem ,co już po raz drugi wydawało się podejrzane .Zadzwoniłem do polskiego ambasadora WU i pani jasno wskazała że to oszustwo . Chciałem was ostrzec przed takimi kolesiami ,którzy piszą nawet tak naprawde nie wiedzac co kupują .Owszem oszust prosił o zdjęcia ,ale jak wywnioskowałem z rozmowy nie wiedział nawet jak rower się nazywa jaki osprzęt ,no zupełnie nic o nim nie wiedział .Ponadto dzień wcześniej wysłał mi sms-a pytając po polsku o ostateczną cenę ,której i tak nie napisałem ,po prostu napisał ze rower bierze i co najważniejsze ,każdy e-mail kończył ,że przeleje pieniądze tak szybko jak to możliwe .Chce was ostrzec bo rozmowa całkiem normalna ,jakieś tam zainteresowanie wykazywał : zdjecia ,negocjacja ceny itp .ale forma płatności to kosmos i bzdura .Jest wielu takich oszustów ,ja na szczęście nie wpadłem ,ale uważajcie .Tutaj link do tego typu przekrętów ,i z danymi do takich oszustów :

http://allegro.mikro...i-przekret.html

ponadto można dotrzeć do forum prawnego wpisując w google "Western union oszustwa ", jest tego mnóstwo .

Dane oszusta :

Linc Brad

[email protected]

dane agenta - dane prawdopodobnie fałszywe :

Name:
Address:
p.gif

Connelly Brenda 1159 S wells street 
Apt3 34485 

Lake Geneva ,Wisconsin 53147

United State
      p.gif Address Status: p.gif Confirmed p.gif

ja miałem to samo ale kwota 12500zł!

chciał żebym wysłał 3000zł western union a wtedy citi bank mi zrobi przelew na 12500zł!

mail niby z banku [email protected] z ponagleniami, groźby sankcji itd!

jego wiadomość 

"Pls can i know what is going on, i made the payment that you've
been
expecting me to do, and it gets approved as it is suppose to, so the
next thing i expected you to do is to Send the Shipping Agent fee,
and since the payment was approved and the money deducted from my Bank
account, i did not hear from you to know what is going on, so kindly
get back to me or CityBank with the MTCN number of the Western union
so that they can start verification on your money and your payment can
be fully transfer into your Bank account.Thanks and hope to read back
from you soonest. "[email protected]

"my Bank said my money is now in your account that all you have to do
is provide the western union details and they will credit your account and if you dont do what My Bank ask you to do i will be forced to take a legal action against you in the next 12 hours ............ i
will do anything to get my money back"

i ten sam adres wysyłki co powyżej do Brenda...

nie ma takiej opcji żeby przelew wisiał w powietrzu!

albo jest na twoim koncie albo go nie ma!

#4 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 22 październik 2013 - 15:58

dostałe identycznego e maila kilka godzin temu na zasadzie kopiuj wklej .Napisałem na tym forum dlatego bo przeczytałem że ci kolesie działają tylko w obszarze danego działu jedni wkręcają sprzedających instrumentów ,drudzy handlarzy aut ,jeszcze inni są od nieruchomości ,ten akurat siedzi w rowerach .W związku z tym jakby komuś pojawił się ten adres w e-mailu luk jaki kolwiek inny ,a transakcja wgladałaby podobnie ,najlepiej nieodpisywać .

#5 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 22 październik 2013 - 17:06

Było, jest i będzie trzeba uważać i być ostrożnym.

#6 IRON

IRON
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 24 październik 2013 - 15:07

I ja dostalem 
Hello,

Thanks for your kind response and i will like you to know that am buying the item for my cousin and i will like you to help me to send the phone to my cousin that studied in Africa Nigeria through Local Post and i will pay for the shipping cost and the item cost so get back to me with the total cost and your bank details so that i can make the payment through bank transfer into your account.

Here is the shipping address below,

Name: Paul John
Address- 16 Oyo Road
Postal Code: 23402
City: Ibadan
State: Oyo
Country: Nigeria

Hoping to read back from you soon.

#7 Gosc_mackie_*

Gosc_mackie_*
  • Gość

Napisano 24 październik 2013 - 22:10

Słabo chłopaki  :-D  Ja w tym tygodniu już 2 takie maile dostałem jeden z Holandii a drugi z Wielkiej Brytanii. 

#8 starosta

starosta
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 25 październik 2013 - 20:34

Również mam i ja ;) w dziale narciarstwo działa ten sam człowiek.. przynajmniej te same dane co podał IRON.

#9 Gosc_OLGA_*

Gosc_OLGA_*
  • Gość

Napisano 28 październik 2013 - 19:02

Ja również miałam problem przez kilka dni , amianowicie tata miał do sprzedania narzędzia na tablicy w wysokości 25000zł z czego on wysłał mi 30000zł i stwierdził,że aby otrzymac 30000zł musze wysłać mu przez western union 5000zł. Oczywiście nie nabrałam sie bo z jakiej racji , od razu mi tu cos śmierdziało grubym przekrętem chociaz nie ukrywam zdrowia mi napsuł niesamowicie nie mogłam spać po nocach. Poprosiłam tate żeby porozmawiał z bankami okazało sie,że takich transakcji wgl nie było. Numer referencyjny jest zbyt długi a jesli jest w ameryce to w e-mailu podawał takie wartości jak 25000PLN z czego mają tam walutę w Dolarach musi to przewalutować odprowadzić odpowiednie cło. To są kolosalne pieniądze. Po za tym próbowałam kopiować domunety,które mi wysłał oczywiście się nie dało były przez niego sfałszowane. w poźniejszym czasie straszył mnie,że jeżeli nie zapłacę do 24h 5000zł poniosę odpowiedzialnośc prawną. Ludzie uważajcie na oszustów !!!!!!!

#10 Gosc_Bosiur_*

Gosc_Bosiur_*
  • Gość

Napisano 28 październik 2013 - 19:19

Swoją drogą, to znacie kogoś, kto się na coś podobnego nabrał? Zaufać osobie, która jedynie wysłała wiadomość e-mail, wybierając chorą metodę pośrednictwa, gdzie płaci się ponad 10% wartości przedmiotu?

Również dostałem taką propozycję, na początku nic nie śmierdziało, oszust nawet się targował co do ceny roweru, chciał bym opisał dokładniej stan roweru, podesłał zdjęcia itd., aż w końcu gdy doszło do porozumienia i podałem swoje dane, dostałem trzy wiadomości e-mail od Citi Bank, a tam płatność 1500zł do 10000zł wartości roweru za "przesyłkę", więc automatycznie rzekomego kupującego dodałem do spamu.

Ciekaw jestem, czy ktokolwiek się na coś takiego nabrał? Chyba tak, skoro ciągle dostajemy od oszustów podobne wiadomości, choć rozsądnemu człowiekowi wydaje się to niewiarygodne.

#11 Gosc_OLGA_*

Gosc_OLGA_*
  • Gość

Napisano 28 październik 2013 - 19:29

Swoją drogą, to znacie kogoś, kto się na coś podobnego nabrał? Zaufać osobie, która jedynie wysłała wiadomość e-mail, wybierając chorą metodę pośrednictwa, gdzie płaci się ponad 10% wartości przedmiotu?

Również dostałem taką propozycję, na początku nic nie śmierdziało, oszust nawet się targował co do ceny roweru, chciał bym opisał dokładniej stan roweru, podesłał zdjęcia itd., aż w końcu gdy doszło do porozumienia i podałem swoje dane, dostałem trzy wiadomości e-mail od Citi Bank, a tam płatność 1500zł do 10000zł wartości roweru za "przesyłkę", więc automatycznie rzekomego kupującego dodałem do spamu.

Ciekaw jestem, czy ktokolwiek się na coś takiego nabrał? Chyba tak, skoro ciągle dostajemy od oszustów podobne wiadomości, choć rozsądnemu człowiekowi wydaje się to niewiarygodne.

Wydaje mi się,że tak skoro w ogóle jeszcze tak działają. Niektórzy ludzie są napaleni i tak na prawdę są w stanie zapłacić taką sumkę nie znając dnia ani godziny,kiedy stracą wszystko. Powiem szczerze,że pierwszy raz się z tym spotkałam bardzo się przejęłam z jednej strony wierzyłam z drugiej nie , sama nie wiedziałam co mam zrobić rodzice już po prostu sami nie wiedzieli co się ze mną dzieje. Tata porozmawiał z dyrektorem banku ze swoim znajomym wszyscy stwierdzili,że to oszust i kłamca, chociaż ja nadal nie chciałam wierzyć wszystko wydawało sie dość wiarygodne,ale kiedy przeczytałam,że chce najpierw 5000zł a poźniej zapłaci mi 30000zł to odmówiłam napisałam,że oferta jest nieaktualna to zaczął mnie straszyć.

#12 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 28 październik 2013 - 19:43

Nie wiem, jak trzeba być naiwnym, żeby wierzyć, że ktoś z USA, GB albo z Afryki szuka przedmiotów na Allegro. Przecież to lokalny serwis, który w zasadzie tylko w Polsce i okolicach jest popularniejszy niż globalny gracz, czyli ebay.com Poza tym u nas w zasadzie wszystko, z racji mniejszego rynku, jest droższe. To my szukamy na ebay albo w chińskich sklepach, żeby oszczędzić. A to jest równie grubymi nićmi szyte, co "tradycyjny" nigeryjski przekręt o potrzebie przechowania spadku afrykańskiego króla.

Ale widocznie są tacy co łykają, skoro oszuści próbują. Wiadomo nie od dziś, że chciwość zaślepia.

Osobiście ignoruję wszystkie maile związane z Allegro pisane po angielsku, ledwie oglądam te, które piszą użytkownicy z państw, w których grupa Allegro działa.

#13 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 28 październik 2013 - 20:21

Rzuciłem to w grudniu 2012 na parę for, na których jestem. Otrzymałem kilka maili z podziękowaniami za ostrzeżenie i 1 z pytaniem czy jest szansa na odzyskanie kasy.

Ja urwałem kontakt z oszustami jak tylko okazało się, że trzeba przelać jakąś kasę.

#14 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 28 październik 2013 - 20:50

Jasna sprawa, ludzi ostrzegać trzeba. Nawet, jak to nie pomaga, bo frajer zawsze się znajdzie.

W mediach co chwila ostrzega się przed tzw. wyłudzeniami na wnuczka. A jednak. Moja żona jest menadżerem placówki bankowej i nie dalej, jak 2 tygodnie temu pojawiła się klientka wypłacić kasę z konta. 15 000, emerytka zerwała lokatę, bo pilnie potrzeba jej pieniędzy. Małżonkę coś tknęło i zaczęła podpytywać, na co, po co i dlaczego. I dowiedziała się, że syn ma problemy i pilnie mu trzeba pomóc. To kluczowe pytanie: czy to syn dzwonił osobiście? Chwila niepewności i odpowiedź: "Chyba tak, ja słyszę słabo, ale syna bym nie poznała? Powiedział, że kolega po pieniądze przyjdzie". To proszę pani, tu ma pani telefon, niech pani do syna zadzwoni sama na numer, który Pani zna. I sprawa jasna. Zatrzymanie przy przekazaniu pieniędzy.

#15 janosik1109

janosik1109
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 05 listopad 2013 - 12:55

Witam! Właśnie chciałem przeprowadzć tranzakcje z tym samym gościem co dominik. Chciał ode mnie kupić motocykl, powiedzmy że jakoś sie dogadaliśmy i wysłałem jemu dane do przelewu, po czym dostałem informacje z bamku, że niejaki Linc Brad wysłał 10.000zł gdzie 7,500 jest dla mnie za motocykl, ale ze względów bezpieczeństwa mam najpierw przelać 2,500 na konto tego shipping agent i dopiero po tym przelewie dostane pieniąde na moje konto. Teraz pomału zaczynam otrzymywać od niego jakies ponaglenia, pogóżki że jeśli nie zapłace to poniose odpowiedzialność karna. Czy mam się czegoś obawiac z tego tytułu, czy poprostu go olać i nic sobie z tego nie robic?

#16 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 listopad 2013 - 13:03

Olej to.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#17 Gosc_kurek_*

Gosc_kurek_*
  • Gość

Napisano 05 listopad 2013 - 13:51

Nie olewaj sprawy, tylko zbierz całą korespondencję i przekaż Policji. Czasami oni potrafią się zająć takimi sprawami.

#18 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 05 listopad 2013 - 15:53

kurek oni się w Polsce nie umieją zająć tematami, a Ty liczysz, że się wezmą za Nigeryjczyków?

#19 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 05 listopad 2013 - 17:43

Chyba Nigeryjski przekret a nie Nigerski :D

ROSE XEON CRS 5000 Campagnolo Chorus :D http://szosa.org/top...00/#entry261183

#20 Gosc_kurek_*

Gosc_kurek_*
  • Gość

Napisano 05 listopad 2013 - 18:12

kurek oni się w Polsce nie umieją zająć tematami, a Ty liczysz, że się wezmą za Nigeryjczyków?

Ja mam pozytywne doświadczenie - wyłapali krajowego cwaniaczka, o ktorym ich poinformowałem.

Dodaj odpowiedź