Jump to content

Dodatkowa Kulka W Piaście

7 replies to this topic

#1 Gosc_Balcerek_*

Gosc_Balcerek_*
  • Gość

Posted 02 December 2013 - 10:06

mam takie pytanie. po rozkręceniu przedniej piasty shimano, zauważyłem że w miskach jest jeszcze miejsce na 1 kulkę. czy tak powinno być czy dołożyć po kulce?

#2 Maks

Maks
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 December 2013 - 10:24

A ile masz kulek i co to za piasta ?

#3 Gosc_Balcerek_*

Gosc_Balcerek_*
  • Gość

Posted 02 December 2013 - 10:54

kulek jest po 10, rower ma jakieś 12 lat, modelu piasty nie pamiętam .sprawdzę po pracy.

#4 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 posts
  • SkądPszczyna

Posted 02 December 2013 - 12:02

Tak ma być, kulki w łożysku nie są na styk, powinno ich być tyle, żeby akurat zostało miejsce na jeszcze jedną!

A jeśli nie jesteś pewien, to poszukaj w necie specyfikacji piasty, jeśli chodzi o shimano to pdfy są tu: http://techdocs.shim...hdocs/index.jsp

#5 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 02 December 2013 - 12:19

prawie na jedną , a nie na jedną , po wsadzeniu  niby jak jest miejsce, cały zestaw kulek pójdzie w góre troche przy skręceniu piasty  i nie będzie prawidłowego styku do konusa, a także tzw. luzu roboczego kulek .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#6 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1,389 posts
  • SkądRumia

Posted 02 December 2013 - 17:42

Dokładnie. Już Kiedyś w HB-RM50 włożyłem przy wymianie stożków i kulek jedną dodatkową kulkę, czyli z fabrycznych 10 do 11 na stronę. Po dosłownie 100-200 km miałem już zjechane stożki.

#7 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 posts
  • SkądPszczyna

Posted 03 December 2013 - 08:24

Przy czym warto zajzrec w specyfikację techniczną - mi się zdarzyło kupić koła (MTB, tanie Shimano 505) w których _fabrycznie_ było o jedną kulkę za mało z każdej strony w przedniej piaście :/ Dziadostwo...

#8 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 posts
  • SkądPszczyna

Posted 03 December 2013 - 08:28

Przy czym warto zajzrec w specyfikację techniczną - mi się zdarzyło kupić koła (MTB, tanie Shimano 505) w których _fabrycznie_ było o jedną kulkę za mało z każdej strony w przedniej piaście :/ Dziadostwo...

Reply to this topic