Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stary romet - opłaca się?

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 David

David
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądWolsztyn

Napisano 30 kwiecień 2009 - 22:20

Na początek się przywitam bo jestem na forum nowy :)
Więc witam!

Dostałem za grosze starą szosę Rometa. W ostatnim czasie doprowadziłem ją do takiego stanu żeby wyglądała jak 'prawie' kolarzówka, bo ktoś sobie z niej trekking zrobił...
I teraz dwa pytania:
1) Czy opłaca się w to inwestować(nowe koła, opony)?
2) Czy jest to wystarczający rower na początek?

Z góry dzięki.
Pozdrawiam :)

#2 eye_lip

eye_lip
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • Skąd\\//\\//|P|R|

Napisano 30 kwiecień 2009 - 22:48

Prawdopodobnie jest ok na początek o ile nie jest krzywa itp.

Czy opłaca się inwestować - jeśli rama jest ok tak jak napisałem powyżej, to można zakupić nowe gumy i śmigać, jeśli reszta jest w porządku.

#3 David

David
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądWolsztyn

Napisano 30 kwiecień 2009 - 22:56

No właśnie mam takie dziwne wrażenie, że jakby lekko ściąga w lewo... Nie wiem o co chodzi, może to tylko dlatego że mam prawą rękę silniejszą i mocniej na kierownice napieram? W mtb tak mi się nie dzieje.

#4 wjagus

wjagus
  • Użytkownik
  • 195 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 30 kwiecień 2009 - 23:44

Jak ściąga to możliwe że jest krzywo kierownica przykręcona do mostka. Tego gołym okiem nie zobaczysz, musisz pomierzyć. Jak ostatnim razem jechałem też mnie zaczęło ściągać na lewo. Powodem było krzywo ustawione siodełko (nosek był przekrzywiony o niecałe 0,5cm).
Możliwe jest też to, że prawą rękę masz dłuższą :-P
Wrzuć parę fotek tej maszyny (TUTAJ ) :->

#5 Gothic

Gothic
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 maj 2009 - 00:49

w ogole zalezy jaki byl Romet, czy sportowy czy bardziej turystyczny?

#6 David

David
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądWolsztyn

Napisano 01 maj 2009 - 08:35

Jak oddałem do malowania to pozdejmowali i wyrzucili naklejki. Nie pamiętam jaki to model, ale strzelam, że Romet Sport. Jedno jest pewne, na kołach 28 - dlatego chce mieć nowe koła(26-27) i nowe opony. Zdjęcia dodam, ale pewnie dopiero jutro bo koło południa wyjeżdżam.

Z tym mostkiem i kierownicą sprawdzalem dokładnie i raczej nie(chyba że lekko zezuje :D). Nie pomyślałem zupełnie o siodełku ;P

#7 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 02 maj 2009 - 01:59

W sprawie kół to widzę tu pewien dysonans formalny, 28 cali to rozmiar koła szosowego 622 z dość wąską obręczą oczywiście, 27 to koło większe 630mm, mały wybór ogumienia, a potoczne 26 cali to mtb. Proponuję trochę poszukać informacji w różnych kołowych i oponiarskich wątkach.

Dziś odkurzyłem dla znajomego Jaguara. Ależ ta konstrukcja amortyzuje. Z oponką 20 mm i 9 atm, wychylony do przodu stalowy widelec wybiera tak... sam nie wierzyłem. Nawet w porównaniu z Wichrem różnica kolosalna ( a w Wichrze op. 25 mm) Sterowanie rowerem o długiej bazie kół, łagodnych kątach i wąskiej polskiej kierownicy jest też ciekawe.

Stare polskie szosówki są miękkie pod butem, ale przyjemne, w samotnej jeździe to nie przeszkadza.

#8 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 02 maj 2009 - 06:07

No właśnie mam takie dziwne wrażenie, że jakby lekko ściąga w lewo... Nie wiem o co chodzi, może to tylko dlatego że mam prawą rękę silniejszą i mocniej na kierownice napieram? W mtb tak mi się nie dzieje.

Sprawdź czy rower nie stał się czasem pojazdem dwuśladowym. Obydwa koła podczas jazdy na wprost powinny zostawiać jeden ślad. Jeżeli tak nie jest to rower zawsze będzie ściągał a zwłaszcza podczas jazdy "bez trzymanki". Przyczyn dwuśladowości jest wiele, jednak najczęstszym jest wykrzywienie nie samej ramy a tylko przednich widełek.

#9 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 postów
  • SkądW-wa

Napisano 02 maj 2009 - 09:23

Jeżeli ktoś rozginał ramę pod koło trekingowe 135 mm to możliwe że dzieje się coś dziwnego w tylnych widłach, czasami powstaje wtedy dwuślad, mimo że obręcz pozornie jest symetrycznie ustawiona, to sama oś koła już nie. Lecz nawet taka dewiacja raczej nie powoduje zakrętnych objawów, tylko rower idzie bokiem, w trawersie co jednak może niepokoić.

Wracając do pytania czy się opłaca.

Wczoraj na prośbę kolegi oceniłem mój rower. Kwota dofinansowania starego Jaguara za 40 zł!!! osiągnęła, uwaga: 1500 zł. Za co to wszystko: za klammanet sory, za używane koło na mawiku i ultegrze, za nowe koło na 105 i remrxie wysokim stożku,hamulce Miche, za każdą oponkę koronkę linkę, korbę, przerzutkę, owijkę siodełko mydełko... Jeżeli już wydawać to na rowerza około 500 zł, oldtajmer w którym wszystko już jest w odpowiedniej konfiguracji.

Proponuję zrobić sobie bilans inwestycji. Jeżeli na dziś potrzebna jest jedynie zamiana opon i dętek to pół biedy - można zaryzykować, bo najczęściej domyślny rower który proponuję za "500" zł to jakiś staruszek na sparciałych gumach, i akurat ten zakup będzie uniwersalny.

#10 David

David
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądWolsztyn

Napisano 02 maj 2009 - 11:02

Dobra, dzięki za odpowiedzi. Jeszcze nad tym pomyślę. Chyba będę inwestował bo wiele przy rowerku zrobię sam więc za robotę nie płacę.

Tak BTW: Czy 15(1994) lat to nie jest za późno na zaczynanie jazdy szosowej na poważnie? Na MTB jeżdżę już koło 2 lat na poważnie(a na niepoważnie od komunii :D).

#11 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 02 maj 2009 - 11:14

jak dla mnie wiek odpowiedni - siadaj i pedałuj...

#12 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 02 maj 2009 - 11:22

David, właśnie jak miałem 15 lat to zakupiłem rower szosowy. Tak jak mówi kobrys- siadaj i pedałuj. :-D

#13 Gosc_adikson1_*

Gosc_adikson1_*
  • Gość

Napisano 02 maj 2009 - 11:41

15 nie za późno, nieźle. Ja zamierza teraz dopiero zacząc, a mam 26 latek. Też właśnie chcę kupic jakąś tanią szosówkę i powoli zmieniac na lepsze ..

#14 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 maj 2009 - 18:30

David w okolicy parę klubów jest:) więc śmigać można. Co do rowerka możesz powoli wymieniać w nim części.

#15 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 maj 2009 - 20:51

Czy warto zainwestowac - najpierw zastanowic sie trzeba ile sie ma kasy, bo ładować w stary rower na częściach niechodliwych jest małoopłacalne.
Na placach handlowych możesz kupić szoski z wystawki w granicy 200 - 500 zł w których najczęściej wystarczy zmienic gumy i pancerzyki ( zalezy od stanu ) i na takiej szosie to juz mniejszy starch.

N a Allegro teraz jest sporo sprzetu z wystawek , warto coś pooglądać.

Ramy SPORTY były w miare dobre, ale wolałbym stare CilO nawet .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#16 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 03 maj 2009 - 18:09

Sporty miały niezłą ramę , ato jest baza i na tym można budowac . I tu już jak w każdym rowerze użytkowanym przez pasjonata- zawsze jest coś do wymiany. Dojrzejesz bardziej - hobbistycznie i finansowo - wymieniasz bazę.
A Cilo mam - rama z carbonową dupką , stara ,bo jeszcze stery na cal w rozmiarze 60cm. waży 1270g. Dla mnie jest piękna.

#17 David

David
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądWolsztyn

Napisano 03 maj 2009 - 20:20

David w okolicy parę klubów jest:) więc śmigać można. Co do rowerka możesz powoli wymieniać w nim części.

Maciej1986 jakie kluby w wlkp polecasz? Najlepiej w Poznaniu bo tam do średniej się wybieram.

#18 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 maj 2009 - 08:17

Polecić nie mogę bo nie miałem z żadnym styczności.

KLUBY W WIELKOPOLSCE

#19 robertdax

robertdax
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądFrance

Napisano 10 maj 2009 - 18:11

Pamietam jak dostalem w Klubie nowiuskiego Rometa Sport po przejsciu z mlodzikow do juniorow mlodszych. Cudo to bylo poprostu. Ja bym dzisiaj chetnie kupil taki rower. Jesli Ci sie podoba i pasuje do Ciebie to sie nie zastanawiaj. Sorry za OT.

#20 Gosc_adikson1_*

Gosc_adikson1_*
  • Gość

Napisano 11 maj 2009 - 14:50

A możecie mi coś powiedziec na temat szosówki firmy Lancia ? Posiada ktoś taką ? jak się sprawuje ?

Dodaj odpowiedź