Jump to content

Photo

Cóz To Za Cudo - Dima Zero+

15 replies to this topic

#1 mamut

mamut
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 09 January 2014 - 18:11

Witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu śledzę forum próbująć sie trochę wyedukować. Chodzi o to, że chciałbym zacząć przygodę z szosą, ale nie wiem co kupić. Budżet tez nie jest zbyt wielki. Generalnie raczej zrezygnowałem już z nowej Meridy 901-COM ( choć czułem się na niej świetnie ) i stwierdziłem, że należy rozglądać się za jakąś używeczką. Idąc tym tropem natknąłem się na coś takiego:

http://tablica.pl/of...ro-ID4n5ez.html

No i teraz pytanie - CO TO JEST???

Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji, ani na temat roweru ani chociażby ramy. Po osprzęcie jaki wymieniony jest w opisie zakładam, że jest to składak,  ale chyba też nie najgorszy ( przynajmniej jak za 1100 PLN ). Byc może jest trochę za duży?

Pomóżcie proszę. Może macie jakieś inne ciekawe propozycje do 2000 PLN.

Mam 181 cm wzrostu i 65 kg wagi, jak na razie ujeżdzam Kross'a Evado 1.0 full original :-D ( poza oponkami zmienionymi na semi-slick 28C ) w terenie pagórkowatym - Przemyśl, Sanok.

P.S. Właśnie sprzątnięto mi sprzed nosa TREK'a 1500 SLR za 1800 PLN

Pozdrawiam i liczę na Was...

#2 Gosc_Cyborg_*

Gosc_Cyborg_*
  • Gość

Posted 09 January 2014 - 18:32

Witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu śledzę forum próbująć sie trochę wyedukować. Chodzi o to, że chciałbym zacząć przygodę z szosą, ale nie wiem co kupić. Budżet tez nie jest zbyt wielki. Generalnie raczej zrezygnowałem już z nowej Meridy 901-COM ( choć czułem się na niej świetnie ) i stwierdziłem, że należy rozglądać się za jakąś używeczką. Idąc tym tropem natknąłem się na coś takiego:

http://tablica.pl/of...ro-ID4n5ez.html

No i teraz pytanie - CO TO JEST???

Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji, ani na temat roweru ani chociażby ramy. Po osprzęcie jaki wymieniony jest w opisie zakładam, że jest to składak,  ale chyba też nie najgorszy ( przynajmniej jak za 1100 PLN ). Byc może jest trochę za duży?

Pomóżcie proszę. Może macie jakieś inne ciekawe propozycje do 2000 PLN.

Mam 181 cm wzrostu i 65 kg wagi, jak na razie ujeżdzam Kross'a Evado 1.0 full original :-D ( poza oponkami zmienionymi na semi-slick 28C ) w terenie pagórkowatym - Przemyśl, Sanok.

P.S. Właśnie sprzątnięto mi sprzed nosa TREK'a 1500 SLR za 1800 PLN

Pozdrawiam i liczę na Was...

Jeśli ma to być pierwsza szosa to daj spokój.

Mostek 16cm przy twoim wzroście od razu do wymiany na krótszy więc koszt dodatkowy.

Na rowerze lemondka, a na takich sprzętach nie jeżdżą niedzielni rowerzyści, więc pewnie przebieg tej maszyny nie jest mały (póki nie dotkniesz nie wiesz jak jest wyeksploatowany).

Osprzęt to trochę zbieranina szosy i MTB (Dura Ace i XTR).

Ten rower nie jest dla osób od 170 do 185 cm. Powiedziałbym, że odpowiedni zakres to 172 - 178 cm.

Jeśli założony mostek 16cm to widać, że rama nie jest dopasowana do obecnego właściciela (jest po prostu za mała). W twoim przypadku szukałbym czegoś o geometrii zbliżonej do tej Meridy, o której pisałeś skoro czułeś się na niej dobrze. Podstawa to odpowiednio dobrana rama (wiem z własnego doświadczenia i popełnionych błędów :) ).

Spróbuj poszukać czegoś z górną rurą 55 - 56 cm i mostkiem 10 - 11 cm. Na pierwszy ogląd powinno być OK.

Powodzenia na szosie.

#3 mamut

mamut
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 09 January 2014 - 18:59

Witam Cyborg.

Dzięki za szybką odpowiedź. Będę kuł puki gorące. Mam jeszcze dwa typy

1. http://allegro.pl/se...3845098251.html

wychodził on w wersji na tiagrze i na ultegrze więc zgodnie z tym:

http://www.sensabike...tino_sl_geo.pdf

rozmiar górnej rury to 558 mm - czy w takim razie to by mi mogło podpasować.

No i drugi typ:

http://allegro.pl/ko...3864519732.html

ale ten chyba też za duży.

Chciałem się jeszcze zapytać, czy dla terenu w jakim przważnie jeżdzę (tak jak pisałem Przemyśl, Sanok - przewyższenia do 300 m ) lepiej szukać trzech blatów czy na dwóch tez uda mi się ogarnąć temat - choć wiadomo na poczatku może być ciężko.

#4 Gosc_Cyborg_*

Gosc_Cyborg_*
  • Gość

Posted 09 January 2014 - 19:10

Witam Cyborg.

Dzięki za szybką odpowiedź. Będę kuł puki gorące. Mam jeszcze dwa typy

1. http://allegro.pl/se...3845098251.html

wychodził on w wersji na tiagrze i na ultegrze więc zgodnie z tym:

http://www.sensabike...tino_sl_geo.pdf

rozmiar górnej rury to 558 mm - czy w takim razie to by mi mogło podpasować.

No i drugi typ:

http://allegro.pl/ko...3864519732.html

ale ten chyba też za duży.

Chciałem się jeszcze zapytać, czy dla terenu w jakim przważnie jeżdzę (tak jak pisałem Przemyśl, Sanok - przewyższenia do 300 m ) lepiej szukać trzech blatów czy na dwóch tez uda mi się ogarnąć temat - choć wiadomo na poczatku może być ciężko.

Tylko i wyłącznie 2 blaty :)

Mogą być kompaktowe. Dobierz odpowiednią kasetę (chodzi o rozstaw i będzie git). Wszystko zależy od tego jaką masz moc w nogach. Dla twojego terenu 11-25 lub 12-27 w zależności od blatów korby powinno być OK.

Co myślisz o mojej propozycji?

#5 mamut

mamut
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 09 January 2014 - 19:18

Generalnie od początku myślałem o dwóch balatach ale wolałem się zapytać bardziej doświadczonych. Z reztą nie od razu muszęd wjecha pod tą górę :-D najwyżej poćwiczę na bardziej płaskim i za jakiś czas znowu ogień na kierunku :-D

co myślisz o tej sens'ie?

Sprzętowo chyba gites za tą kasę?

#6 Gosc_Cyborg_*

Gosc_Cyborg_*
  • Gość

Posted 09 January 2014 - 20:12

Hehe, nie jestem obiektywny, bo jestem zwolennikiem włoskich ram i rowerów w ogóle.

W Twoim przypadku oba włoskie. Rozmiarowo rzeczywiście Sensa powinna być OK. Osprzęt też w porządku. Blaty są 53/39 (trzeba mieć pod nogą). Nie jest opisany rozstaw kasety, wiemy tylko, że 9-rzędowa. Jeśli w dobrym stanie, co sugeruje sprzedawca, to potargowałbym i z pewnością się przymierzył.

Jedną rzecz powinieneś sprawdzić osobiście. Korba ma długość ramion 170mm, co przy tej wielkości ramy jest raczej wartością niewielką (sprawdź czy Ci pasuje, zwłaszcza w zestawieniu z takimi blatami). Standardem przy tej wielkości ramy jest 172,5mm. Kwestia długości nóg.

Ten drugi może być przyduży dla Ciebie, chociaż kusi osprzętem Campagnolo :) To też moje zboczenie.

#7 mamut

mamut
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 09 January 2014 - 20:46

No własnie mam z tym problem bo ze sprzętów włoskich byłoby z czego wybierać tylko nie mam zielonego pojecia o podzespołach campagnolo. Nie wiem w którą podgrupę celować.

#8 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądHolandia

Posted 09 January 2014 - 20:50

Cyborg, Sensa wloska jest jedynie z nazwy, to holenderska firma (w niczym jej to ujmy nie przynosi, ale pisze dla sprostowania)

#9 Gosc_Cyborg_*

Gosc_Cyborg_*
  • Gość

Posted 09 January 2014 - 21:00

Cyborg, Sensa wloska jest jedynie z nazwy, to holenderska firma (w niczym jej to ujmy nie przynosi, ale pisze dla sprostowania)

No patrz. Zawsze się czegoś człowiek nauczy :)

Dzięki za sprostowanie.

#10 Gosc_Cyborg_*

Gosc_Cyborg_*
  • Gość

Posted 09 January 2014 - 21:08

No własnie mam z tym problem bo ze sprzętów włoskich byłoby z czego wybierać tylko nie mam zielonego pojecia o podzespołach campagnolo. Nie wiem w którą podgrupę celować.

To ma być pierwsza szosa, więc nie wiem czy Shimano nie będzie bezpieczniejsze (lepsza dostępność części i obsługujących mechaniorów). Sam zaczynałem od Sh 105.

Jeśli jednak zdecydujesz się na Campagnolo to przede wszystkim zdecyduj w jaki napęd chcesz wejść 8, 9, 10 czy 11 biegów. Każdy będzie dobry i trwały. Różnice w wadze oraz szczegółach dotyczących możliwości zrzucania/wrzucania innej liczby biegów za jednym naciśnięciem manetki. Dochodzi jeszcze mikroindeksacja przedniej przerzutki (można precyzyjnie doregulować jej ustawienie w zależności od tego na której zębatce z tyłu znajduje się łańcuch. Jednak osprzęt Campy trudniej dostępny i często również droższy choć to nie jest reguła.

#11 mamut

mamut
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 09 January 2014 - 21:16

Jak dla mnie to powiem że jest to bez różnicy czy to włoskie czy holenderskie. I tak nie jeździłem na żadnym jak dotąd :-D

Ale wracając. Mysle że celowac bedę w kasete 9 ( na początek powinno wystarczyć- najlepiej tak jak pisałeś 12-27 ) a jeżeli chodzi o przód to chyba mały blat 34 byłby bezpieczniejszy (zawsze można to kiedys zmienić)

Aa, jeszcze jedno. CZy duży jest przeskok w dół między Tiagrą a Ultegrą???

#12 mamut

mamut
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 09 January 2014 - 21:21

Sensa - rzeczywiście Holandia

http://www.sensabike...ent.php?coID=10

#13 Gosc_Cyborg_*

Gosc_Cyborg_*
  • Gość

Posted 09 January 2014 - 21:21

Jak dla mnie to powiem że jest to bez różnicy czy to włoskie czy holenderskie. I tak nie jeździłem na żadnym jak dotąd :-D

Ale wracając. Mysle że celowac bedę w kasete 9 ( na początek powinno wystarczyć- najlepiej tak jak pisałeś 12-27 ) a jeżeli chodzi o przód to chyba mały blat 34 byłby bezpieczniejszy (zawsze można to kiedys zmienić)

Aa, jeszcze jedno. CZy duży jest przeskok w dół między Tiagrą a Ultegrą???

W Twoim terenie przy kasecie 12-27 i małej tarczy w korbie 34z. wyjedziesz wszystko :)

Tiagra/Ultegra? Tak, różnica jest spora, zwłaszcza w kulturze działania. Po środku masz grupę 105, która myślę byłaby dobrym wyborem. Jeśli Tiagra to obecny model, ale w używanych rowerach raczej nie znajdziesz.

#14 mamut

mamut
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 09 January 2014 - 21:23

Styknie 105'ka na początek?

Choc biarąc pod uwagę kulturę pracy tego co mam w swoim Krossie to chybba wszystko jest lepsze :-D

#15 Gosc_Cyborg_*

Gosc_Cyborg_*
  • Gość

Posted 09 January 2014 - 21:52

105 będzie dobra nie tylko na początek. To bardzo dobra grupa, która z pewnością długo posłuży.

#16 mamut

mamut
  • Użytkownik
  • 13 posts

Posted 09 January 2014 - 21:56

Dzieki serdecznie za rady. Rozpoczynam dalsze poszukiwania nie koniecznie na Ultegrze.

Dzieki raz jeszcze. Jak bede cos miał to odezwę się po porady :-D

pozdrawiam

Reply to this topic