Witam, mam takie pytanie miałem wcześniej osprzęt shimano sora korba 34 i 50 zębówi kaseta 9-rzędowa.W tej chwili założyłem kasetę CS6500 shimano ultegra 9.rz, w korbie założyłem dużą tarczę ultegre 50 zębów,zamierzam zmienić jeszce małą tarczę proszę o podpowiedz czy mały blat może być 39 zębów zamiast 34 czy musi być taki sam jak miałem wceśniej.Czy takie modele podpasują do mojego zestawu Shimano Tarcza korby Ultegra 34T FC 6750 lub Shimano Ultegra FC-6700, a może macie jakieś inne propozycje.Bardzo dziekuje za każdą podpowiedz.Pozdr.Yarecky2000
Witam, Porada O Mały Blat Ultegra, Jaki Wybrać?
Napisano 10 styczeń 2014 - 19:43
jaką masz teraz korbę (kompakt czy zwykła)? wynika z tego że kompakt, czyli musisz założyć odpowiednią zebatke
witam, szczerze mówiąc to niewiem na czym polega różnica , wcześniejsze zmiany wprowadzał mi gostek w sklepie w którym kupiłem rower a teraz chciałbym samemu cos pozmieniac, korba jest oryginał sora, mały blat 34 oryginał sora , duży ultegra 50z, chciałbym zmienic ten mniejszy też na ultegrę i niewiem jak go dobrać, czy musi być 34z, czy może być 39z, proszęo podpowiedź jak poznac czy kompakt czy zwykła, dzięki pozdr. yarecky2000
Gosc_marvelo_*
Napisano 10 styczeń 2014 - 19:59
Jeśli poprzednio miałeś 34 zęby na małej tarczy, to musi to być kompakt (czyli BCD 110 mm). Tak małej zębatki nie da się zamontować na klasyczną korbę z BCD 130 mm (BCD to średnica okręgu wyznaczonego przez środki śrub mocujących zębatkę).
Napisano 10 styczeń 2014 - 20:01
musi być do kompaktu jak masz kompakt. po co zmieniać jeśli jest dobry, nie zużyty? bez sensu
... właśnie ten mniejszy jest raczej zużyty , łańcuch czasem zrywa tylko na tej tarczy, na dużej wszystko jest ok, łańcuch jest nowy założony razem z kasetą ultegra i dużym blatem ultegra, prosiłbym o podpowiedź jaki model podpasuje do tego zestawu, dzięki pozdr.
Napisano 10 styczeń 2014 - 20:34
aha ok , a możesz zerknąć na taki blat czy mi podpasuje, http://rowertour.com...lu-srebrna.html
wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi, pozdr.
Napisano 10 styczeń 2014 - 20:48
Pasować będzie i jest to dobrej jakości tarcza, ale ta cena to chyba żart
Daj znać na priv, załatwię Ci ją dużo taniej.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Gosc_marvelo_*
Napisano 10 styczeń 2014 - 20:48
Powinien pasować.
Jeśli koniecznie chcesz 39 zębów, to może taki:
http://allegro.pl/ze...3804874248.html
Napisano 11 styczeń 2014 - 07:37
... dzięki za wszystkie podpowiedzi , widzę że dobrze trafiłem chcąc zaczerpnąć fachowej wiedzy , a tempo odpowiedzi i ilość jest wprost nieprawdopodobna, jestem pod wrażeniem, ja niedługo dopiero zacząłem interesować sie rowerami, moja wiedza jest jescze mała , ale myślę że w niedalekiej przyszłości , to ja będę mógł cośkolwiek podpowiedzieć , jeszcze raz wielkie dzieki , pozdr, yarecky2000
Napisano 12 styczeń 2014 - 11:39
He,he, żebyś się nie zdziwił jak po zmianie tarczy z 34 na 39 zębów przestanie Ci poprawnie zrzucać z blatu - łańcuch może się zakleszczać pomiędzy tarczami, bo montując 39 zamiast 34 przesłonisz pogrubienia na dużej tarczy, po których łańcuch zsuwa się podczas zmiany biegu. Przerabiałem dokładnie ten sam układ z tym, że na ultegrze FC R600 i musiałem od wew. strony największej tarczy wkleić specjalne kliny, które ją nieco pogrubiały - jakieś 2 mm.
Trzeba dokładnie przyjrzeć się konstrukcji Twojej największej tarczy, bo może u Ciebie ten problem nie będzie występował.
Napisano 13 styczeń 2014 - 17:34
Nie musisz demontować suportu. Wystarczy, że odkręcisz same tarcze.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?