Skocz do zawartości

Zdjęcie

Montowanie karbonowych części

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zurek

Zurek
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądMielec

Napisano 05 maj 2009 - 13:37

Witam.
Mam mały problem z karbonową sztycą. Pasuje mi ją zamontować na jakimś preparacie co by zwiększył tarcie pomiędzy sztycą a ramą tylko nie wiem na czym to zrobić ? Na allegro znalazłem jakiś środek ale nie jest potrzebna mi cała tubka od razu więc tu moje pytanie: nie znacie jakiegoś domowego środka czy czegoś tam co by się nadało do posmarowania sztycy alby nie ślizgała się ?:>

#2 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 maj 2009 - 13:52

Podobno spryskanie lakierem do włosów i zostawienie na dobę w jakimś ciepłym miejscu, sprawia że sztyca lepiej się trzyma. Ważny też jest dobry zacisk, który równomiernie ściska, polecam zacisk campagnolo, nawet przy mocnym dokręceniu nie zgniecie sztycy, oczywiście bez przesady :lol:

#3 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 05 maj 2009 - 15:56

A ja polecam użycie czegoś takiego :arrow: Fiber Grip

#4 Zurek

Zurek
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądMielec

Napisano 05 maj 2009 - 17:46

przetestuje z tym lakierem :) jak nie będzie działało to został mi zakup oryginalnego żelu
dzięki wielkie bardzo

#5 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 maj 2009 - 20:34

Jesli bedziesz pstrykał jakimiś lakierami to pewnie gwarancje stracisz, zwłaszcza że elementy karbonowe ze sobą i z alu łączymy na żelu jak powyżej, jest super.

Ostatnio zastanawialiśmny sie czy nie da sie zastąpić go damskim peelingiem - tez taki piaskowy :mrgreen:

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#6 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 06 maj 2009 - 13:53

Do zamontowania karbonowej sztycy możesz użyć zwykłej kredy...

#7 MG

MG
  • Użytkownik
  • 128 postów
  • Skąd20 km od granicy

Napisano 06 maj 2009 - 15:57

Jesli bedziesz pstrykał jakimiś lakierami to pewnie gwarancje stracisz,

A coz to za rewelacje ? :shock: Taki sam urban legend jak utrata gwarancji przez wziecie udzialu w zawodach sportowych (tak, tak poczytajce dokladnie swoje karty gwarancyjne, kilka znanych firm tak ma :lol: :lol: :lol: ).

#8 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 07 maj 2009 - 11:54

Do zamontowania karbonowej sztycy możesz użyć zwykłej kredy...

+1. Magnezja wspinaczkowa spisuje sie genialnie!

#9 zorrospecialized

zorrospecialized
  • Użytkownik
  • 171 postów
  • SkądLubin

Napisano 03 grudzień 2009 - 13:27

moze stary temat ,ale wypróbowana jest przezemnie i paru kumpli "pasta do zębów"

#10 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 grudzień 2009 - 20:06

to służy do monatżu części karbonowych.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#11 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 grudzień 2009 - 20:26

Ale do połączeń karbon/alu też się nadaje. Żel zapobiegający zapiekaniu się części i działaniu wilgoci i zabrudzeń na laminat, a granulat zawarty w preparacie podnosi tarcie miedzy elementami co pozwala zmniejszyć siłę z jaką zaciska się obejmę.

#12 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 17 kwiecień 2010 - 15:30

Jeśli ktoś prowizorycznie chce zlikwidować slizganie się sztycy karbonowej to polecam zastosowanie paska drobnoziarnistego papieru ściernego 400 (ja wyciąłem 1,5cmx4cm). Najpierw posmarowałem pastą do zębów z granulkami, ale niestety nie pomogło. Przy mojej wadze 80kg sztyca się obniżyła o kilka mm. Teraz nic się nie ślizga.

Ten sposób znalazłem na kilku forach włoskich. Innym sposobem może być włożenie zamiast papieru ściernego wyciętego paska foli al. z puszku po piwie. Podobno równie dobry sposób - przetestowany przez włochów.

Natomiast połączenie kierownicy al z mostkiem karbonowym i z rurą sterową jest na paście do zębów i na razie nie ma z tym problemów. Widocznie przy sztycy mój ciężar nieźle dobija sztycę ;)

#13 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 17 kwiecień 2010 - 18:42

Kierownicę możesz mocować na sucho, a nie na pastę do zębów. Sztycę tylko na Fiber Grip, albo inną pastę do karbonu, nawet jeśli się nie obsuwa.

#14 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 17 kwiecień 2010 - 19:44

Fajnie karbon ze podales dobry specyfik , bo niedlugo dostane swoja bede musial maznac ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#15 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 17 kwiecień 2010 - 20:58

Kierownicę możesz mocować na sucho, a nie na pastę do zębów. Sztycę tylko na Fiber Grip, albo inną pastę do karbonu, nawet jeśli się nie obsuwa.

Dzięki, prowizorycznie musiałem coś zrobić, by pojeździć przez weekend, w tygodniu poszukam pasty do karbonu, bo wiem, że może się zapiec w przyszłości.

#16 Pirx

Pirx
  • Użytkownik
  • 269 postów
  • SkądKlucze

Napisano 15 lipiec 2010 - 11:10

Ja w KTM-ie (MTB) mam ramę carbon, ale sztycę alu i niestety miała tendencję zjeżdżać, nawet o 1,5cm. Wziąłem więc kawałek kalafonii (takiej do lutowania), roztarłem w palcach na proszek i "wtarłem" to w sztycę. Jak na razie (kilka mięsięcy) działa.

Patentu z pastą nie znałem, może się wypróbuje przy okazji w drugim rowerze.

Dodaj odpowiedź