Jump to content

Photo

Opono/szytka

18 replies to this topic

#1 MINI-MAN

MINI-MAN
  • Użytkownik
  • 72 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 25 December 2013 - 21:51

Znalazłem w zasobach gratów opono/szytkę TUFO

napompowałem, wszystko działa i wydaje się OK

Ale nigdy nie używałem takiego wynalazku czy ktoś ma doświadczenie w tej materii ?, czy taki wynalazek można montować jedynie w obręczach do oponek czy również do szytkowych ?

Szytka posiada specyficzny kołnierz z na części montażowej.

#2 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Posted 25 December 2013 - 22:04

To nie żadne cudo z kosmosu. Znam i stosowałem - ale wyłącznie jako zapasówka.

Można zastosować na obręcz do szytek i na taką do oponek.Jeżeli na obręcz szytkową  - obowiązkowo przykleić!

Trochę waży ta "zabawka", ale uniwersalność nieoceniona, zwłaszcza np. na maratonach, gdy się jedzie w konkurencji, po wynik. Nie wymieniasz dętki, nie łatasz na trasie - zdejmujesz "przebitka", nakładasz takie TUFO, pompujesz i za kilka km doganiasz swoją grupę ;-)

#3 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 26 December 2013 - 07:02

Można zastosować na obręcz do szytek i na taką do oponek…... Nie wymieniasz dętki, nie łatasz na trasie - zdejmujesz "przebitka", nakładasz takie TUFO, pompujesz i za kilka km doganiasz swoją grupę ;-)

BARDZO odwazna TEORIA…. 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#4 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Posted 26 December 2013 - 08:56

Coś nie piszesz Petri, żebyś miał doświadczenia. Może Ci jedną taką podeślę, przetestujesz i kompetentnie odpowiesz.

Zacytowałeś część, a przecież sugerowałem, że to "dojazdówka", a nie ogumienie np. na kryterium.

Nie musisz się tak emocjonalnie zapalać do większości tematów na forum.

#5 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 26 December 2013 - 10:37

Można zastosować na obręcz do szytek i na taką do oponek.Jeżeli na obręcz szytkową - obowiązkowo przykleić!

Jak chcesz taką oponę założyć i przykleić do obręczy szytkowej?

#6 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 26 December 2013 - 10:43

Nie mam tez doswiadczenia  w piciu denaturatu, a wiem ze to rownie niezdrowe. 

I nie zapalam sie emocjonalnie. Tylko sie  dziwie, w tym wypadku nadzwyczaj umiarkowanie, zwazywszy skale glupoty jaka napisales. 

Zwroc uwage, ze wytluscilem ten fragment, do ktorego moja uwaga sie odnosi. O ile w przypadku "clincher tubular" montowanych na obrecz pod oponke nie mam ZADNYCH zastrzezen ( bo i jak je miec- rozwiazanie dedykowane, i szybsze niz wymiana detki - tu mamy pelna zgodnosc) to zakladanie opono-szytki na obrecz szytkowa raz nie ma sensu ( zaloz sobie szytke… "podklejona" jak to sie naprawde wlasciwie robi ) dwa patrzac na konstrukcje ww moze dac bardzo widowiskowy efekt. Znam mniej bolesne metody sprawdzenia, czy asfalt jest naprawde taki szorstki… 

@MINI-MAN : opono-szytke stosuje sie TYLKO do obreczy typu "clincher" zwanych rowniez "hooked rims" czy takich pod oponke. Do obreczy "tubular" czyli szytkowych stosuje sie szytki. 

#7 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Posted 26 December 2013 - 14:50

Jak chcesz taką oponę założyć i przykleić do obręczy szytkowej?

1415chris, nie pozostaje mi nic innego, tylko Cię zaprosić do siebie na demonstrację, jak się to robi.

Kosztów dojazdu nie pokrywam ;-) , ale po prezentacji stawiam dobre, świeżo warzone piwo!

A tak serio, zobacz jak jest skonstruowana ta "opona" i nie narazisz się na nadmierne koszty :!: 

#8 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 26 December 2013 - 15:40

Faktem jest, że chociaż nieprzeznaczona do tego, na obręcz szytkową da się założyć i nawet jezdzić.  pozdr

#9 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Posted 26 December 2013 - 15:53

Petri, nie jesteś jedyny - ja też nie mam doświadczeń z denaturatem. I nie muszę się tym błyskotliwie chwalić.

Pozwoliłem sobie tylko na uwagę, żebyś nagminnie nie wyrokował w sprawach, w których niekoniecznie masz doświadczenie.

Angielski znasz nie tylko Ty na forum, więc proszę, nie epatuj tym środowiska forowiczów.

Poza tym za łatwo Ci przychodzą komentarze z obraźliwymi ocenami typu "głupota" . Miarkuj Waśc, miarkuj..., waż słowa.

Przyjmij, że na forum są nie tylko pytający. Są też ludzie z wiedzą i doświadczeniem. Nie wszyscy oczekują najbardziej na Twój wyrok.

Jeżeli chcesz być wyrocznią w sprawach wszystkich, załóż swoje forum. Dla siebie i bezkrytycznych wielbicieli, bo wyraźnie nie umiesz przyjąć innej opinii, niż Twoja.

Zaś w rzeczonej sprawie opono-szytek pozostaję przy swojej, nie teorii, lecz wiedzy praktycznej.

#10 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 26 December 2013 - 16:04

Przyznam się, że ja też pierwszy raz słyszę o zakładaniu "tubular clinchers" na obręcz pod szytkę. O ile nie przeczę, że po przyklejeniu mogą one trzymać się obręczy pod szytkę, o tyle zastanawiam się, po co instalować je w taki sposób - nie będzie ani lżej, ani bardziej dynamicznie, ani taniej (z tego co widzę, cena jest ta sama).

Czy podzelisz się informacją, jaki był Twój cel?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 26 December 2013 - 16:07

Mi bardziej chodzi nie o kwestię czy się da ale żeby było dobrze. Bo pewnie i zwykłą szytkę da się naciągnąć na oponową obręcz. Jak z klejeniem, bo ta gumowa stopka to chyba po napompowaniu raczej nie będzie miala ksztaltu obreczy pod szytkę, a i nie widzę tam żadnej taśmy. Kolejna rzecz, stabilność takiej opony na szytkowej obreczy.
Pomijam zasadność takiego zastosowania, bo w sumie nie o to pytałem?

#12 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Posted 26 December 2013 - 16:22

Zapytał MINI-MAN, to odpowiedziałem. I zrobiła się burza w szklance wody. Nie moja sprawa, że Czesi wymyślili coś, co da się zastosować zarówno na obręcz do oponek, jak i na obręcz do szytek. Nigdzie nie polecałem jej do normalnego jeżdżenia na żadnej z obręczy. Celowo użyłem określenia, że to b. wygodna "dojazdówka" w razie przebicia. Na "dojazdówce" w aucie też nie należy jeździć ciągle, zwłaszcza sportowo ;-) Napisałem tylko, że i owszem da się tę opono-szytkę założyć i tu i tu żeby dojechać do domu, czy mety maratonu.

Proszę Kolegów przed kolejnymi komentarzami o przeczytanie tego co napisałem MINI-MAN'owi.

#13 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 26 December 2013 - 16:25

Przeczytałem, ale wciąż nie rozumiem rzeczy podstawowej: gdzie tu przewaga nad zwykłą szytką, skoro i tak musisz ją przykleić (a tak naprawdę szytki nawet nie musisz, kiedy mówimy o spokojnym doczłapaniu się do mety/serwisu)?

rowerplus-logo-2.png

#14 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 26 December 2013 - 16:28

No właśnie cały problem w tym, że jest to opona pod clincher, a nie tubular. Patrząc na konstrukcję stopki, jest to oczywiste, nawet wg Tufo.

#15 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Posted 26 December 2013 - 17:37

Ok., zapewniam że to już moja ostatnia wypowiedź w tej kwestii. Dobrze, że temat wrócił na tory merytoryczne. MINI-MAN zapytał wprost - czy można? (wiadomo o co chodzi). Napisałem, że można. Nie napisałem, że należy. Nie napisałem też, że to cudo ma przewagę nad oponą i nad szytką, ani że ładnie wygląda na obręczy do tubular. Przepraszam za nieumiejętne wyłuszczanie istoty sprawy.

I to by było na tyle, jak mawiał Klasyk :-)

#16 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 26 December 2013 - 18:21

Dzięki! ;)

rowerplus-logo-2.png

#17 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 26 December 2013 - 18:23

@solid_crank : to ty obrazasz : moja i innych inteligencje. I teraz jeszcze glupio sie tlumaczysz. Stosuj rzeczy zgodnie z ich funkcja i przeznaczeniem i nie bedziesz mial dylematow. 

Nie dosc ze masz problem z ego, to i rozumieniem czytanego tekstu : oceniam pomysl , nie ciebie- to raz, nie rozumiesz tak prostej formy stylistycznej jak przenosnia- to dwa. Twoje "doswiadczenie" jest rownie zdrowe jak picie etyliny. Da sie - pewnie, ale ….. 

@ jezykoznastwo : 

Nazwy angielskie JAKO JEDYNE wystepuja na oponach i szytkach odnosnie sposobu montazu ( 99% z nich ) - i stad ich przytoczenie. Ty masz najwyrazniej problem z angielskim : na oponoszytkach jest jak wol "mount on hooked rims ONLY" - gdybys zrozumial, nie mial bys problemy z "czy sie da". 

Przemysl jedna kwestie : bierzesz na siebie odpowiedzialnosc, za to ze ktos postapi zgodnie z twoim "doswiadczeniem" i cos mu sie przykrego w wyniku twojej "porady" przydarzy  ??? Bo klapac jezorem bez ponoszenia odpowiedzialnosci moze kazdy. 

chcesz uprawiac "druciarstwo" - rob to sam i nie zalecaj innym, chwalac jeszcze ze to OK. 

O twoim "doswiadczeniu" wszyscy juz wiedza….. szkoda ze tylko od ciebie. 

#18 MINI-MAN

MINI-MAN
  • Użytkownik
  • 72 posts
  • SkądPiaseczno

Posted 26 December 2013 - 18:54

Ojojoj... faktycznie zrobiłem mały zamęt, Z góry przepraszam....

Chciałem jedynie zapytać czy mogę jeszcze tej opono/szytki do czegoś użyć czy niestety wypierniczyć do dolnej szuflady w śmietniku.

Ale jeżeli może posłużyć bez ryzyka jako zapas to było by OK, jeżeli natomiast grozi to testem ścieralności tyłka na asfalcie to wolałbym tego nie poczuć na własnej skórze

"chytry dwa razy płaci" a tu jeszcze tyłek może boleć i długo się goić....

#19 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 27 December 2013 - 08:50

....ja kwidać zamaist odpowiedzieć konkretnie w temacie to sie dopierdzielacie do siebie, robi sie burdel jak 3 lata temu na forum i jaki to ma sens? i do czego to prowadzi ?? wystarczy napisać odpowiedż prawidłową i nie wdawać sie w dyskusje idiotyczne.

Oponoszytka to połączenie opony i szytki .

Ma mieć zaletety szytki w użytkowaniu , oraz zalety oponki - czyli zastosowanie zwykłej obręczy pod opone do jej montażu.

Czy ma ona sens ??

Ja np nie stosuje u siebie bo nie widze sensu ,

Kolega stsował takie oponoszytki u siebie , pare tysiecy przejechał bez przebitki i sobie chwalił , cos tam mówił o lepszej trakcji w stosunku do oponki , ale jakoś ten system nie bardzo sie przyjmuje do użytku  codziennego

Oczywiście jak masz  takową to załóż i spróbuj  i wnioski wysuniesz sam .

A jak nie chcesz to bardzo chętnie przyjme bezpłatnie  i sie przejade ,  bo nie miałem jeszcze okazji.

Da sie napisać odpowiedź bez  personalnych dosrywań ?? da sie ?

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Reply to this topic