Skocz do zawartości

Zdjęcie

Warszawa - Opole

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 maj 2009 - 21:42

W przyszły weekend wybieram się do Opola i JEŚLI pogoda pozwoli, jadę na rowerze. Sprawę mam obgadaną, wiem że na końcu trasy będzie czekało zaopatrzenie i wszystko, co potrzebne :mrgreen:

Rzecz w czym innym: siedzę nad mapą i kombinuję jaką trasą by pojechać.
Na razie orientacyjnie przez Piotrków Trybunalski, Wieluń i Kluczbork...najpierw trasą Numer 8 potem 45.
Pytanie zasadnicze do osób, które znają trasę lub chociaż jej wycinki: czy to dobry wybór? Jak jest z poboczem, z asfaltem, z natężeniem ruchu?

Mapy google dają niezłe pojęcie o trasie czy ilości kilometrów, ale milczą jeśli chodzi o wiele rzeczy kluczowych z mojego punktu widzenia.

Będę wdzięczny z każdy okruch informacji.

Pozdrawiam!

#2 Rawa81

Rawa81
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądRawa Mazowiecka

Napisano 09 maj 2009 - 21:55

Śmiały zamiar. :-)

Znam 8 na odcinku Warszawa - Piotrków, czyli jakieś 110 km.
Można jechać, ruch spory, ale pobocze jest. Bliżej W-wy gorsze, dalej dobre i bardzo dobre (w stronę Piotrkowa).

Ja nie przepadam za jazdą tą trasą, bo parę razy łapałem gumy. Wiadomo - śruby i inne żelastwa, także przygotuj się.

Będziesz jechał przez moje miasto - Rawa Maz., zorganizować punkt żywieniowy ?

Pzdr.

#3 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 10 maj 2009 - 17:23

...najpierw trasą Numer 8 potem 45.

45 uważam ze to dobry wybór, nawierzchnia przyjazna rowerom, tyle że 45 dopiero od Kluczborka, a którędy zamierzasz dojechać do Kluczborka?

#4 mateusz661

mateusz661
  • Użytkownik
  • 157 postów
  • SkądOkolice Opola

Napisano 10 maj 2009 - 17:30

Mieszkam przy 45, droga jest w bardzo dobrym stanie za wyjątkiem kilku krótkich odcinków. Ale na kilku odcinkach od długości od kilku do kilkunastu kilometrów nie ma pobocza :-/ A myślałeś o czymś takim Warszawa-Tomaszów Mazowiecki-Radomsko-Częstochowa-Lubliniec-Ozimek-Opole :?:

#5 czlowiekzdubaju

czlowiekzdubaju
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądWrocław/Kraśnik

Napisano 10 maj 2009 - 18:10

Od czasu do czasu jeżdże do domu po odcinku Wieluń-Piotrków (dalej zjeżdżam chyba na 74) i w zwykły dzień ruch na tej drodze jest ogromny... ale są szerokie pobocza więc nie powinno być problemu.
wg mnie stan samej drogi jest bardzo dobry więc i podróż powinna być przyjemna
mateusz661 Częstochowa-Lubliniec-Ozimek-Opole to dla mnie droga przez mękę, nawierzchnia wiele gorsza od tej drugiej trasy i raczej węższe drogi - z tego co pamiętam, bo już od ponad roku nie jechałem tą drogą.

#6 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 maj 2009 - 18:31

Mateusz - pomyślę nad taką wersją, ale to zależu od jakości asfaltu, od szerokości poboczy...
Do Wielunia chciałem dotrzeć ósemką, od Bełchatowa. Czy to słuszny wybór - tego nie wiem.

Tak czy inaczej, cały czas kombinuję i dziękuję za KAŻDĄ informację :D

#7 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 10 maj 2009 - 19:48

Do Wielunia chciałem dotrzeć ósemką

A od Wielunia na olesno - bierdzany - opole, zadowalająca nawierzchnia , nieduży ruch i sporo odcinków przez las (mniej wieje)

#8 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 10 maj 2009 - 20:04

Też polecam wersje przez Radomsko, ale nie przez Częstochowę (choćby skręcić na Pajęczno). Droga na Radomsko to jedna z moich ulubionych dróg. :-D Nowiutki asfalt bez dziur, duże pobocze, umiarkowany ruch, lekkie podjazdy (przynajmniej w godzinach 9-14). Z Tomaszowa Mazowieckiego do Piotrkowa Trybunalskiego droga jest w porządku. Z Piotrkowa do Radomska też. Ogólnie w powiecie piotrkowskim są dobre drogi.

#9 Platon

Platon
  • Użytkownik
  • 558 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 maj 2009 - 08:21

Tereny te mam trochę zjeżdżone więc mogę opisać część trasy. Z Piotrkowa do Bełchatowa 8 to dobry wybór, przez znaczną część trasy jest ponad metrowe pobocze i super nawierzchnia. Ogólnie można ciągnąć aż do Wielunia bo droga jest git. Z Wielunia przez Kluczbork do Opola też nawierzchnia jest bardzo dobra, było niedawno sporo remontów. Raz udało mi się przejechać z Bierdzan do Opola (21km) ze średnią 41km/h bo tak ładnie wiało, a na drogę patrzeć nawet nie trzeba (taka dobra :P).

Ja jednak preferuję mniej ruchliwe drogi, a że trasy mam zjeżdżone to dla mnie żaden problem. W Twoim przypadku pewnie byłoby trochę błądzenia :)

Moja trasa:

1. Z Piotrkowa do Bełchatowa można spokojnie pojechać sobie przez Bogdanów, jednak ósemka tutaj świetnie się nadaje i jak się nie zna trasy jest najlepszym wyborem.
2. Przejeżdżam sobie przez Bełchatów, mijam Elektrownie Bełchatów (kiedyś przypadkiem wjechałem na jej teren, nie umiałem wyjechać i musiałem pytać się strażników :P ). Potem mijamy nową kopalnię odkrywkową w Szczercowie i wlatujemy do Pajęczna.
3. Dalej kierujemy się na Działoszyn, Parzymiechy, Krzepice i wpadamy do Olesna.
4. Z Olesna jedziemy do Bierdzan. Tam jeśli chcemy jeszcze pozwiedzać odbijamy od razu w lewo (więc na drodze 45 przejeżdżamy tylko kilka metrów) jedziemy jakieś 7km, skręcamy w prawo i lądujemy nad Turawą :) Wypadamy w Zawadzie na drodze 45 jakieś 4km przed Opolem.
5. Wersja druga z Bierdzan jest krótsza o jakieś 5km. Jak w Bierdzanach wbijemy na 45 to ciągniemy 21km aż do obwodnicy Opola.

Ta trasa ma jedną przewagę, ruch jest dość mały. Jednak zdarzają się odcinki z dość kiepską nawierzchnią. Ogólnie jednak jedzie się komfortowo. Trzeba mieć ją jednak dobrze opanowaną bo jest tam masa skrętów i przecinania głównych dróg :P Mam zjeżdżone różne inne warianty, ale jeśli muszę trasę pokonać to właśnie w ten sposób. Tutaj mapka z gpsies: http://img115.images...1540/mapkae.jpg

Trasa którą bym Tobie polecił jest taka jak planowałeś: Piotrków - Wieluń na ósemce - jeśli nie przeszkadza Ci ruch będzie się jechało super. Potem z Wielunia przez Praszkę na Kluczbork i stamtąd 45 do Opola. Jednak ten cały odcinek też jest bardzo ruchliwy. Często pokonuję go samochodem, nawierzchnia bardzo dobra.

Ogólnie to bardzo chętnie bym się przyłączył gdybym nie fakt, że ja startuje z drugiego końca czyli z Opola :) W weekend może się spotkamy na trasie, w piątek będę jechał ósemką z Wrocka do Wielunia i odbijam na Działoszyn. W sobotę wracam z Działoszyna przez Olesno na Opole. A w niedzielę jadę z Opola do Wro trasą 94.

Miłej zabawy :)

#10 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 11 maj 2009 - 09:52

Odcinek Krzepice - Olesno jeśli przez Starokrzepice i Bodzanowice jest starsznie dziurawy - biegnie tamtędy jedna z moich często odwiedzanych tras i nie mogę za bardzo polecić - trudno coś wykręcić na tych dziurach...
do kluczborka chyba jednak lepiej przez działoszyn-rudniki-praszkę-gorzów śląski dojechać choć asfalt nie jestu cudem to lepszy jak przez krzepice-olesno

co do zalewu turawskiego - 15 lat temu to było coś - teraz zielona sadzawka ;) (z tym że duża)

EDIT:
właśnie zauwazyłem na mapie że z Krzepic chciałeś kierować do Bodzanowic przez Przystajń - to dodatkowe bezsensowne kilometry (tak przynajmniej z 5) - asfalt wcale nie lepszy od starokrzepic

Jeśli przez Olesno chciałbyś jechać można skierować się na Dobrodzień najpierw i przez Ozimek jechać...

#11 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 11 maj 2009 - 10:33

Jako alternatywę polecam takie rozwiązanie - ręczę za odcinek od Radomska do Bodzanowic a nawet Olesna - bardzo często tamtędy jeżdżę - w miarę ruch tylko na odcinku Radomsko-Witkowice - potem zjeżdżasz i jedziesz po wioskach i przyzwoitym i fajnym asfalcie, aż do samego Kłobucka - potem jakieś 4-5km trasą Częstochowa-Wieluń - przynajmniej 1m pobocza dobrego, w Waleńczowie w lewo - 1,5km najgorszego elementu całej trasy ale 30km'h da sie... - potem Złochowice (moja rodzinna wieś - jeśli będę mogę Ci punkt żywieniowy zorganizować) - i super asfalt aż do samych Bodzanowic - potem do Olesna już się jedzie - niezależnie od asfaltu bardzo fajnie bo zazwyczaj tam to zawsze wiatr w plecy :)

Przez wiochy mogę Cię na koło wziąść (jeśli przyjadę z krk)...

Dołączona grafika

#12 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 maj 2009 - 16:14

Oj, coś czuję że po dokładnym przyjrzeniu się tym mapom nieodzowny będzie rzut monetą ;) ale za KAŻDĄ propozycję dziękuję.
W tej chwili waham się generalnie pomiędzy dwoma wariantami: przez Wieluń, i omijającym Częstochowę...

Małe uwagi odnośnie samej podróży: mam ZAMIAR wystartować w piątek, jak najwcześniej (ok. 4.00-5.00, zdarzało się już wyjeżdżać o takiej porze...). Zakładam, że dotarcie w okolice Piotrkowa Trybunalskiego to około pięciu godzin jazdy (pięć do sześciu), na całą trasę planuję przeznaczyć 15 do 16. godzin. Może uda się pojechać troszkę szybciej, ale wolę planować sobie pewien zapas.
Za ewentualne punkty żywieniowe czy towarzystwo w trasie będę wdzięczny, na pewno jeszcze odezwę się gdy wybiorę ostateczną wersję trasy, co pewnie nastąpi w środę/czwartek.

#13 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 11 maj 2009 - 16:34

W piątek napewno mnie nie będzie :/ wiecn ie pomogę Ci niestety... a szkoda bo spotkanie fajne mogło być..

#14 Platon

Platon
  • Użytkownik
  • 558 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 maj 2009 - 17:04

kobrys pisałem, że są kawałki kiepskiego asfaltu, ale to przeważnie jak gdzieś się zjeżdża z główniejszej drogi żeby skrócić trasę.

EDIT:
właśnie zauwazyłem na mapie że z Krzepic chciałeś kierować do Bodzanowic przez Przystajń - to dodatkowe bezsensowne kilometry (tak przynajmniej z 5) - asfalt wcale nie lepszy od starokrzepic

Jeśli przez Olesno chciałbyś jechać można skierować się na Dobrodzień najpierw i przez Ozimek jechać...

Mapa jest mała i kiepsko na niej widać, nie jeżdżę przez Przystajń tylko przez Krzepice - Starokrzepice - Wichrów - Bodzanowice. Jest tam trochę dziurawego asfaltu, ale nie ma co narzekać, ja często jeżdżę po kostce brukowej +30km/h i żyję :)

Osobiście jak pierwszy raz pokonywałem te odcinki to błądziłem i sporo trasy nadrabiałem, dlatego tej trasy nie polecam jeśli nie ma się GPSu na kierownicy :P Mi nie przeszkadza ruch, ale planuję trasę z Wrocka do Świnoujścia i wybiorę raczej mniej ruchliwe drogi, nawet kosztem nawierzchni. 100km między samochodami można jechać, ale ponad 400 to już męczarnia.

Von Munchhausen rzucaj monetą aż wypadnie trasa przez Wieluń ;P W piątek Wieluń będę przejeżdżałem koło godziny 18 więc trochę za późno na spotkanie, może innym razem :>

Z ciekawostek, moja trasa przez wioski jest o kilka km dłuższa niż ta główną drogą przez Wieluń choć na mapie wygląda na krótszą :)

#15 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 maj 2009 - 12:22

No i d.... blada, przynajmniej na jakiś czas. Nie mam mety w Opolu, impreza została przesunięta na bliżej nieokreślony termin. Z wycieczki nici... pozostała jedynie chęć ruszenia w jakąś dłuższą trasę w ten weekend.
Nic to, dzięki za pomoc. Może wykorzystam te trasy do jakiegoś nieco innego wariantu...

Dodaj odpowiedź