Jump to content

Wysyłka Roweru Do Usa

3 replies to this topic

#1 Gosc_Bosiur_*

Gosc_Bosiur_*
  • Gość

Posted 22 October 2013 - 19:37

Witam,

Udało mi się sprzedać używaną szosówkę, muszę wysłać ją do USA, stąd kilka pytań do osób, które miały już z tym styczność:

1. Jaką firmą kurierską wysłać?

2. Ile to kosztuje i na jakie opcje wysyłki powinienem się zdecydować (wartość roweru 10tyś. zł)?

3. Co w przypadku naliczenia cła - płatności z tym związane ponoszę ja, czy kupujący? Przelew był robiony z góry, zdeklarowałem się zapłacić za wysyłkę.

4. Wszelkie uwagi mile widziane.

Pozdrawiam!

#2 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 posts
  • SkądWłocławek

Posted 22 October 2013 - 20:07

1. międzynarodową - DHL, UPS itp

2. wystarczy sprawdzić na stronie - wg mnie lepiej kupić od kogoś przesyłkę kto ma podpisaną umowę [allegro itp] - dla klienta "z ulicy" koszty będę 3 x większe

oczywiście załatw karton od roweru ze sklepu rowerowego - mają tam ich pełno niepotrzebnych i wg jego wymiarów sprawdzasz koszty

3. Z tego co wiem nie ma cła eksportowego w naszym kraju na rowery :) więc ew. cło zapłaci kupujący

#3 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 posts

Posted 22 October 2013 - 20:45

Na wszelki wypadek zerknij też do tematów z oszustami (pierwszy i drugi).
Co do samej przesyłki dodam obowiązkowe ubezpieczenie paczki - wypadki chodzą po ludziach (czy też paczkach). Podniesie to koszty wysyłki, ale przy takiej wartości roweru warto dopłacić.
Jeżeli nie uzgodniłeś inaczej, to ewentualne tax & import fees płaci kupujący (nie jest to częścią kosztów wysyłki).

#4 Gosc_Bosiur_*

Gosc_Bosiur_*
  • Gość

Posted 22 October 2013 - 20:48

Dzięki wielkie, pozdrawiam.

Reply to this topic