Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka pompka dla szosy ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1098 odpowiedzi w tym temacie

#601 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 11 maj 2011 - 21:19

Tutaj widać lepiej - czyli tak samo jak w ręcznej - końcówka uniwersalna (odwracana) i nakręcana.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#602 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 postów
  • SkądToruń

Napisano 11 maj 2011 - 21:26

No widze , cos nowego z aluminium ok ważne że nie plastik , zresztą cena mówi za siebie , też wole dać drożej i miec zadowolenie .

#603 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 11 maj 2011 - 21:36

paparazzi, wczoraj zanim złożyłem zamówienie miałem się pytać, czy masz M-kę (21cm), czy S-kę (17cm). Ale na poprzedniej stronie piszesz, że jednak krótszą wersję ... i daje radę ? Biorąc pod uwagę, że to sprzęt używany raczej tylko w sytuacjach awaryjnych, zdecydowałem się na to maleństwo :-D

#604 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 postów
  • SkądToruń

Napisano 11 maj 2011 - 22:09

Właśnie że to maleństwo daje rade , zanim kupiłem to mam możliwość brania sprzetu z sklepu do domu , próbuje i dopiero kupuje , dlatego wiedziałem co kupuje inaczej bym nie ryzykował.

#605 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 12 maj 2011 - 09:10

paparazzi mam pytanko jechaliście tam odcinek drogą ekspresową , można tak jechać poboczem na takiej drodze czy nie ?

#606 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 12 maj 2011 - 13:12

Kupiłem dwie, nawet tanio:

Lezyne HP Drive S biała
Lezyne Classic Floor Drive czarna

Sklep nie tylko rowerowy, mają wszystko od mydła do powidła (nawet karmę dla zwierząt), pieniądze wpłacone, czekam na przesyłkę.
Zobaczymy jak się spiszą.

Napisz jak poszły zakupy bo w Wertykalu odpisali że nie mają pompki którą zamówiłem czyli Lezyne Alloy Floor Drive za to proponują mi steel floor drive która nie ma wkręcanego zawodu tylko zaciskowy albo CNC floor drive która jest dla mnie za droga...

#607 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 postów
  • SkądToruń

Napisano 12 maj 2011 - 13:58

Oczywiście można jechać , rowery jezdziły , ale są odcinki 1km gdzie jest zakaz dla rowerów , ale za to jest scieżka rowerowa w bardzo dobrym stanie , sciezka się kończy i wjeżdzamy na szose i tak w kółko . Fajnie sie jechało a :-) sfalty dobre a nawet bardzo !

#608 marpol

marpol
  • Użytkownik
  • 93 postów
  • SkądKołobrzeg

Napisano 12 maj 2011 - 16:55

Drogą ekspresową rowerzystom jeździć nie wolno. Przekonałem się osobiście, kiedy miałem bliskie spotkanie z Panami z ITD, na szczęście skończyło się tylko na małej reprymendzie i poinformowaniu, że takie wykroczenie kosztuje 500 złotych.

#609 fitch

fitch
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 maj 2011 - 19:23

Dzięki paparazzi za filmik, subskrypcja oczywiście:) Zastanawiam się jeszcze nad Lezyne Road Drive, gdyż sprzedawca z aukcji nr 1602976455 zapewniał mnie w mailu iż pompka obsługuje wszystkie rodzaje zaworów, co nie wydaje mi się być prawdą.. Jak to jest z Road Drive?

#610 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 12 maj 2011 - 20:31

Jak to jest z Road Drive

Zadałem to pytanie w Cyklomanii i odpisali, że tylko presta.
Potwierdzają to filmiki na YouTube - na zakończenie są podane parametry danej pompki.

krzy1976, pod wpływem twojej wypowiedzi stwierdziłem, że przydałaby mi się taka pompka stacjonarna, która potrafi obsłużyć dwa wentyle: presta i auto. Ostatnio musiałem robić dętki w góralu i moja samochodowa (nożna), po zimie coś "siadła".
Lezyne Classic Floor Drive, to był twój pierwszy wybór i trochę się zdziwiłem, że zamówiłeś ostatecznie inną. Ta akurat (moim skromnym zdaniem) ma wszystko: tłok i korpus stalowe, pompuje do 160 PSI(11 Bar), on i ta nakręcana, uniwersalna końcówka.
Te inne modele mają wyższe ciśnienie (220 PSI/15 Bar), ale czy potrzebnie ? - jak popatrzysz na skalę, to przy tym samym zakresie ruchu wskazówki maleje dokładność, a chyba nawet szytek nie pompuje się wyżej niż 11 Bar (szytek nie używam i nie wiem dokładnie).

Jak przesyłka dojdzie - dam znać, czy sklep godny zaufania i jak się pompka sprawdza.

#611 comet1

comet1
  • Użytkownik
  • 215 postów
  • SkądPolska

Napisano 12 maj 2011 - 22:11

Panowie,
nie zastanawiajcie się nad Lezyne. Nie znam lepszej firmy. Ich pompki z wężykami nakręcanymi na wentyl są rewelacyjne. Wygoda w pompowaniu bez ryzyka zniszczenia delikatnego wentyla Presta, ponadprzeciętna jakość wykonania i niezawodność. Obecnie używam Lezyne Road Drive S - komentarz zbędny. Więc kupujcie Lezyne, możecie być pewni zadowolenia i satysfakcji, że właścicielem Lezyne jest .... Polak Mariusz Kożuszek.

Pozdr

O! Widzę, że wykasowano moją sygnaturę. To znaczy, że jej treść dotarła. Bardzo mnie to cieszy.

#612 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 12 maj 2011 - 23:29

krzy1976, pod wpływem twojej wypowiedzi stwierdziłem, że przydałaby mi się taka pompka stacjonarna, która potrafi obsłużyć dwa wentyle: presta i auto. Ostatnio musiałem robić dętki w góralu i moja samochodowa (nożna), po zimie coś "siadła".
Lezyne Classic Floor Drive, to był twój pierwszy wybór i trochę się zdziwiłem, że zamówiłeś ostatecznie inną. Ta akurat (moim skromnym zdaniem) ma wszystko: tłok i korpus stalowe, pompuje do 160 PSI(11 Bar), on i ta nakręcana, uniwersalna końcówka.
Te inne modele mają wyższe ciśnienie (220 PSI/15 Bar), ale czy potrzebnie ? - jak popatrzysz na skalę, to przy tym samym zakresie ruchu wskazówki maleje dokładność, a chyba nawet szytek nie pompuje się wyżej niż 11 Bar (szytek nie używam i nie wiem dokładnie).

Jak przesyłka dojdzie - dam znać, czy sklep godny zaufania i jak się pompka sprawdza.

Ceny mają rewelacyjne tam gdzie zamawiasz te pompki, chyba tak samo zamówię dwie pompki Lezyne, stacjonarną i ręczną. Dzisiaj kupiłem przejściówkę z presty na auto i kosztowała całe 4 zł :-) Zamówiłem w końcu inną pompkę właśnie ze względu na większe ciśnienie pompowania ze względu na szytki ale chyba rzeczywiście nie potrzeba aż takiego ciśnienia... Opony pompuję zawsze na 8 Bar, szytki pewnie będę na 9 Bar więc też zamówię Classic Floor Drive.

#613 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 12 maj 2011 - 23:45

Kupiłem dwie, nawet tanio:

Lezyne HP Drive S biała
Lezyne Classic Floor Drive czarna

Sklep nie tylko rowerowy, mają wszystko od mydła do powidła (nawet karmę dla zwierząt), pieniądze wpłacone, czekam na przesyłkę.
Zobaczymy jak się spiszą.

Też przed momentem zamówiłem, tylko że odbiór osobisty na Odlewniczej w Warszawie, obie białe :-) Dzięki za namiar na sklep z takimi cenami !

#614 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 postów
  • SkądToruń

Napisano 13 maj 2011 - 10:39

Jeżeli chodzi o cisnienie do szytek , to pamietam jak biegł przez TORUŃ Turde Polone ,kupe lat temu, i na bulwarach przy wisle stały samochody z rowerami zawodników , my tam krążyliśmy macaliśmy te rowery no a mnie interesowało ciśnienie w kole , dotykam cisne palcem dość mocno i mam uczucie że twardość betonu , pytam tego Italiano ile atmosfer jest w kole , był gadatliwy i bardzo kontaktowy , dobrze że jeszcze mówił łamaną polszczyzną , i odpowiedział mi krótko i na temat bez zastanowienia , 14 BAR w koło jedno , tak że do szytki 8 BAR to pomyłka na 100% . Bywałem na wielu zawodach kolarskich i robiąc skromny reportaż , patrząc gość wali bary do koła aż się ugina w kolanach tak skacze na tą pompke stacjonarną , robie zbliżenie na zegar w pompce i widze że wskazówka dochodzi do 13 BAR , ale z grzeczności pytam kolarza - to ile pompujemy atmosfer , a on odpowiada około 8 BAR i co wy na to ? . Nikt nie powie ci prawdy ! ;-) PozdroPAP.

#615 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maj 2011 - 11:23

paparazzi - to akurat zależy od szytki. Każda jest opisana i wystarczy stosować się do zaleceń producenta. Np. Tufo C Elite Jet 10-15 bar a Tufo Elite Ride 25 6-10 bar tak więc 8 bar do tej drugiej wcale pomyłką nie jest (uogólnianie natomiast - tak ;-)) .

#616 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 postów
  • SkądToruń

Napisano 13 maj 2011 - 17:43

Oczywiście masz racje to co pisze na oponie ! Ale generalnie szytka jest po to by niosła , a wtedy musi być twarda . PozdroPAP. :-)

#617 qqx

qqx
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • SkądPiaseczno/Sochaczew

Napisano 13 maj 2011 - 19:08

Oczywiście masz racje to co pisze na oponie ! Ale generalnie szytka jest po to by niosła , a wtedy musi być twarda . PozdroPAP. :-)

Święte słowa, ja walę 10 barów mlecznych :mrgreen:

#618 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 14 maj 2011 - 19:14

Zakup pompek trochę spóźniony - paczka jeszcze nie doszła, a ja dzisiaj złapałem kapcia - naprawa nawierzchni za pomocą lepiku posypanego żwirkiem :evil:
Najeździłem się ..... 13 km i musiałem wezwać wóz techniczny. A była okazja wypróbować pompeczkę :shock:
Ciekawe kiedy znów się trafi ... tfu, tfu.

#619 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 postów
  • SkądToruń

Napisano 14 maj 2011 - 20:17

robo lepiej póżno niż wcale , ale dziwie się tobie że wyruszyłeś bez servisu , trzeba było od kogoś wziąć nawet starą 30 cm pompke i być spokojny , ale jak ja zawsze mówie , przejdziesz pieszo z 10 km w butach szosowych to weżmiesz nastepny raz nie 1 pompke a 2 pompki , no szkoda że miałes taką lekcje to i tak dobrze że przyjechał samochód , ale nauka nie idzie w las i przestrzegam następnych liczących na szczęście, nawet przy nowej oponie, nie ma nic do rzeczy . Zobaczysz jaką można mieć przyjemność napompować koło i wymienić detkę 100 km od domu w szczerym polu , i w ciagu góra 15 minut jedziesz dalej z usmiechem na twarzy . Jezeli chodzi o mnie to zabieram zawsze 3 dętki w torebkę podsiodłową . PozdroPAP :-)

#620 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 14 maj 2011 - 21:31

ale dziwie się tobie że wyruszyłeś bez servisu

No, ja tak jeżdżę po okolicy. Jak wyskakuję na 2-3 godzinki i w promieniu 25 km od domu nie biorę nic - teraz to się zmieni :mrgreen: .

Właśnie robiłem koło i niestety opona nadaje się na złom. Musiało być coś ostrego, albo niezłe dobicie, bo z boku 10mm rozcięcie, nitki wylazły. Bez powietrza nie było widoczne, dopiero jak nabiłem 4 Bar, to zaczęło się rozłazić.