Siemka mam pare pytań co do jednego rowerka który znalazłem na allegro. A mianowicie ten rower http://allegro.pl/fe...3810692645.html i tu pierwsze pytanie czy rama nie będzie za mała 185 cm wzrostu dł nogi 88 cm. I czy cena nie jest za wysoka ?
Parę Pytań Odnośnie Szosy
Posted 19 December 2013 - 21:56
Odnosnie ceny : zwroc uwage, ze sprzedawca zostawia pole do "manewru" ( "rozwaze propozycje…".) Nie znam polskich realiow ale u mnie w tej cenie juz by go nie bylo… Ale Finowie lubia wszystko co "amerykanskie"
Zawsze warto negocjowac.
rozmiar : 56cm rury poziomej czy poziomej EFEKTYWNIE ? podejrzewam to drugie - co sugeruje rozmiar podany przez producenta. Wtedy jest bardzo OK.
Osprzet : 105 jest przyzwoita grupa, idealna dla poczatkujacego. tanie komponenty ulegajace zuzyciu, swietna dostepnosc w razie awarii.
Jedyne zastrzezenie mam do korby : FSA VERO jest podstawowa korba ( ujalem to nad wyraz delikatnie
) grzeszaca waga ponad torebke cukru…
Rower jest uzywany- ma prawo miec jakies ryski, zadrapania itp . To normalne.
psy szczekaja, a karawana jedzie dalej.
porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos.
Gosc_marvelo_*
Posted 20 December 2013 - 01:05
Jedyne zastrzezenie mam do korby : FSA VERO jest podstawowa korba ( ujalem to nad wyraz delikatnie
) grzeszaca waga ponad torebke cukru…
Chyba trochę przesadziłeś. Nawet z suportem wersja 53/39 będzie ważyć mniej (http://allegro.pl/ko...3814303285.html).
A tu jest wersja 50/34.
Posted 20 December 2013 - 10:44
Jeżeli rama ma mocny sloping (górna rura opada ku tyłowi), długość efektywna jest krótsza niż rzeczywista, dlatego trzeba to zawsze brać pod uwagę przy doborze roweru.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 20 December 2013 - 13:41
Wydaje mi się że rama ma slopping, jest napisane że rozmiar rury podsiodłowej to 56,5cm czyli chyba tej od srodka supporttu do sztycy.Czyli będzie to pod mój wzrost i dł nogi ?. Nie mogę znaleść nawet tego modelu na stronie producenta żeby sprawdzić rozmiary i jaka rama bd dla mnie dobra.Niestety nie mam mozliwości nawet obejrzeć rowery na żywo bo mieszkam za daleko. bardzo sie obawiam żeby rama nie była by za mała, już wiem czym to grozi bo kiedyć już miałem rower z za małą ramą.
Posted 20 December 2013 - 14:29
W przypadku rury podsiodłowej długość efektywna to liczona od środka mufy suportu do przecięcia z linią biegnącą poziomo od główki ramy do tyłu.

Posted 20 December 2013 - 14:46
Teraz mam mętlik w głowie czy brać ten rower czy nie, ze względu na tą ramę (czy nie będzie za mała).
[attachment=709:s.png]
Z obliczeń kalkulatora wyszło mi że długosć A powinna wynosić 51 cm a długosć B 56.5 cm. Czy to chodzi o tą długosć efektywną oznaczona literką B ? Dobrze myslę ?
Posted 20 December 2013 - 15:10

Posted 20 December 2013 - 18:28
mikroos- Okulista sie klania. Spojrz uwaznie na geometrie w linku ktory sam dales i zrob "aha"...
Top tube EFFECTIVE (horizontal) : 575mm
TO jest rozmiar dla 183-188cm …. Ja mam 556mm TTE i 182/85inseam , dluga sterowke skorygowalem mostkiem 120mm -17* .
Fakt : rura sterowa Felta to ok 2cm wiecej niz tzw "pro" rowery/ramy. W czym problem dac mostek o 2 cm dluzszy albo -10* / -17* ???
Wiekszosc ludzi siada na szose i szok - nie wiedzialem, ze bede taki "rozciagniety"… czyz nie ? I wtedy taka sterowka "jak znalazl"….
Posted 20 December 2013 - 20:25
Kazdy przyzwoity rower szosowy o wlasciwym rozmiarze dla kolarzysty sie do tego nadaje. Dopasowanie rozmiaru jest najwazniejsze. reszta potem.
gdzies mam zdjecia z mistrzostw kraju, gdzie gostek na Meridzie za 1800€ ( Ultegra) wygrywa z gosciem na Bianchi Oltre za 6500€( Dura Ace Di2) ….
Posted 20 December 2013 - 22:41
Nie wiem, ale mam numery totka na jutro ![]()
Jak sprzedawca bedzie mogl i chcial opuscic, to to zrobi - jak nie to nie . Zadne argumenty ci nie pomoga….
Masz JAK WOL : rozwaze propozycje - to juz machanie flaga " zejde z ceny w razie potrzeby" .
Zadzwon i zaproponuj : w najgorszym wypadku uslyszysz "nie". Wtedy zostaw mu swoj nr telefonu i jak oddzwoni ( a masz 75% szans ze oddzwoni ) to powiesz mu 2100 - bo masz bardzo porownywalny rower wlasnie za 2100 ( nie targusjesz sie zeby go "ukarac"… I on odlozy sluchawke. I oddzwoni ze OK (90% szans) . A ty na to "z wysylka" i juz nie odlozy sluchawki
Wiem co mowie…. 20 lat w "branzy"