Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka pompka dla szosy ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1098 odpowiedzi w tym temacie

#81 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 20 sierpień 2007 - 20:26

hm nie wiem czy w ogole ktokolwiek dyma takie szytki do 15atm.
przy 10-11 atm kolo juz jest tak twarde, ze bardziej chyba byc nie moze ;-)

#82 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 sierpień 2007 - 23:41

Ja dmucham Tufo do 10,5 atm i nie są jakoś super twarde. Manometr jest do 11, ale sprawdzałem i 10,5 wchodzi na pewno.
15 atm. do jazdy na czas. Do tego celu polecam pompkę SKS Renncompresor. 250 zł, ale to chyba najlepsza pompka na rynku.

#83 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 21 sierpień 2007 - 06:47

przy tych 15 atm dziury nie maja szans... asfalt sie kruszy.
:mrgreen:

#84 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 21 sierpień 2007 - 08:24

Do tego celu polecam pompkę SKS Renncompresor. 250 zł

http://www.formicki....1e036d0e822ee55

Tu mamy o prawie całą stówkę taniej a na allegro może znalazł by jeszcze lepszą okazję. Podobno dyma do 16bar, ciekawe na ile to prawda i czy faktycznie jest taka wypasiona bo też już kiedyś o niej słyszałem. Pozdro!

#85 Blue

Blue
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądKrak/Inwałd

Napisano 21 sierpień 2007 - 10:36

Ja tam w domu dymam kompresorem przerobionym z lodówki ;D. Kompresor pompuje a ja sobie tylko patrze na manometr kiedy go odłączyć :].

#86 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 sierpień 2007 - 11:02

Do ilu atm. pompuje ten kompresor? Osobiście nie widziałem kompresora jednofazowego dającego więcej niż 8 atm. Trójfazowego nie mogę zastosować z powodu braku 3 faz w warsztacie, a i cena takiego kompresora jest mało atrakcyjna.

#87 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 21 sierpień 2007 - 11:20

Dokładnie - ja mam kompresor z chłodniczej lady sklepowej - tylko nie mam manometru - pompuje na czuja - ale na tabliczce znamionowej pisze, że ciśnienie robocze to 10atm a max 18! Z tym, że te kompresory mają w środku jakiś smar / olej (?) który wydostaje sie powolutku przy pompowaniu (widze to bo mam przezroczysty wężyk) ale jak się trzyma końcówkę powyżej samego kompresora to ten olej nie zdąży zostać wyściśnięty aż do końca węża i dzięki temu nie dostaje się do dętki.

#88 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 21 sierpień 2007 - 19:04

Dokładnie - ja mam kompresor z chłodniczej lady sklepowej - tylko nie mam manometru - pompuje na czuja - ale na tabliczce znamionowej pisze, że ciśnienie robocze to 10atm a max 18! Z tym, że te kompresory mają w środku jakiś smar / olej (?) który wydostaje sie powolutku przy pompowaniu (widze to bo mam przezroczysty wężyk) ale jak się trzyma końcówkę powyżej samego kompresora to ten olej nie zdąży zostać wyściśnięty aż do końca węża i dzięki temu nie dostaje się do dętki.

Można prawie domowym sposobem zrobić taki mały odolejacz. Może nie wiele on będzie miał wspólnego z odolejaczami w wielkich sprzężarkach ale funkcje będzie spełniał tą samą.

#89 Blue

Blue
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądKrak/Inwałd

Napisano 21 sierpień 2007 - 22:53

Ja tam zadnych plynow nie zauwazylem ;). Nie wiem jakie jest max cisnienie, bo więcej jak 8 pompowac nie potrzebuje :) ale myśle ze przedzej nie wytrzyma mi nakretka presta>shader / końcówka która zakladam na wentyl niż kompresor ;D.

#90 karrol

karrol
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądStargard

Napisano 23 sierpień 2007 - 09:44

A ja dziś kupiłem pompke z Lidla :-) (ktoś podawał już linka)
koszt: 25zł
ciśnienie: na razie udało mi się nabić do 100psi (okolo 7bar), ale może da rade troche więcej. Myślicie, że to wystarczy? Czy może lepiej zainwestować w coś mocniejszego?
pozdro:-)

#91 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 23 sierpień 2007 - 09:54

Te pompki z Lidla są super - to jest BETO w rzeczywistości - ja kupiłem swoją chyba 2 lata temu w promocji za 20zł - teraz jest nieco inny model ale to też jest na 99% BETO.
Spokojnie powinienneś nabić 9atm ale to wymaga siły nawet w pompce stacjonarnej. Kolega m a jakąś wypasioną i też musi się przyłożyć żeby te 8 weszło.

#92 maciek_xc

maciek_xc
  • Użytkownik
  • 46 postów
  • Skądgórny śląsk

Napisano 23 sierpień 2007 - 10:17

wchodzę rano 5 minut po otwarciu lidla a tam już tłumy ludzi przy rzeczach rowerowych ( babcie biorą po kilka bluz i idą na bok sprawdzac w którą się zmieszczą :shock: )

20 minut po otwarciu z ubrań kolarskich zostało po 2-3 sztuki każdej :shock:

ja kupiłem tylko pompkę stacjonarną , w domu próbowałem i nabiłem oponki do 8 atmosfer , jak za tą cenę myślę że można ją kupić

#93 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 27 sierpień 2007 - 07:47

kupilem ta pompke,pompuje fajnie,ale mam problem uszkodzilem wentyl gdyz whcodzi on bardzo ciasno do tej gumki w koncowce pompki i bardzo ciezko go wyciagnac,i przy wyciaganiu glowka zostala mi w srodku:(nie idzie tego wyciagnac,jak sobie poradzic z takim problemem?

#94 karrol

karrol
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądStargard

Napisano 01 wrzesień 2007 - 19:40

No i stało się,...fortuna obróciła mnie na dół:-( ;-)
Moja pompka z lidla wytrzymała własciwie tylko....1 mocne pompowanie. Bo tylko raz udało mi się napompować szosę do 8 atm, (nie licząc pompowania crossa do 4atm ;-) )
Pompka rozszczelniła się na dole (na plasiku jest taki mały prostokątny "guziczek" i to tam przepuszcza powietrze):-(:-( Mozna jeszcze nią pompować, ale manometr już właściwie nic ciekawego nie pokazuje:-( I zapewne nie napompuje się już nią nawet 7 atm.
Spróbuje ją reklamować, w najlepszym wypadku oddadzą mi kase;-)
Wtedy kupie sobie chyba ParkTool za 100zł (myślicie, że wytrzyma dlużej?;-) )
pozdro, i nie polecam pompki z Lidla ;-) (a tak się nią cieszyłem:-(:-( )

#95 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 01 wrzesień 2007 - 20:27

Używam SKS Airbase Pro. 3 kg pompka podłogowa, zdolna napompować szytkę do 16 ATM =) Model Airbase Pro jest oficjalną pompką serwisu T-Mobile (+10 do lansu).
Przenośnie kupiłem Topeak z tłokiem pompującym w obie strony, nie pamiętam niestety modelu. Rzekomo pompuje do 8 czy 9 ATM, ale ja przy 6,5 nie mam siły dociskać tłoka.

#96 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2008 - 11:56

Jak myślicie ile atm mogę wbić za pomocą takiej prostej pompki http://www.cyklotur....81&PZTA=8&HNT=T
Może nie uwierzycie ale to jest moja domowa pompka, ze sobą nie biorę żadnej, cały rok nie złapałem gumy 8-)
Jestem ciekawy na jakim ciśnieniu jeżdżę, bo coś czuje, że 8 atm to to nie jest...

#97 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 styczeń 2008 - 14:32

Myśleć to my możemy wszystko... :-P
Ważne jest to, jak jest w rzeczywistości. Nabij gumę pompką i sprawdź przyzwoitym manometrem wskazanie.

#98 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2008 - 14:36

No ta, tylko skąd wziąć manometr :-P

#99 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 styczeń 2008 - 14:44

Możliwości jest wiele...
Kupić, ukraść, pożyczyć, wytworzyć, znaleźć, wydzierżawić, otrzymać...
Wybierz najłatwiejsze dla Cię rozwiązanie :mrgreen:
Twoje pytanie miałby sens jedynie wtedy, gdyby ktoś już sprawdził tę pompkę wcześniej (znaczy wykonał robotę za ciebie w sensie)

#100 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 14 styczeń 2008 - 15:04

Mi chodzi o przybliżoną wartość tak pi razy drzwi. To jest najzwyklejsza pompka o dł 42cm...