Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka pompka dla szosy ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1098 odpowiedzi w tym temacie

#561 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 06 maj 2011 - 22:25

no to zamówiłem pompkę:
http://www.wertykal....wisowa-830.html

#562 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 maj 2011 - 00:08

O to właśnie chodzi.
Odkładamy rower po jeździe - upuszczamy powietrze do ok. połowy ciśnienia na jakim jeździmy.
Mamy wyjechać - pompujemy do prawidłowego ciśnienia.
Proste.

Panowie, pierwsze słyszę, jaja sobie robicie? Co to ma niby dawać? Jakieś oszczędności dętki/opony/felgi?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#563 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 07 maj 2011 - 05:53

Panowie, pierwsze słyszę, jaja sobie robicie? Co to ma niby dawać? Jakieś oszczędności dętki/opony/felgi?

Kiedyś, tak dla jaj przeczytałem (w prasie fachowej - czytaj MR) wypowiedź mechanika pewnej włoskiej drużyny PRO Tour-owej. No i ten fachman mówił, że po treningu rowery myje, czyści i właśnie obniża ciśnienie w kołach do połowy wartości. Następnego dnia przed treningiem z kolei pompuje koła we wszystkich rowerach (i zapasowe) do odpowiedniego ciśnienia. Można powiedzieć, że od tamtego czasu tak właśnie postępuję.
Powód obniżania ciśnienia, jak rower jest nie używany ? - po cholerę w oponie ma być powietrze pod ciśnieniem np. 8 Bar ? Przecież to wypycha i w dłuższym okresie czasu osłabia kord opony (lub szytki).
Drugim powodem jest to, że przed wyjazdem MUSISZ dopompować, a więc będziesz miał wystarczającą, sprawdzoną kompresję przed wyjazdem. Będziesz miał spokojną głowę, nie będziesz się musiał zastanawiać, czy ci zeszło powietrze od poprzedniego razu, jak sprawdzałeś ciśnienie, czy się trzyma.

Takie postępowanie naprawdę nie jest bardzo absorbujące i zapobiega przecięciom dętki poprzez dobicie.
Polecam tą metodę.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#564 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 07 maj 2011 - 08:22

Metoda opisana przez kolege robo może jest i dobra ale to chyba do lekkich opon i szytek wyścigowych. Ja na naprzykład musiał bym kupić sobie kompresor.

#565 pawlos426

pawlos426
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądŚwiętokrzyskie

Napisano 07 maj 2011 - 12:36

http://allegro.pl/te...1599622922.html - trochę wcinam się w temat, ale co myślicie o tej??

#566 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 07 maj 2011 - 14:20

pawlos - osobiście mogę polecić, pompuje dosyć szybko a ciśnienie wystarcza na jazdę bez strachu o obręcz. Jeśli chcesz mogę jutro sprawdzić ile się nią max dmuchnie.

#567 pawlos426

pawlos426
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądŚwiętokrzyskie

Napisano 07 maj 2011 - 14:22

Szukam pompki, takiej, że gdyby na trasie zeszło mi powietrze to żebym sobie mógł jakoś awaryjnie dopompować. Dzięki za odp.

#568 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 07 maj 2011 - 17:53

Szukam pompki, takiej, że gdyby na trasie zeszło mi powietrze to żebym sobie mógł jakoś awaryjnie dopompować. Dzięki za odp.

Przestan zadawac poraz kolejny to samo , pytanie pompka dojazdowa to nie taka , jak podlogowa czy kupic tansza pompke lub drozsza praktycznie nabijesz tyle zebys dotarl

Ja bym ci polecil mala latwo schowac do kieszonki do 6atm nabijesz leeko

http://allegro.pl/po...1554701937.html

Odrazilbym ci inwestowanie w pomki typu accent , czy kellys , beto jezeli chodzi o male.

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#569 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 07 maj 2011 - 18:58

Ja mam sks wese całkiem dobrze pompuje

u2250y2014v3.gif

#570 Xevronix

Xevronix
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądNowy Dwór Gdański

Napisano 07 maj 2011 - 20:24

Jako stacjonarną kupiłem pod koniec ubiegłego lata w Lidlu pompkę rowerową.
Pompuję regularnie i nie mam z nią problemów.
Choć czasem trzeba docisnąć trochę zawór do wentyla...

#571 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 07 maj 2011 - 22:02

Wozi ktoś pompkę w uchwycie mocowanym pod koszyk na bidon ?
Sprawdza się to ?

#572 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 07 maj 2011 - 23:02

Robo, wszystko zależy jaka pompka, bo u jednych mocowanie jest mocne ,a u jednych liche i niepewne. Moim zdaniem najlepsze rozwiazanie to pompka do 25cm i pakować ją w kieszonkę. ;-)

#573 Xevronix

Xevronix
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądNowy Dwór Gdański

Napisano 08 maj 2011 - 10:56

Sprawdza się to ?

Dostałem od znajomego taką pompkę. Trzyma się nieźle...

#574 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 08 maj 2011 - 11:18

robo, moja pompką jak już wspomnialem sks wese jest właśnie przymocowana na koszyku na standardowych uchwytach. Trzymają bardzo mocno, na wybojach w trzebnicy nawet się nie ruszyła
Dołączona grafika

u2250y2014v3.gif

#575 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 08 maj 2011 - 12:24

Ja mam na oku SKS Diago . Ma wszystko co trzeba i jest po prostu ... ładna, nieźle by się prezentowała przy czarnym karbonie. Jedyna wada, że obsługuje tylko zawory Presta, a góralami też czasem jeżdżę.
Z drugiej strony zastanawiam się nad wyrobami Lezyne, z wężykami:
Road Drive - w tym przypadku opisy nie są jednoznaczne, czy obsługuje zawory auto.
I wreszcie kolejny kandydat mający dobrą "prasę":
HP Drive , ale tu z kolei nic nie ma o uchwycie.

#576 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 08 maj 2011 - 14:41

Lezyne HP Drive ma uchwyt identyczny jak ta Road Drive tzn dwie "łapki" i rzep. Akurat wczoraj ją sobie na żywo w sklepie oglądałem i powiem że naprawdę ładnie się prezentuje. Sam zastanawiam się nad jej zakupem.

Miał już ktoś z nimi styczność? Jak idzie pompowanie?

#577 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 08 maj 2011 - 19:21

Lezyne HP Drive ma uchwyt identyczny jak ta Road Drive tzn dwie "łapki" i rzep. Akurat wczoraj ją sobie na żywo w sklepie oglądałem i powiem że naprawdę ładnie się prezentuje. Sam zastanawiam się nad jej zakupem.

Miał już ktoś z nimi styczność? Jak idzie pompowanie?

Poradzilby ci obejrze taki maly filmik prezentujacy te pompki czy jest warta swojej cemy mysle ze tak chodz malym authorem bilem to samo :-D

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#578 Dag

Dag
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • SkądBielsko-Biala

Napisano 09 maj 2011 - 19:00

Sprawdza się to ?

ja taka uzywam. mocowania sa juz nieco wyrobione i kiedys prawie ja stracilem na wybojach. skonstruowalem sobie dodatkowe mocowanie w postaci zwyklej szerokiej gumy od dresowych spodni i rzepow :) trzyma sie mocno :f

#579 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 postów
  • SkądToruń

Napisano 09 maj 2011 - 21:07

Na temat akurat tej pompki LEZYNE HP DRIVE pisałem wiele wcześniej , nie bedę znowu pisał tego samego ale powiem krótko brac bez zastanowienia , jest ona na weżyk , który daje komfort pompowania , nie szarpiesz ani kołem ani rowerem , koło ładnie cicho stoi a bary wchodzą i ładnie bije 8 bar spokojnie a jak masz krzepe to i wiecej wejdzie , wiem że jest droga ale warto . :-)

#580 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 maj 2011 - 21:17

Na temat akurat tej pompki LEZYNE HP DRIVE pisałem wiele wcześniej , nie bedę znowu pisał tego samego ale powiem krótko brac bez zastanowienia

Czy HP Road Drive (trochę ładniejsza wersja tej HP Drive) będzie się podobnie dobrze sprawować?
Może ktoś widział gdzieś tę pompkę w Polsce w kolorze białym?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera